Diskutující nejspíše narážel na CRD VI (Directive (EU) 2024/1619):
https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2024/1619/oj/eng
Rozvést to dotyčný nemůže, jen šíří hoaxy. Jedná o nepochopení dané legislativy. EU vám zřízení účtu v zahraniční bance nezakazuje, a stávajících účtů se toto opatření beztak netýká. Ve zkratce jde o to, že zahraniční banky bez pobočky v EU již nemohou své služby v EU aktivně nabízet. Pokud však klient osloví banku sám (tzv. "Reverse Solicitation"), uzavření smlouvy zakázáno není.
Jo, pak by to bylo/je jasné. Na tu direktivu jsem se díval; a mimochodem, zjevně to není tak úplně novinka, něco obdobného platilo už předtím, přinejmenším pro UK po Brexitu i pro Švýcarsko – konto ve Švýcarsku jsem otevíral cca 2019 a už tehdy jsem, pokud se pamatuju, musel potvrdit, že jsem za nimi přišel sám z vlastní iniciativy; v UK to samé.
Díky!
To bude asi ono, sly o tom nejaky clanky v masmediich nekdy cerven/cervenec, kdy uz to nak vstupovalo v platnost.
Nedohledam uz, jestli to byla nejaka medialni zkratka, nebo problem na mem prijimaci, nicmene porozumel jsem tomu prave tak, ze "uz nemuzou nabizet sluzby", ve smyslu, vubec poskytovat.
Kudla, pak se ma clovek v necem vyznat, louskat takovy predpisy svepomoci se proste neda a prezvykanim nekym jinym to zas clovek muze blbe pochopit.
Tak pardon za mystifikaci.
OK

Hlavně, že se to vysvětlilo.
Fio banka teď začala ve velkém rušit normální debetní karty k firemním účtům a místo toho jim zřizuje "Mastercard/Visa Business" debetní karty. Rozdíl je v tom, že na ty normální karty se vztahuje evropská regulace o maximálních poplatcích za platbu, kdežto u těch firemních je poplatek za platbu kartou 1,5 %. (Ten poplatek není normálně vidět, protože je účtován platební bránou zákazníkovi, tedy eshopu např.)
Když takovou kartou zkusíte zaplatit v Alze, tak vás pošle pěkně do háje, že si hezky připlatíte 1,5 % nebo si to pošlete převodem. O poplatek si taky řekne Revolut, když to chcete business kartou dobít.
Problém je, že Fio banka starý karty ruší navzdory platnosti, mně třeba přišla obnovená stará debetka a druhý den mi přišla Business karta. U jiného účtu mi třeba ta stará debetka najednou zmizela z Apple Pay a k Business kartě jsem se dostal až když jsem se vrátil ze zahraničí, což kdybych v tom zahraničí potřeboval k penězům na tom účtu, tak bych neměl velkou radost.
Vtipné

Tohle ke mně nedorazilo, protože od FIO nemám žádnou firemní kartu, jen soukromé, tam to aplikovat zjevně nemůžou.
Trochu mne to překvapuje, to rušení bez ohledu na platnost není korektní, ale fakt jen trochu – jakkoliv FIO vnímám jako banku, která mi velmi přijatelně slouží, tak spolek Mirků Dušínů to rozhodně není, právě naopak.
Když takovou kartou zkusíte zaplatit v Alze, tak vás pošle pěkně do háje, že si hezky připlatíte 1,5 % nebo si to pošlete převodem. O poplatek si taky řekne Revolut, když to chcete business kartou dobít.
To se deje jenom u Internetovych plateb, ne? Pri platbe na miste vyzvednuti, se vam nemuze zadny poplatek zazracne pricist, ci?
Pokud je to poplatek hrazený obchodníkem, ne majitelem karty, tak to tak nepochybně je. Umím si ovšem představit, že e-shop bude při objednávce eventuálně rozlišovat „vyzvednutí s platbou v hotovosti“ a „vyzvednutí s platbou kartou“ a výsledná cena se bude lišit... (Zdražovat při platbě kartou by neměli, ovšem slevu za platbu v hotovosti poskytnout můžou.)