Jak spolupracovat s AI

Re:Jak spolupracovat s AI
« Odpověď #15 kdy: 11. 08. 2026, 07:34:58 »
Já myslím, že to jde ruku v ruce s tvým problémem vysvětlit něco nám. Což můžeme vidět v jiných tvých vláknech.
Sice odbočím zpět k předmětu diskuze ale vidím zde trochu spojitost. Podle mě to s komunikací s AI bude identické jako při používání vyhledávačů během posledních 30 let. Je irelevantní jaký vyhledávač někteří lidé používali stejně se ke kvalitním výsledkům(informacím) nedostali. A s AI modely to bude stejné. Je irelevantní pro jakou oblast působení AI byla natrénována a jak kvalitní je. Pokud operátor bude neschopný nebo to nebude umět tak výsledky s AI modelem budou prostě nekvalitní. Někteří lidé prostě na to nemají buňky, jak se to tak říkávalo.

« Odpověď #16 kdy: 11. 08. 2026, 16:38:11 »
to tvoje deleni nulou je kravina, kdybys aspon pouzil limitu:
12/1=12, 12/0.1=120.....12/0 ---> Infty
Jak již jsem řekl, BASIX je jen hračka. Navíc jsem jí dělal více méně pro sebe. To dělení nulou, jak jsem ho popsal, jsem rozhodl, že jazyk nebude používán pro matematické výpočty.

A to jsem se ještě rozmýšlel, že bych tam dal jen celá čísla a čísla s plovoucí řádovou čárkou úplně vynechal.

« Odpověď #17 kdy: 11. 08. 2026, 18:17:06 »
1) Žádná operace ani konverze v BASIXu nesmí vést k nedefinovanému chování (UB) jazyka C++, do kterého se program překládá. Kdekoliv by ekvivalentní C++ konstrukce UB měla, BASIX pro ni definuje vlastní, deterministické chování — typicky saturací.
Na nedefinovaném chování v C(++) není špatně to, že ta operace nevrací nějakou normální hodnotu, ale že je ten stav nedovolený a ne chybný. Nové C++ to svými "errorneous behavior" IMO posouvá správným směrem.

Vem si třeba přetečení. V drtivé většině případů nechceš ani saturaci ani wrap. Prostě s tím vůbec nepočítáš a každá z těch 2^N možných hodnot je blbě. Co chceš je povolit v nějakém testovacím buildu trap, aby se to dalo chytnout. Jak to přetečení dodefinuješ, tak donutíš překladač ti potichu vrátit nesmysl.

Jo, prostě při chybě neudělat nic je velmi lákavá myšlenka. ALE:
1) Jak velká blbost to je obvykle člověku dojde až když musí řešit následky.
2) Funkce co něco vrací vždycky něco dělá.

Takže doporučuju rychle napsat prototyp a zkusit ho používat. Ať víš, cos to navrhl.