Archivace na Blu-ray a nedostatek mechanik

Re:Archivace na Blu-ray a nedostatek mechanik
« Odpověď #15 kdy: 24. 09. 2026, 14:19:33 »
Nevim jak je to dnes s BD ale sledoval sem defakto "smrt" DVD-RAM co by pouzitelneho zalohovaciho formatu a tenkrat definitivne presel k HDD.
Uplne totalni selhani HDD tak ze by se z nej uz nic nezachranilo snad ani nepamatuji, zato necitelnych CD/DVD/BD uz jsem par videl.

« Odpověď #16 kdy: 24. 09. 2026, 14:26:04 »
já ještě asi 8 DVD-RAM jeko záložní a archivační média kritických dokumentů točím, protože těch je dokupy do 200MB a vejdou se tam (smlouvy, stavební dokumentace, doklady od auta, atd.). o BD jsem chvíli uvažoval, ale vzhledem k tomu, že tolik dat způsobem odolným vůči klimatické změně zálohovat nepotřebuju, přijde mi 4,5 tisíce za mechaniku a stovka za M-DISK médium na 25GB (pokud se zrovna dají někde koupit, protože jsou v nabídce fakt málokde) nesmyslně moc.

« Odpověď #17 kdy: 24. 09. 2026, 14:53:37 »
mechanika cca 2800,- a M-DISC dneska podle me nema cenu (media prodavana dnes pod tou znackou nejsou ta, pod kterymi ziskal sve jmeno) , je otazka, jak moc se vubec lisi DataLife a DataLife+

« Odpověď #18 kdy: 24. 09. 2026, 16:08:52 »
Optická média (write-once-read-many) jsou pro archivaci z principu lepší než HDD, navíc stále jde o relativne levné a široce dostupné řešení (na rozdíl od LTO). A vzhledem k současné dostupnosti optických mechanik již dávno překonaných standardů CD a DVD lze pak celkem rozumně předpokládat, že i BD mechaniky budou do budoucna k sehnání ještě hodně dlouho. Jak už tady někdo zmiňoval, koupit se dá i disketová mechanika :) Z trhu pouze nedávno zmizely interní mechaniky všech typů, protože k distribuci SW nebo multimedií se to už dlouho nepoužívá a pro sporadické použití není nutné, aby zabíraly místo přímo v počítači.

[Vazne? tak procpak prave ted nefungou ve win11 USB zvukovky ???

Ve Windows toho nefunguje celkem hodně už tak nějak standardně, protože se jedná o parodii na operační systém. ;)

« Odpověď #19 kdy: 24. 09. 2026, 16:38:11 »
Optická média - vyjma lisovaných - jsou hlavně extrémně nespolehlivá. Ano, někdo má to štěstí, že si před XX lety vypálil DVD a dneska ho v pohodě přečte, ale na druhé straně je spousta těch, co nepřečtou ani média vypálená před pár měsíci. Tudy prostě cesta nevede.

Pokud jde o NAS, tak samozřejmě, že dvě místa jsou ideální. Ale to se zrovna tak týká i těch optických médií, protože pokud je má někdo na stejném místě a např. vyhoří, tak stejně pak nemá nic.

« Odpověď #20 kdy: 24. 09. 2026, 16:48:45 »
Optická média - vyjma lisovaných - jsou hlavně extrémně nespolehlivá. Ano, někdo má to štěstí, že si před XX lety vypálil DVD a dneska ho v pohodě přečte, ale na druhé straně je spousta těch, co nepřečtou ani média vypálená před pár měsíci. Tudy prostě cesta nevede.
Bude dost záležet na tom, jestli to vypálíš na kvalitní archivační médium a budeš ho uchovávat v suchu, temnu a rozumné teplotě, nebo to vypálíš na náhodný co nejlevnější odpad a necháš to válet kdo ví kde. Opravdu jsem ještě nikdy neslyšel, že by si někdo stěžoval, že nepřečetl kvalitní médium (nejlépe DTD nebo M-DISC). Snad tedy s výjimkou toho, že v posledních letech údajně Verbatim změnil technologii, kterou vyrábí to, co označuje "M-DISC", ale těžko říct, jestli to byl individuální nebo systematický problém.

« Odpověď #21 kdy: 24. 09. 2026, 16:56:27 »
To je právě ta iluze, na kterou nelze sázet. Kdysi se prezentovala DVD-RAM média jako stoletá (s takovou životností) a marketingově to byla samá "zlatá" a "platinová" a kdoví jaká verze a umřelo to většinou nakonec všechno bez výjimky. Osobně jsem těch vypálených DVD, vč. rádoby-značkových od Panasonic, TDK, Sony a dalších vyházel kolem tisícovky, všechno k ničemu (byly tam tedy vesměs filmy, takže žádná tragédie, ale na DVD-RAM i nějaké dokumenty a taky nečitelné).

« Odpověď #22 kdy: 24. 09. 2026, 17:09:26 »
V případě archivace sázet na cokoliv je nesmysl. Důležité je použít různé typy médií i způsoby uložení. Samozřejmě nikdo neví, jak si HTL BD-R média povedou za desítky let od zápisu. Mohou dopadnout mnohem lépe i hůře než CD.

To ale není důvod, proč si důležitá data neuložit také(!!!) na optické medium. Zejména proto, že jiné WORM řešení dostupné není.

« Odpověď #23 kdy: 25. 09. 2026, 08:29:08 »
Ve Windows toho nefunguje celkem hodně už tak nějak standardně, protože se jedná o parodii na operační systém. ;)

Haha, je mi jasný, že tu schytám děsnou bídu, ale tahle apriorní nenávist k woknům je vyloženě úsměvná. Ono to totiž pod linuchem není lepší, jen nefungujou jiný věci, a záleží jen na tom, jestli se svojí volbou systému trefíš do toho, co potřebuješ.
Osobně nenávidím technický platformy v podstatě všechny, jen každou z jinejch důvodů.

BTW víš co kdysi Gates v nějakým rozhovoru (druhá půlka devadesátek) odpověděl na otázku, jestli Windows dominují proto, že jsou nejlepší? Zhruba to, že být nejlepší nikdy nebylo jejich ambicí; jen "good enough", protože to úplně stačí a nemaří se prostředky na zbytečnosti, který SKORO nikdo nepotřebuje. Protože ten SKORO nikdo si najde něco specializovanýho přesně sobě na míru a udělá mu to lepší službu.

A přesně to je důvod, proč lino na desktopu nedominuje. Protože na spoustu účelů je supr a možná úplně nejlepší, ALE i proto není "dost dobrej" pro administrativní "lopaťáky" (a to není myšleno pejorativně), kteří potřebují dělat práci (a v prostředí) na kterou se historicky specializovaly Windows a dodnes jsou v tom nejlepší. Lino může desktop ovládnout v momentě, kdy vznikne skutečně general-purpose distro, ve kterým Venca Lopaťák udělá rychle a snadno SVOJI práci svačináře a nástěnkáře, a nebude muset řešit vůbec nic okolo a hlavně nebude muset dělat zároveň správce infrastruktury, bezpečáka, systémovýho admina, a servisáka tiskáren a monitorů.
« Poslední změna: 25. 09. 2026, 08:33:51 od Marek Staněk »

« Odpověď #24 kdy: 25. 09. 2026, 18:29:58 »
Haha, je mi jasný, že tu schytám děsnou bídu, ale tahle apriorní nenávist k woknům je vyloženě úsměvná. Ono to totiž pod linuchem není lepší, jen nefungujou jiný věci, a záleží jen na tom, jestli se svojí volbou systému trefíš do toho, co potřebuješ.

To byla celkem logická reakce na předřečníka, který si stěžoval na to, že mu ve Woknech nefunguje nějaký standardní HW. Necht si samozřejmě každý používá co chce. Dneska je to hlavně průměrný uživatel W11, kdo už Widle naprosto bytostně nesnáší. Těm ostatním je tenhle OS úplně ukradený. ;)

« Odpověď #25 kdy: 30. 09. 2026, 20:35:46 »
Mechaniky jsou navic poruchove, reklamoval jsem DVD-RW a odesla i blu-ray mechanika a dnes je jedina UHD Verbatim. Jeste UHD umi po odemceni ASUS BW-16D1HT.
Je to nespolehlive, koupite i dobra BD-R media a par klidne se skazi a nebo po skazeni zjistite ze mechanika proste na urcitej typ prestala zvladat zapisovat. Mam doma tak mechaniku co umi zapisovat jen DVD-RW mazatelna ale jine R proste nezvladne.

« Odpověď #26 kdy: 01. 10. 2026, 09:51:28 »
Moje zkušenost s mechanikami je taková, že jsme měli celkem 4 různé CD přehrávače na hudbu za posledních 30 let, od menšího přenosného radia, po 3 "věže", všechno Panasonic, Pioneer nebo Philips, a mám ten dojem, že tak po 10-15 letech postupně 3 nebo všechny 4 odešly a CD už nečtou.

Potom co se týče vypalovaček, tak mám tady Thinkpad T400 s vypalovačkou, je to už 18 let starý stroj, a vypalovačka už DVD jenom kazí.

Všechno to jsou letité stroje. Dneska mám externí mechaniku Hitachi-LG za 650,- Kč - to jsou mechaniky, co se dávají do laptopů. Když vydrží řekněme 8 let, je to ok.

Přijde mi, že pokud nepoužiju recovery soubory při vypalování, tak se neobejdu bez verifikace - a ikdyž recovery použiju,  tak si zkusím alespoň první, prostřední a poslední soubor po vypálení zkopírovat pro ověření, že je DVD čitelné. Pokud nemám recovery soubory, nemůžu neudělat verifikaci.

Na stranu druhou, pokud si pamatuju, bylo to tak vždycky - verifikaci měl člověk správně udělat vždy, ale kašlalo se na to, protože dlouho trvá.
« Poslední změna: 01. 10. 2026, 09:55:19 od Jiri Kac »

Wasper

• 263
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 01. 10. 2026, 12:03:42 »
Mno tak ja si kopnu. Bavime se o dlouhodobem zalohovani. Apriorni nenavist k woknum - kdyz opustime technicke detaily, tak politicky je to jediny system, ktery se v historii aktivne branil instalaci na novejsi HW, ktery si upgrade vynucuje, pricemz na upgradnute verzi ma ve zvyku odrezavat docela hodne HW. Jo, prasarny jako v KB4012218 a KB4012219 (a nutnost workaroundu jako wufuc) jsou ciste Mrkvosofti specialita, a clovek s tim musi pocitat, i v kratsim, i delsim horizontu.

Takze jo, Linux vyhazuje stare ovladace, hlavne ze sedmickove rady. Ale i na soucasnem Alder Lake pustim prastarej 2.6.18.xxx, a pokud dneska na BR a konkretni mechanice funguje 6.xx, tak je mnohem vetsi jistota, ze za 15 let najdu nejakej kernel, co podporuje jak v te dobe aktualni CPU a spol., tak prastarou BR mechaniku a UDF.

Citace: Jiri Kac
Na stranu druhou, pokud si pamatuju, bylo to tak vždycky - verifikaci měl člověk správně udělat vždy, ale kašlalo se na to, protože dlouho trvá.
Tak ja mam ve vypalovacim skriptu, aby automaticky udelal na tom DVD/BRku sha384sum, a cas od casu spis mene nez vice to po par letech zkusim.
Zatim par fajlu s read errorem mam, ale precetl dobre, ale s chybnym checksumem se mi radove na stovkach DVD a nizkych desitkach BR nestalo.

« Odpověď #28 kdy: 01. 10. 2026, 15:38:38 »
Tak teď fakt nevím, jestli si uvědomuješ že vývoj Windows není charita. Podpora starýho hardwaru něco stojí, a pokud jeho ovladače s aktuálním systémem nefungujou, tak je prostě vyřadit musíš. A jelikož drtivou většinu ovladačů NEpíšou v Microsoftu, nemají jejich kvalitu pod kontrolou, takže jsou závislí na tom, co existuje a co si výrobce hardwaru dodal.
Píšeš, že za 20 let určitě najdeš kernel, se kterým bude fungovat hardware dneska 15 let nebo jak starej. To je klidně možný, ale fakt věříš tomu, že na tom bude fungovat tehdy (tzn ode dneška za 20 let) aktuální software? Tzn. že na tom pustíš software z roku 2046? Tomu přece nemůžeš věřit ani ty.
A k vynucování aktualizací: zase to souvisí s podporovatelností. Obecně chceš podporovat co nejužší paletu hardwaru, protože ti to ušetří hromadu práce a hlavně peněz. A v komerční firmě se nezodpovídáš kecálkům na rootu, alébrž investorům. A pokud JEJICH cílem není podporovat muzejní exponáty, tak tě to dělat jednoduše nenechají. A microsoft nikdy neměl ambice bejt univerzálně nejlepší, a Gates to zcela jasně deklaroval. Cílem bylo bejt doslova "pouze dost dobrej", aby byl volbou pro mainstreamový nasazení, protože právě tam byly a jsou peníze. A nejen peníze, alébrž rovnou ty nejvýhodnější peníze, protože s optimální kombinací úsilí a zisku.
Chápu, že ti to hejbe žlučí, ale byznys se dělá takhle. Ne psaním okrajovýho softu pro pár nadšenců do pravěku, kterejm je navíc líto za tu licenci zaplatit.

A pro zajímavost: jak konkrétně se (cituju) "aktivně brání instalaci na novější hardware"?

« Odpověď #29 kdy: 01. 10. 2026, 16:00:12 »
tak jsem si to dohledal. je fakt, že zaříznutí Win10 pro Skylake (což si vynutili beancounteři jak Intelu, tak Microsoftu) byla hodně velká prasárna, nicméně z ekonomického hlediska pořád ještě pochopitelná. "akorát" teda zvolili takovej způsob, že by dalo hodně velkou práci najít nějakej horší.
jenže to se může stát u každý komerční platformy (a taky se to děje úplně běžně, viz teď stopka na výměnu RAM čipů u RPi, ukončení podpory SATA protokolu na M.2 konektorech u Dellů s některýma intelema 10gen a u všech s 11gen, a pod).