Přepětí a blesků se bojím u své infrastruktury asi nejvíc.
Dům z padesátých let bez bleskosvodu, po domě dvojdrát TN-C (naštěstí v mědi), síťové napětí kolísá mezi 225 a 245 volty bez viditelné korelace s denní dobou, přívod nadzemním vedením po sloupech. S elektrikou nic moc dělat nemůžu, chtělo by to kompletní renovaci (jsem v nájmu).
Ani s revizákem jsme nevymysleli, kam vlastně by se měl uzemnit rack a svodiče přepětí pro koax a DC 24V vedoucí na půdu (antény pro SDR, LoRa a ADS-B, wifi AP), protože de facto neexistuje ekvipotenciální přípojnice.
Po čase jsem dospěl do následujícího setupu:
- UPS v racku na vstupu, za UPS ještě zásuvková lišta s přepěťovkou (varistor), uzly a feritové nácvaky na přívodních kabelech (spíše placebo, ale teoreticky to může udělat drobný rozdíl v deltaI/deltaT náběhové vlně), v cestě ještě proudový chránič do zásuvky a Shelly Plug (pokud vím, má na vstupu jiskřiště a varistor)
- DC vedení z Mean Well 24V směrem na půdu odjištěno varistorem a transily a taky pár uzlů a feritových nácvaků
- data na půdu tečou v optice
- offline cold-backup jednou za čas na disky uložené v železné krabici geograficky dostatečně vzdálené
- za silné bouřky odpojuju DC vedení na půdu, aby to kdyžtak odnesla jen půdní část
- za silné bouřky pracovní notebook jede na baterky
- dva aerosolové hasicí "moduly" na DIN lištu v racku
Klidně mě někdo vyveďte z omylu, ale mám dojem, že pro toto už nic moc víc rozumného udělat nemůžu.