Ahoj,
dělám pokusy s PHC (
http://www.linux-phc.org/ , pouzivam archlinux se zen kernelem a ovladac phc-k8 ) a podarilo se mi vyladit si krome voltaze i kroky CPU scalingu. Puvodne muj pocitac udajne umel jenom 1.8GHz, 1.6GHz a 0.8GHz, potom jsem ale pomoci nasledujiciho prikazu krome snizeni voltaze procesoru take pridal vsechny mezikroky mezi 1.8GHz a 0.8GHz (s krokem 0.1GHz), coz dle meho nazoru ma take zajimavy vliv na spotrebu a tepelne ztraty.
echo 10:17 9:18 8:19 7:19 6:19 5:19 4:19 3:19 2:19 1:19 0:19 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_controls
Co me ale zajima... Proc tohle nedela kernel defaultne i s cpufreqem? Jak je mozne, ze kdyz kernel vi, ze CPU je limitovano nejakou horni a dolni frekvenci, tak pouziva jenom nektere frekvence mezi nimi? když jsem je přidával ručně a zkusil jsem přidat frekvenci mimo hardwarove limity, tak ji kernel odmitl, takze nemyslim, ze by se kernel musel bat poskozeni hw.
Rad bych nasel zpusob, jak tohle udelat s obycejnym distribucnim (coz je u archlinuxu vanilla) kernelem bez nepodporovanych modulu a idealne bez potreby rucne nastavovat. mam dojem, ze je za to tak trochu zodpovedny modul freq_table, ale netusim co s nim... vite nekdo jak na to?
Jeste vypis cpufreq-info:
[root@insomnia modprobe.d]# cpufreq-info
cpufrequtils 008: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2009
Chyby v programu prosím hlaste na
cpufreq@vger.kernel.org (anglicky).
Chyby v překladu prosím hlaste na
kavol@seznam.cz (česky ;-)
analyzuji CPU 0:
ovladač: phc-k8
CPUs which run at the same hardware frequency: 0
CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 0
maximum transition latency: 109 us.
hardwarové meze: 800 MHz - 1.80 GHz
dostupné frekvence: 1.80 GHz, 1.70 GHz, 1.60 GHz, 1.50 GHz, 1.40 GHz, 1.30 GHz, 1.20 GHz, 1.10 GHz, 1000 MHz, 900 MHz, 800 MHz
dostupné regulátory: userspace, ondemand, conservative, powersave, performance
současná taktika: frekvence by měla být mezi 800 MHz a 1.80 GHz.
Regulátor "ondemand" může rozhodnout jakou frekvenci použít
v těchto mezích.
současná frekvence CPU je 800 MHz (zjištěno hardwarovým voláním).
("dostupné frekvence" přibyly až potom, co jsem je kernelu přidal přes phc)