Zjištění stavu síťového adaptéru v QEMU

Zjištění stavu síťového adaptéru v QEMU
« kdy: 08. 09. 2026, 12:38:40 »
Chci moc, když chci zjistit stav  linky virtuálního síťového adaptéru v qemu VM (na proxmoxu)? Může jít o víc typů : e1000,virtio adaptér. Začal jsem tím, že jsem nenašel getter-ekvivalent příkazu set_link net0 on/off

AI mi honosně poradila opět qm monitor příkaz 'info network' a já to sežral s navijákem,ale dal jsem ji to sežrat, že mi poradila kravinu tím že jsem ji vpálil copypaste výstupu info network s oběma příkazama on i off.
Ona uznala ,že výstupy jsou identické, tak mě vytrolila ještě radou vyčenichat to příkazem qm config VMID přítomností link_down=0|1 v parametru net0. Tomi bylo divné, volba disconnect je jen pro LXC v GUI . Sice je zmiňovaná i v chapter pro QEMU VM.Vtip je v tom, že opět ani h***. Skutečně. Na konfig to nehrabe, vypadá to, že nejde o runtime paramtr.

Třetí rada AI se nesla v podobném gardu:
Kód: [Vybrat]
  cat /sys/class/net/*166*/operstate | xargs echo
up up up unknown
#(qm monitor 166;  set link net0 jinak ; Ctrl+D)
 cat /sys/class/net/*166*/operstate | xargs echo
up up up unknown

Tak já mám pocit na spiknutí..... že konspirátoři proxmoxu udělal vše pro to aby nešlo zjistit stav linky z hypervizoura.

CHCI RADU ve které zadám číselné ID VM a název adaptéru (net0).

Re:Zjištění stavu síťového adaptéru v QEMU
« Odpověď #1 kdy: 08. 09. 2026, 13:18:17 »
qm config $VMID | grep $INTERFACEje to normalne v dokumentaci, mozna by ses mel na robota vykaslat kdyz te tolik netesi a proste si ji precist, ale nechci ti do toho kecat :)

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 14:48:00 »
právě že Do té dokumentace jsem se díval .
https://HOST/pve-docs/chapter-qm.html
Do které ses díval ty? Na kterém místě "to" našel?

Krobotovi jsem se uchýlil protože jsem nepřišel na způsob jak zjistit stav adaptéru podobně jednoduše jako set_link net0 hodnota. A zase jsem se od robota odchýlil,když jsem zjistil ,že mě vláčí za nos. (cat /*/operstate  nevykazuje rozdílný obsah) a info network jakbysmet je stejný jako přeskopírák.

Jenže k čemu mi je dokumentace a rada , když výstup je identický?
qm config 166| grep net0
net0: virtio=BC:24:16:BB:97:16,bridge=vmbr0,firewall=1
#při on i off

Dokonce slovíčko down tam není nikde.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 15:14:24 »
mam
Virtual Environment 9.2.11
Linux proxmox-delllab 7.0.14-15-pve #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC PMX 7.0.14-15 (2026-08-26T14:21Z) x86_64
udelam
qm config 103 | grep net0dostanu
net0: virtio=BC:24:11:74:CA:30,bridge=vmbr0,link_down=0,tag=3kdyz je adapter disconnected dostanu
net0: virtio=BC:24:11:74:CA:30,bridge=vmbr0,link_down=1,tag=3
vm s firewall on
et0: virtio=BC:24:11:E7:20:A7,bridge=vmbr0,firewall=1,tag=3ten samy s firewall off
net0: virtio=BC:24:11:E7:20:A7,bridge=vmbr0,tag=3
dokumentaci mam z https://pve.proxmox.com/pve-docs/qm.1.html#cli_qm_config
a https://pve.proxmox.com/pve-docs/pve-admin-guide.html#qm_configuration

promin mel jsem ti dat i muj cely vystup z prikazu pro porovnani, sam si to do poznamek davam.
pro uplnost kompletni vystup u mne
agent: 1
boot: order=scsi0;ide0
cores: 4
cpu: host
ide0: none,media=cdrom
memory: 8192
meta: creation-qemu=10.1.2,ctime=1776671000
name: nixos-vmstart
net0: virtio=BC:24:11:E7:20:A7,bridge=vmbr0,tag=3
numa: 0
onboot: 1
ostype: l26
scsi0: local-zfs:vm-102-disk-0,iothread=1,size=64G,ssd=1
scsihw: virtio-scsi-single
smbios1: uuid=d7418538-a086-4dae-899e-e5b67ccb5fc7
sockets: 1
vmgenid: c1b357b2-b7b7-4558-bf0f-41525148b134

vestim z kristalovy koule - mas na guestovi kde to menis qemu agenta? pripadne pouzivas virtio sitovku jako ja? to muze byt rozdil, ja mam a nektery veci se propisujou az pri vypnuti/resetu vm a proto nevidis kdyz zmenis v gui link_down / disconnected?

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 15:41:41 »
Kde ty v GUI vidíš / můžeš menit stav link_down? Píšeš o tom na konci postu. Já mohu měnit link state jen pro LXC("Disconnected" checkbox)  .

Jakám způsobem disconnectuješ rozhraní, když na řádku net0 máš dokonce link_down v obou případech? Já v žádném. dokonce jsem zkoušel qm config  166 --current.

Mám 9.1.6, virtio síťovku a guest tools nemám:Summary:Guest Agent not running. Napadá mě že to by mohl být důvod, že někde v GUI je tlačítko pro link state, které je mi ukryté,
Hlavně mě je divné, proč  by pro čtení link state (kéž by existoval příkaz get_link) byl nutný guest agent (jak možná naznačuješ), když pro zápis(set_link) není nutný. Navíc jde o operaci "zvnějšku"  guesta . Je to nezávislé na stavu ve správci adaptérů   Zakázat/Povolit

PS: set_link net0; je neplatný příkaz