Moje zkušenost s mechanikami je taková, že jsme měli celkem 4 různé CD přehrávače na hudbu za posledních 30 let, od menšího přenosného radia, po 3 "věže", všechno Panasonic, Pioneer nebo Philips, a mám ten dojem, že tak po 10-15 letech postupně 3 nebo všechny 4 odešly a CD už nečtou.
Potom co se týče vypalovaček, tak mám tady Thinkpad T400 s vypalovačkou, je to už 18 let starý stroj, a vypalovačka už DVD jenom kazí.
Všechno to jsou letité stroje. Dneska mám externí mechaniku Hitachi-LG za 650,- Kč - to jsou mechaniky, co se dávají do laptopů. Když vydrží řekněme 8 let, je to ok.
Přijde mi, že pokud nepoužiju recovery soubory při vypalování, tak se neobejdu bez verifikace - a ikdyž recovery použiju, tak si zkusím alespoň první, prostřední a poslední soubor po vypálení zkopírovat pro ověření, že je DVD čitelné. Pokud nemám recovery soubory, nemůžu neudělat verifikaci.
Na stranu druhou, pokud si pamatuju, bylo to tak vždycky - verifikaci měl člověk správně udělat vždy, ale kašlalo se na to, protože dlouho trvá.