Pomoc s orientací v současných distribucích

brk

• 262
    • Zobrazit profil
Pomoc s orientací v současných distribucích
« kdy: 11. 08. 2026, 11:57:25 »
Linux už nějakou chvíli používám. Od RH přes Mandrake jsem skoro na 20 let zakotvil u Gentoo. Pak jsem byl asi rok na Debianu a následně okolnostmi donucen k přechodu na Xubuntu. Nový počítač vyžadoval nové základní balíčky.

Chtěl bych zkusit něco s DEB balíčky bez snapu s upraveným GNOME Shell. Xfce používám přes 20 let a lehce mě začíná nudit. Sice se k němu asi zase s pokorou vrátím, ale teď mě zajímá něco s prostředím jako Mint, Zorin, elementary OS, Pop!_OS, …. . Vůbec nevím, co si o tom myslet, úplně mě to minulo. Je to něco, co stojí za to zkoušet? Používáte někdo něco z toho? Na jakém základu to stojí, je to stabilní, pravidelně aktualizované? Má to nějaký potenciál do budoucna? Asi spíš takové okurkové tlachání. AI by mi to jistě dokázalo shrnout, ale zajímá mě i ta osobní zkušenost s konkrétní distribucí. Dík

a6b

• 326
    • Zobrazit profil
Re:Pomoc s orientací v současných distribucích
« Odpověď #1 kdy: 11. 08. 2026, 12:58:42 »
ja se drzim distribuci s deb balicky a zkusil jsem jenom debian, devuan, ubuntu, linuxmint.

« Odpověď #2 kdy: 11. 08. 2026, 13:06:39 »
Defakto sis odpověděl sám.
Pop!_OS chci taky vyzkoušet kvůli Cosmicu.
Elementary OS jsem zkoušel dříve ale vůbec mi ten Pantheon desktop nesedl.
Mint vůbec, to je hrůza u které nechápu jak to někdo může používat  ;D a Zorin se snaží být Windows-like.
Ještě zkus nějaký distro s Budgie desktopem.

Přiznám se že su asi jeden z mála komu GNOME desktop vyhovuje. Je to jednoduchý a relativně přehledný (když nepočítám že s každou verzí mění nabídku v pravém horním rohu, nebo to dělá jen Ubuntu?).
Dosud roky používám LTS Ubuntu se zakázaným snapem (aktuálně 24.04), dřív jsem roky používal Debian s XFCE (tenkrát jsem k němu došel přes LXDE a Openbox). Bohužel Ubuntu dělá změny které mě donutí od něj odejít.
Jako bezpečný přístav bude Debian s GNOME, ale asi do něj dopluju právě přes Pop!_OS s jeho Cosmicem a CachyOS (s GNOME), i když s tím CachyOS trošku váhám vzhledem k problémům co má teď Arch s bezpečností v AUR repozitáři.

« Odpověď #3 kdy: 11. 08. 2026, 13:09:35 »
Linux Mint hrůza? A proč? Používám a vyhovuje. Lepší než Ubuntu. Nemá snap, místo toho flatpak. Automatické aktualizace.

« Odpověď #4 kdy: 11. 08. 2026, 13:35:35 »
Defakto sis odpověděl sám.
Pop!_OS chci taky vyzkoušet kvůli Cosmicu.
Mint vůbec, to je hrůza u které nechápu jak to někdo může používat  ;D a Zorin se snaží být Windows-like.
Ještě zkus nějaký distro s Budgie desktopem.

Přiznám se že su asi jeden z mála komu GNOME desktop vyhovuje. Je to jednoduchý a relativně přehledný (když nepočítám že s každou verzí mění nabídku v pravém horním rohu, nebo to dělá jen Ubuntu?).
Dosud roky používám LTS Ubuntu se zakázaným snapem (aktuálně 24.04), dřív jsem roky používal Debian s XFCE (tenkrát jsem k němu došel přes LXDE a Openbox). Bohužel Ubuntu dělá změny které mě donutí od něj odejít.
Jako bezpečný přístav bude Debian s GNOME, ale asi do něj dopluju právě přes Pop!_OS s jeho Cosmicem a CachyOS (s GNOME), i když s tím CachyOS trošku váhám vzhledem k problémům co má teď Arch s bezpečností v AUR repozitáři.

o pop os jsem jeste tak rok dva zpet slysel ze je to vic o nabozenstvi a fanaticismu k rust nez o pouzitelnosti. ze to ma hromadu leaku i presto ze je to rust.

ubuntu se k tomu s prepisem coreutils do rustu pripojil. pocitam ze je ted zakladni os pomalejsi a narocnejsi nez s C coreutils a hlavne zabugovanejsi.

min je osvedcena klasika. bez DEI, a progresivni politiky znemoznujici vyvojarum prispivat.
« Poslední změna: 11. 08. 2026, 13:40:37 od ssdcorrupt »

« Odpověď #5 kdy: 11. 08. 2026, 13:49:04 »

ten je pry DEI... takze tam si jako bily muz patch neposles.

cznarg

• 151
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 11. 08. 2026, 14:22:54 »

ten je pry DEI... takze tam si jako bily muz patch neposles.

Jasně protože je zcela normální být id*ot a posílat do pr*ele lidi kvůli národnosti, sexuální orientaci, vyznání, politice atd. že? Sorry, ale s takovým vývojářem bych taky nechtěl pracovat a to ani kdyby jeho patch měl přinést do projektů výrazné vylepšení ;-) (a bylo by mi fakt jedno jestli je bílý, žlutý, oranžový, černý, růžový, žid, křesťan nebo ateista...).

« Odpověď #7 kdy: 11. 08. 2026, 14:32:54 »
Jen se zeptám, proč trváte na těch .deb balíčcích? Jakože máte třeba nějaké své balíčky, co si sám sestavujete? Jinak je to možná trochu jedno, pokud v repozitářích distribuce najdete software, který chcete/potřebujete. Čímž by se vám otevřely i dveře k nějakým dalším distribucím Fedora, Arch atp.

A stran zkoušení různých DE, kompozitorů atp. Není jednodušší si prostě doaktualizovat Ubuntu na nejnovější verzi, pro sichr udělat nějakou zálohu (nevím jak to máte nastavené, ale od image fs třeba přes partclone, až po různé Btrfs snapshoty). Pak do systému přidat, co chcete vyzkoušet a případně se vrátit.. To Ubuntu je tak majoritní distro, že má buď ve svých repozitářích nebo PPA skoro všechno.. od Cosmicu, přes Hyprland, LXQt.. a jen si otestovat, že má pro vás smysl, dál si s tím hrát.
Obdobně se ty distribuce dají otestovat třeba v lokálním KVM hypervizoru (např. s libvirt/virt-viewer) jako virtuály.. Není to samozřejmě stoprocentní, třeba rozjet EGL grafickou akceleraci uvnitř bývá trochu oříšek, ale na základní seznámení se systémem to většinou stačí i bez ní.

Jinak stran těch fokusovaných, odvozených "mikrodistribucí" (core tým má pět lidí a nestojí za ním žádná větší firma nebo komunita), mě to osobně nikdy netáhlo.. ale chápu, že pro někoho může být zajímavé, že je to celé přednastavené do jednoho koherentního nabarveného desktopu a zas ho nemusí trápit, že to má třeba nulovou podporu pro 99.5 % balíčků, co se jen přebírají.. nebo někdy dlouhé reakce na bezpečnostní problémy.

brk

• 262
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 11. 08. 2026, 16:32:18 »
Jen se zeptám, proč trváte na těch .deb balíčcích? ...

Obdobně se ty distribuce dají otestovat třeba v lokálním KVM hypervizoru (např. s libvirt/virt-viewer) jako virtuály. ...

Jinak stran těch fokusovaných, odvozených "mikrodistribucí" ...

Zvyk a lenost. Mám těch .deb distribucí na různých místech hodně. Od malin po Ubuntu Server a Debian. Nechce se mi k tomu přidávat něco dalšího.

Virtualizované se to chová vždycky jinak. To už spíš klasické liveCD, či jak se tomu dnes říká. Ale ani to není úplně ono. Spousta věcí se projeví až po čase. Proto mě zajímají osobní zkušenosti.

S mikrodistribucemi souhlas. Nevím, jaké mají dané distribuce zázemí, kdo zatím stojí. I to Ubuntu začínalo jako fork Debianu a celkem to vyrostlo. Ten Zorin na svému webu píše, že už tu jsou 17 let, takže to asi nějak funguje. Já nevím, jestli je některá z těch distribucí další Ubuntu, nebo spíš Greenie Standy Hoferka. Pokud to jsou všechno haha projekty, tak se na vykašlu. Čísla na Distrowatch nevypadají špatně, ale ano. Vypovídací hodnota Distrowatch je asi jako vypovídací hodnota podmíry o chutí piva. Proto se ptám.

« Odpověď #9 kdy: 12. 08. 2026, 07:49:53 »
..., ale zajímá mě i ta osobní zkušenost s konkrétní distribucí. Dík

To jsem tu tak pár let(6-10) zpět psal, že by nebylo od věci abyste si vy linuxáci tu udělaly přehlednou tabulku co každá distribuce umí, dokáže, podporuje apod.. nebo článek vč. osobní zkušenosti o každé distribuci. Rozhodně by to v tom bordelu způsobené takovým množstvím distribucí udělalo přehled a ušetřilo by to "VÁM" či nějakým začátečnickým nadšencům čas.

« Odpověď #10 kdy: 12. 08. 2026, 09:09:16 »
Podle mne je Linux Mint dobrou volbou pro začátečníka, kterému stačí, že systém je přehledný a funguje stabilně a předvídatelně.

Nevýhodou je absence některých specifických aplikací na grafiku, CAD, PLC, speciální HW a podobně. Na běžnou kancelářskou práci je Mint ideální.

Kdo si chce hrát nebo potřebuje něco víc, ať zkouší jiné distribuce.

« Odpověď #11 kdy: 12. 08. 2026, 10:37:59 »
Zdravím, chtěl bych poprosit o tip, jaký desktop použít, aby byl co nejvíc podobný KDE - ovládáním, chováním programy, a nebyl v něm wayland. Nebo jestli nevíte, jak nastavit správně spouštění aplikace v java JRE, aby chodila pod Wayland. V práci i doma používám KDE, ale hapruje mi (nenaskočí nabídka apod..., pod wayland nejde ani nainstalovat pouze spustit) kvůli Wayland jeden velmi specializovaný program, který je sice prastarý, ale stále ho vyvíjejí v Oracle Java SE (doporučují i OpenJVM). V práci mám Kubuntu 24.04. s X11, ale chci mít alespoň záložní řešení... Linux nezbytně potřebuji k automatizacím výpočtů a jsem na něj zvyklý, proto jsem si to v práci vydupal.
Soukromě se mi ten desktop hodí pro 3D modelování přes jeden program pod wine..
Děkuji za případné rady.

« Odpověď #12 kdy: 12. 08. 2026, 11:05:23 »
@kopevi2

Ty problémy ale přeci vůbec nemusí souviset s Waylandem nebo desktopovým prostředím.
Pokud ve Wayland DE pustíte nějakou X11 desktopovou aplikaci, typicky se normálně vykreslí přes XWayland.
Navíc si to můžete jednoduše vyzkoušet, abyste oboje vyloučil.. nevím, co máte za distribuci doma, co vám nechodí.. ale mělo by stačit buď v SDDM spustit Plasmu v X11 režimu (pokud už nemáte nějaké distro, kde to vůbec není), nebo třeba přidat jednoduchý X11 WM.. např. icewm, otevřít si tam Xterm a spustit. Pokud to nezabere, tak to tím není, a můžu odinstalovat všechny zbytky po X11, co se tam přidaly (uložil bych si log z APT, abych viděl co se tam přesně na pokus přidalo).

Ale já bych to na to moc netipoval.. může to být cokoliv jiného, jiné Java JRE.. nějaké chybějící bindingy, adresáře, syst. proměnné.
Pokud selže instalátor a spouštíte to jen rovnou přes nějaký JAR soubor, tak je dost pravděpodobné, že vám bude oproti celé instalaci něco dalšího chybět.

Osobně bych začal od toho instalátoru, spustil ho z terminálu, díval se do logů nebo nějakého stderr výstupu, co mu chybí.. zkouknul v práci (na tom funkčním setupu), jestli třeba nepoužívá své privátní JRE (což občas u některých aplikací bývá), místo systémového.
Případně postupně porovnal mezi sebou ta obě prostředí, včetně třeba těch zmíněných systémových proměnných (v bashi zadat env).

Takže nemám nějaké obecné magické řešení, ale zkusil bych prostě postupně dohledávat, proč to neběží. Poměrně často tohle nastává, pokud jde třeba o nějakou komerční aplikaci, která je výrobcem podporovaná jen na pár distribucích a verzích (typicky RHEL, Ubuntu LTS) a může pak předpokládat určité verze knihoven, jsou tam hardcodované nějaké cesty atp. Takže když to člověk chce rozjet jinde, tak to třeba jde, ale musí se s tím trochu potrápit.

« Odpověď #13 kdy: 12. 08. 2026, 16:58:59 »
@ Michal Šmucr
Právěže jsem to zkoušel asi 3 měsíce zpět a pod Waylandem to nejede (Kubuntu 25.10. s Wayland, chyba na soukromém PC zde https://forum.root.cz/index.php?topic=31620.msg433737#msg433737) na služebáku zatím Wayland nemám (Kubuntu 24.04), ale s novou Plasmou jsem četl, že skončí podpora právě pro X11, tak se chci dopředu připravit. Jinak samozřejmě proti waylandu nic nemám, je super na víc monitorů a další nastavení a desktopové vychytávky, ale v práci prostě potřebuji něco na čem spolehlivě bude běžet toto:
https://www.snaphome.com/snap/docs/quickstart.jsp
Navíc si nemohu dovolit to, že to bude nespolehlivé, nebo, že si to u parametrů nastaví co se mu zlíbí (jako se dělo na Win7 u jisté verze Javy)...

« Odpověď #14 kdy: 12. 08. 2026, 17:59:18 »
Tak například já bych chtěl poradit, jaká linuxová distribuce bude nejlepší pokud chci nad ní navrch nainstalovat Proxmox VE Server   ( tedy ne distribuci proxmox jako takovou ) a  jako bonus se zprovozněním SR-IOV abych si, takže aby fungoval takový PC jako zároveň workstation a současně proxmox server (a mohl si na tom workstationu s akcelerovaným desktop gui prohlédnout  běžící virtualizovaný stroj s akcelerovanou svojí vGPU)