Doporučte desktop z DDR5 SODIMM

Doporučte desktop z DDR5 SODIMM
« kdy: 23. 08. 2026, 20:20:38 »
Kdybych si chtěl sestavit desktop (tedy si vybrat konkrétní samostatný CPU), jakou byste doporučili platformu a chipset?  Škrtám i slabounké procesory typu N100 nebo embedded amd, ale to je asi druhořadá podmínka, když chci volný soket)Nutná podmínka je že použiju stávající DDR5 SO-DIMM 4800,5600MT ramky co mám ( při současných cenách nechci kupovat další ramky, a hádám, že desktopové DIMM jsou ještě dražší.) Výhledově bych tam chtěl dát GPU, není nutné žádné monstrum. Nejde mi ani o úsporu místa.

-existuje 4soketová SO-DIMM deska pro ?
-existuje arm9 s použitím SO-DIMM? (i DIMM vůbec?)

Není to aktuální, spíš teoretické... Pokud je to nereálné, klidně to napište (a důvod: provozní vlastnosti SO-DIMM, prakticky nesehnatelné....)
« Poslední změna: 23. 08. 2026, 20:22:11 od LacconePanda »

a6b

• 329
    • Zobrazit profil
Re:Doporučte desktop z DDR5 SODIMM
« Odpověď #1 kdy: 23. 08. 2026, 22:41:33 »
ted nekupuj ddr5 to je overkill, ted se kupuji ddr4 zase.

RDa

• 3 296
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 23. 08. 2026, 23:14:58 »
Na DDR5 je 2DPC ponekud marne.. takze se smir s dvemi so-dimm .. nestaci ti 64 az 96 GB ram pro desktop ?

Osobne mam tohle jako momentalni aktivne uzivany desktop:
https://www.kontron.com/en/products/k3833-q-mitx/p176291
(i5-13500, 2x32G 4800MT/s, Noctua NH-L9i)

(osobne bych do 12/13/14 generace intelu primo nesel - hnije tomu kremik, tohle byl ale takovej opustenec a srot se srotem se sesel.. - existuje na LGA1851 podobna deska: ASUS MB Sc LGA1851 PRO Q870I-C-CSM a ty 1xx/2xx cpu jsou levnejsi nez 12/13/14)

Pokud bych nutne chtel pouzivat dGPU, tak bych tam dal 1x48G (pac druhy z paru odesel).

V PC svete existuje nejaky ASUS bezny ATX board se sodimm (neni to ITX), ale myslim ze to byl jen takovej pokus / demo, neni to ve vyrobe/distribuci - nebo nemuzu najit co to je za model presne.. ale ma 4 dimm, hele:
https://www.pcworld.com/article/2300651/asus-gaming-motherboard-with-so-dimm-slots-is-an-abomination-kill-it-kill-it.html

Vetsina ARM desek ma pajenou LPDDR, ty co maj klasicke sloty pak maj RDIMM a nemaj power management, takze to topi.

S temi ARM to ale nemusi byt marne, pokud jsi schopen akceptovat mizermej vykon - docela levne se daj sehnat 32G/64G ram verze Nvidia Jetson AGX modulu, nekdy i s base boardem.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 07:55:56 »
adapter SO-DIMM na DIMM.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 10:35:30 »
Většina SO-DIMM mainboardů mají jen 2 sloty. To se dá na internetu najít (horší to bude s dostupností takových desek v běžných obchodech). Např. AsRock X600TM-ITX pro AMD. ASUS má/měl pár SO-DIMM desek pro Intel.

4 sloty pro paměti SO-DIMM se normálně nedělají, ale najdeš to mezi "server/embedded" zařízeními, např. AsRock Rack dělá pár mainboardů se 4 sloty pro SO-DIMM. Možná má něco i Supermicro, nevím.
Co ušetříš na paměti, dáš za desku.

Spousta mini-PC se prodávají bez disků a RAM a jsou určeny pro SO-DIMM, tam ale máš omezený výběr CPU (často připájen na desku) a nestrčíš tam PCIe GPU (max. pokud by to mělo Thunderbolt port a koupil by jsi na GPU externí box).

Dnes kupovat PC který není určený na práci (tzn. si na sebe vydělá) je blbost.
Pokud chceš hrát (viz. zmíněná grafika) je lepší koupit Playstation.

ted nekupuj ddr5 to je overkill, ted se kupuji ddr4 zase.

On DDR5 kupovat nebude, on DDR5 SO-DIMM už má.

adapter SO-DIMM na DIMM.

Jistě, to je taková malá loterie. V některých případech to nějak pojede, ale zase to stojí peníze navíc. Osobně bych se nestandardním řešením vyhnul.

RDa

• 3 296
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 11:03:11 »
Kdybych si chtěl sestavit desktop (tedy si vybrat konkrétní samostatný CPU), jakou byste doporučili platformu a chipset?

A nevim proc bys mel jen kvuli pametem jit do obskurniho reseni.

Vem mejakou 6-7 / 8-9 / 10th gen sestavu z bazaru. 16 nebo 32G DDR4 tam nejak jeste das v rozumnem rozpoctu a tech par procent poklesu produktivity ani nepoznas.

V dobe "krize" neni vhodne krmit system, ktery si/ti problemy zpusobil sam, porizovanim novych veci.

Kdybys mel predstavu o tom, co na tom budes delat, nekdo ti treba nabidne vhodnej srot.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 12:29:36 »
Počítám tak 16GB jako minimum RAM, spíš 64GB v dvou slotech (mám pouze 32GB moduly). DDR4 už jsem exitnul, a stejně jsem měl 8gigáče.

S tím 2DPC jsem byl chvíli mimo.

O těch RaptorGate problémech vím, na cnews o tom asi je 80 článků a je to loterie , vypadá to, že postižené jsou všechny modely řady, jen u těch "K" k tomu dojde dřív. kvůli vyššímu zatížení vysokým napětím. I když se zmiňuje že  modely bez K a nebo Core 3,5 tím prý netrpí. údajně)

Těch pár tipů na desky mi stačilo. Tím, jak to není vážné, ani nemám konkrétní představu co na tom poběží.
Asi uzavřeno

PavelPalda

• *
  • 4
  • Palivec
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 12:30:31 »
V normálním stolním počítači na úplně obyčejné paměti mám notebookové SODIMM paměti DDR5 v redukcích. Vyšly na to téma články. Do googla zadej přesně tohle: Paměti DDR5 do počítače levně. Návod, jak ušetřit za drahé RAM

« Poslední změna: Dnes v 12:32:09 od PavelPalda »

PavelPalda

• *
  • 4
  • Palivec
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 12:40:12 »
Jo a ještě mám tam ryzen 9600. Až budou ramky za normální cenu, redukce poletí.