Jak platíte za hudbu a filmy?

Jak platíte za hudbu a filmy?
« kdy: Dnes v 11:39:06 »
Platím už 8 let 165,- Kč za subscription hudby v iTunes, kde mám do dnešního dne asi 500 oblíbených skladeb. Dělal jsem nějaké propočty:

• Za 8 let jsem za subscription dal celkem 15840,- Kč.
  • Jednotlivé songy stojí 30,- Kč kus. Kdybych si je kupoval po kusech, dal bych za to 15000,- Kč. Dnes by byly už "moje"
  • Je mi 35 let. V důchodu budu chtít taky poslouchat svoje oblíbené písničky. Když budu chladně provádět výpočet do 80let, čeká mě 45 let placení subscription. Tedy do 80 let zaplatím ještě dalších 89100,- Kč subscriptions za hudbu.
  • Jen kvůli hudbě z iTunes si platím zbytečných 200,- Kč dražší tarif na SIM kartě, protože ten iTunes "zlobí" a pořád chodí na Internet. Bez hudby používám na mobilu LTE jen nouzově. Kdybych toto neřešil, zaplatím do mých 80 let dalších až 108000,- Kč za dražší tarif na SIM.
  • Netýká se mě to, ale i kdybych měl songy koupené a byly "moje", nemůžu práva k nim někomu prodat jako o hudebních CDéček, a dokonce kdybych měl děti, tak jim to nemůžu jen tak dát, ať si to nahrajou do svého MP3 přehrávače - legislativně to neprojde, museli by mít iPhony - a to má být Apple prý "benevolentní", že aspoň takto to povoluje rodiným příslušníkům, ostatní prodejci nemají umožňovat ani to.

Takže se nad tím zamýšlím, jestli to vlastně vůbec je rozumné něco takového provozovat. V podstatě má člověk hudbu i filmy na věčný nekončící "leasing". Nehledě na to, že podobná věc se týká softwaru. Vzpomínám vždycky na MS Office 97, který pro mě v praxi uměl to stejné, co umí ten dneska, jen bez xlsx formátů. Rovněž obdobně vzpomínám na Autocad 10 pro DOS, u kterého platí víceméně to samé.

Zkuste nějaké tipy, jak snížit náklady na písničky a filmy v dlouhodobém horizontu.

NEJSEM PROTAGONISTA SOFTWARU A MULTIMEDIÍ ZDARMA! (Protože zadarmo nehrabe ani slepice)
« Poslední změna: Dnes v 11:45:58 od registrovany123 »
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.

Re:Jak platíte za hudbu a filmy?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 12:00:19 »
Dodatek: Na druhou stranu, mám 500 skladeb a mezi nimi asi 400 různých autorů. Audio CD stojí nějakých 250,- Kč, takže tou starou metodou kupování CD bych zaplatil 100000,- Kč za tu hudbu, kterou bych si následně mohl převést do MP3.

Legislativně by mělo jít udělat i to, že si člověk půjčí Audio CD v půjčovně - z toho si následně může udělat pro osobní potřebu MP3, toto má být v pořádku. Půjčovné za 1 CD je 30,- Kč, takže by mě to vyšlo na 30x400=12000Kč a jako bonus mám k tomu hromadu dalších songů od těch autorů.
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.

a6b

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 12:10:16 »
jedu hudbu zadarmo z youtube, pripadne filmy na prehraj.to
jedine co si kupuji jsou vinylove desky.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 12:21:08 »
Tip? Prostě za ně takhle neplatit. To je jednoduchý. A pokud na tom autoři trvají a nejsou ochotni/schopni dodat vám tu hudbu jinak než za doživotní výpalné, pak ji prostě neposlouchat. Vím, že je to blbý ale autoři tu hru takhle hrají proto, že ji tak hrajete vy.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 12:21:35 »
ja kupuju hlavne na Bandcampu behem Bandcamp friday kdy jde max autorum nebo primo u autoru na strankach kdyz maj. jestli to je levnejsi netusim ale flacy mam na vecne casy.