Styly programování

Re:Styly programování
« Odpověď #15 kdy: 24. 08. 2026, 11:17:58 »
Na best practices na většině projektů fakt není čas. Výsledkem je skoro vždy nějaký kompromis.

Jasny. to je jako rozepinat poklopec kdyz jdes na zachod... Kdo na to ma cas? Navic si jako bonus ani nemusis umejvat ruce kdyz odchazis.
Tenhle příměr kapku kulhá. Když už nic jiného, tak to nejsou tvoje kalhoty.

Mozna, ale kalhoty menim casteji nez projekty.

« Odpověď #16 kdy: 24. 08. 2026, 17:13:04 »
Šlo by dát nějaké příklady "best practices" a kde to jde a nejde používat. Mně přijde, že s použitím LLMs už jde často spíš o výmluvy...
To jsem původně chtěl také napsat, že to platí spíš pro minulost a LLM to dnes už dost kompenzují ale nechtěl jsem to víc rozmazávat. Takže ano, s tím částečně souhlasím.

Na druhou stranu něco naprasit s LLM je v některých ohledech snažší a hlavně rychlejší než dřív. Což pochopitelně neví jenom vývojáři ale i ti, co to něco chtějí platit. Což se ovšem typicky projevuje tak, že dnes kdekdo bohužel začal s poukazem na AI tlačit na rychlost na úkor kvality ještě víc než dřív. A bohužel i na projektech, kde se dřív na kvalitu dbalo protože všude se najde nějaký idiot, co o vývoji softwaru sice neví doslova nic (a občas to ani není vývojář) ale má dojem, že když mu Claude vygeneroval pár jednoduchých jakž takž použitelných PR, může teď mít plnou hubu řečí jak bychom měli s AI vyvíjet. A na podobné pitomce vedení často slyší protože je to pochopitelně mnohem atraktivnější než slyšet, že když budeme takhle pokračovat, budeme mít za rok za dva z aplikace hromadu slopu. Už proto, že to druhé se narozdíl od rychlosti dodání nedá měřit a nekoukají z toho žádné výroční prémie.
« Poslední změna: 24. 08. 2026, 17:15:44 od Martin Poljak »

BoneFlute

• 2 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 24. 08. 2026, 17:37:15 »
Mně přijde, že s použitím LLMs už jde často spíš o výmluvy...

Mě přijde, že s použitím LLMs se šíleně přesunul focus na review. Což v důsledku znamená, že se i posunuli best-practice: větší důraz na čitelnost, na to, aby LLMko nerozebíralo furt všechno, etc.

« Odpověď #18 kdy: 24. 08. 2026, 19:06:51 »
Mě přijde, že s použitím LLMs se šíleně přesunul focus na review. Což v důsledku znamená, že se i posunuli best-practice: větší důraz na čitelnost, na to, aby LLMko nerozebíralo furt všechno, etc.
Ovšem bohužel to zase skryje ten zbytek.

BoneFlute

• 2 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 24. 08. 2026, 19:52:28 »
Ovšem bohužel to zase skryje ten zbytek.

Asi nerozumím.

Kit

• 1 054
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 24. 08. 2026, 19:55:16 »
Mně přijde, že s použitím LLMs už jde často spíš o výmluvy...

Větší důraz je i na testy, se kterými LLM také rád pomůže. Právě testy jsou dnes důležitější než kdy dříve.

« Odpověď #21 kdy: 24. 08. 2026, 20:41:25 »
Větší důraz je i na testy, se kterými LLM také rád pomůže. Právě testy jsou dnes důležitější než kdy dříve.
Právě klasické unit testy funkčnost v rámci workflow naopak ztratily.

« Odpověď #22 kdy: 24. 08. 2026, 23:15:08 »
Jak je zapsáno v posvátných svitcích:
Citace
Opravdový programátor dokáže psát fortranské programy v jakémkoli jazyce.

Kit

• 1 054
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 25. 08. 2026, 00:03:46 »

Jak jinak než testy ověřím funkčnost programu, pokud nechci detailně zkoumat zdrojáky od AI?

« Odpověď #24 kdy: 25. 08. 2026, 08:20:48 »
Větší blbost jsem hodně dlouho nečetl.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

jjrsk

• 961
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 25. 08. 2026, 08:54:12 »
Jak jinak než testy ověřím funkčnost programu, pokud nechci detailně zkoumat zdrojáky od AI?
Co asi tak testujou testy ktery ti napise stejny AIcko jako ten kod ...

Kit

• 1 054
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 25. 08. 2026, 09:11:46 »

Třeba to, jestli program splňuje zadání pro různé okrajové podmínky. Testy jsou i součástí dokumentace.

« Odpověď #27 kdy: 25. 08. 2026, 09:37:23 »

Je to nestastne receno, ale s timhle vice mene souhlasim...
ztratili cast sve hodnoty pro cloveka... (tu sebereflexivni.. jak dobre se pouziva to API ktere jsem navrhl?)
Daleko vice ziskavaji E2E testy.. byly vzdycky drahe na udrzbu, ale ted kdyz to stoji vicemene nic tak se vyplati.

Unit testy pise AI a ja je nectu.. jestli jsou pro ni uzitecny tak at je pise.. ale pro me jsou dulezity vystupu e2e(business scenario testu) a NFR testu

« Odpověď #28 kdy: 25. 08. 2026, 11:11:13 »
Co asi tak testujou testy ktery ti napise stejny _člověk_ jako ten kod ...

Celkem dost, ne?

« Odpověď #29 kdy: 25. 08. 2026, 11:26:59 »

Je to nestastne receno, ale s timhle vice mene souhlasim...
ztratili cast sve hodnoty pro cloveka... (tu sebereflexivni.. jak dobre se pouziva to API ktere jsem navrhl?)
Daleko vice ziskavaji E2E testy.. byly vzdycky drahe na udrzbu, ale ted kdyz to stoji vicemene nic tak se vyplati.

Unit testy pise AI a ja je nectu.. jestli jsou pro ni uzitecny tak at je pise.. ale pro me jsou dulezity vystupu e2e(business scenario testu) a NFR testu
Tady bacha. Hranice mezi různými druhy testů není moc standardizovaná.