Jak spolupracovat s AI

Jak spolupracovat s AI
« kdy: 10. 08. 2026, 12:07:42 »
Tak jsem si také vyzkoušel spolupráci s AI, konkrétně Anthropic Claude, ale narazil jsem na jeden problém. Tím problémem je vysvětlit té AI, co vlastně chci. A přestože AI dává zajímavé výsledky, měl jsem problém jí vysvětlit, nejen co po ní chci, ale jak to má udělat.

Přes veškerou snahu jsem dospěl k závěru, že ta AI si to dělá po svém a já jí musím hodně moc usměrňovat a říct jí, že to chci jinak.

Jak tedy spolupracovat s AI, abych z ní dostal to co chci a jak to chci?

Re:Jak spolupracovat s AI
« Odpověď #1 kdy: 10. 08. 2026, 12:21:04 »
Musis jej to vysvetlit podbne ako keby si to vysvetloval inemu clovekovi.
Plus je dat nejake rules.

Zalezi co robis. Pri beznych veciach nepotrebujes nic riesit len jej dat rozumny popis.

Osobne namam problem zeby AI si torobila po svojom, clekom rychlo pochopi, co od nej chcem.

Jedine pri programovani, ked pouzivam AI agenta priamo v IDE, pouzivam md files s instrukciami. V jednom su vseobecne pravidla a v drhume veci cisto o danom prjekte. Je to tie zpodobne kao keby osm mal zaskolit ineho clvoeka. V tych dvoch file-och su  presne veci, ktore by som musel vysvetlovat inemu kolegovi.

Zopper

• 1 025
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 10. 08. 2026, 12:31:12 »
Mluv na to, jak kdyby to byl junior, co má načtenou hromadu knížek, ale půlku z nich blbě pochopil a tvůj projekt vidí poprvé v životě.

« Odpověď #3 kdy: 10. 08. 2026, 12:54:26 »
On je velkej rozdíl, když jí pustíš na hotový projekt, kde si načte "co a jak se dělá" a dle toho statisticky vyprodukuje, že "bude pokračovat takto", oproti tomu, když začínáš na projektu skutečně od nuly.

Cílem vždy je, aby měla dost kontextu k tomu, aby věděla "co dělat, jak to dělat a proč to tak dělat".

a6b

• 326
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 10. 08. 2026, 14:13:53 »
ja jsem si rozjel vlastniho agenta s cloudovym ai a zadal jsem mu:

udelej mi v /home/moje novou slozku pro projekt v jazyce xyz s lokalnim git repo
pouzij grafickou knihovnu uvw pro xyz a udelej mi maly program s formularem, kde jsou dva edit fieldy,
kazdy bere jenom cislo a pridej tlacitko +, ktere obe cisla secte a do vysledneho labelu zapis vysledek.

je to blbost, ale vylezl z toho fungujici program s s lokalnim git repozitarem.

« Odpověď #5 kdy: 10. 08. 2026, 14:34:01 »
Muzes zkusit dat priklad toho "jak to chci?"
Jde o metodologii vyvoje? nebo architekturu nebo NFR nebo co?

qelurg

• 435
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 10. 08. 2026, 14:36:06 »
Já používám codex a posťupem čašů jsem si vytvořil několik dokumentu.
Základem je AGENTS.md, kterým se kodex řídí automaticky. V tom mu říkám že se má řídit dalšími soubory a kdy, a to jsou:
00a-architektura.md
00c-codingstyle.md
00r-rules.md
00t-test.md
00z-zapis.md

V 00a je popsaná architektura aplikace, nic co zapisuje s ní nesmí být v rozporu. Je to projektový dokument.
V 00r jsou obcná univerzální pravidla typu nepoužívej fallbacky, všechny výjimky musí byt ošetřené, atd.
V 00t mam oserene testy a diagnostiku.
V 00z mám přesně specifikováno, jak má provádět zápisy,  na což mám vyvinutý vlastní codex-safe-edit nástroj, který musí používat.

Každý soubor má 100+ řádků, architektura se pak může rozlézt na vyšší tisíce řádků, pak ji člením na 00a1, 00a2 atd.

« Odpověď #7 kdy: 10. 08. 2026, 18:43:38 »
Co přesně znamená v původním dotazu Claude? Základem v Claude Code je na začátku nechat nad projektem vygenerovat skills.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

xyz

• 316
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 10. 08. 2026, 20:45:54 »
Tak jsem si také vyzkoušel spolupráci s AI, konkrétně Anthropic Claude, ale narazil jsem na jeden problém. Tím problémem je vysvětlit té AI, co vlastně chci. A přestože AI dává zajímavé výsledky, měl jsem problém jí vysvětlit, nejen co po ní chci, ale jak to má udělat.

Přes veškerou snahu jsem dospěl k závěru, že ta AI si to dělá po svém a já jí musím hodně moc usměrňovat a říct jí, že to chci jinak.

Jak tedy spolupracovat s AI, abych z ní dostal to co chci a jak to chci?

Pocitej s garbage in -> garbage out. Jakykoliv nepresny dotaz generuje nepresnou odpoved.

Nevim, o co se pokousis, ale muzes zkusit treba ( nez se pustis do psani kodu) at ti vygeneruje specifikaci,  use casy, high level design, low level design, rozpad na tasky, testy. Kazdy dokument zkontroluj, ze je jak ma byt a pak na zaklade toho at vygeneruje kod. Ale i tak pocitej s tim, ze je to jen LLM (generativni AI).

smoofy

• 1 062
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 10. 08. 2026, 20:54:25 »
Tohle je presne to AI know how co dela rozdil mezi clovekem co udela random fungujici vec s AI a clovekem, co dokaze realne AI efektivne pouzivat.
Zminovany problem, tedy zadat AI co vlastne chci, lze celkem elegantne vyresit tim, ze proste zadani vykomunikujes primo s AI a nechas ji vytvorit si zadani pro sebe sama, Proste diskutujete projekt slovne jako s jinym clovekem a pak na zaklade te diskuze AI sama dokaze vygenerovat zadani. Je ovsem potreba v te konverzaci jit co nejdal. Jak tu nekdo zminoval, ja uz na to mam taky agenty co nektere veci jako formatovani, testy, etc uz delaji automaticky pro kazdy projekt. Mam proste v instrukcich, ze chci aby kazdy projekt mel testy, ze ty testy maji nejak vypadat a ze projekt temito testy musi projit. Nemusim to tedy zadavat pokazde znova a znova, ale kazdy novy projekt proste zdedi tyhle skilly/agenty. Skilly a agenty prubezne upravuju. V podstate v kazdem projektu clovek narazi na neco, co jinde videt nebylo tak mirne poupravim instrukce agenta co skillu a pro priste mam hotovo. Timhle zpusobem lze odstranit nekonecne opakovani a neresit formu, ale vysledny obsah projektu.

Mimochodem napsat neco do AI umi kazdej, ale skutecne efektivni a produktivni pouzivani prichazi prave s tim, ze se clovek nauci pracovat s kontextovym oknem, RAGem, agenty, skilly etc.

Mimochodem ono to je ve skutecnosti jednodussi nez to vypada, protoze prave uz jen fakt, ze AI sama muze vygenerovat zadani na zaklade delsi diskuze je reseni problemu slepice vajicko. Neboj se proste casem ty instrukce upravovat a vylepsovat. Je potreba si dobre rozvrhnout co ma byt skutecne generic instrukce kterou ma AI pouzivat vzdycky, co je treba problem specific a nebo primo project specific

« Odpověď #10 kdy: 11. 08. 2026, 01:09:28 »
Zatím si s ní jen tak hraju, abych věděl co dokáže. Konkrétněji pracuji na novém programovacím jazyku. Je to taková hračka co se transpiluje do C++. Dokončil jsem specifikaci celého jazyka a teď v ní vychytávám mouchy - všechno spolu s AI.

Nechávám  jí zkontrolovat specifikaci s určitýma funkcionalitama, a když něco najde, upravíme to a pak při další kontrole zjistí další nedostatky, který před tím neviděla. Je to takový začarovaný kruh.

Ten nový jazyk je již sám takový komplexní, takže mi to zabere spoustu času vychytat ty mouchy. AI po mě pořád chce, aby se už programoval překladač. Ale já chci mít tu specifikaci detailně vychytanou, než se do transpileru pustím.

Kit

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 11. 08. 2026, 01:48:06 »
Zatím si s ní jen tak hraju, abych věděl co dokáže. Konkrétněji pracuji na novém programovacím jazyku. Je to taková hračka co se transpiluje do C++. Dokončil jsem specifikaci celého jazyka a teď v ní vychytávám mouchy - všechno spolu s AI..

Máš už napsanou specifikaci toho svého jazyka, syntaxi, sémantiku, datové typy a tak? Bude objektový, funkcionální nebo deklarativní? Co ti chybělo v jiných jazycích?

« Odpověď #12 kdy: 11. 08. 2026, 05:42:10 »
Zatím si s ní jen tak hraju, abych věděl co dokáže. Konkrétněji pracuji na novém programovacím jazyku. Je to taková hračka co se transpiluje do C++. Dokončil jsem specifikaci celého jazyka a teď v ní vychytávám mouchy - všechno spolu s AI..

Máš už napsanou specifikaci toho svého jazyka, syntaxi, sémantiku, datové typy a tak? Bude objektový, funkcionální nebo deklarativní? Co ti chybělo v jiných jazycích?
Ano, mám napsanou specifikaci jazyka, syntaxi, sémantiku, datové typy, atd. Teď v ní vychytávám mouchy. Ale jak jsem řekl, je to jen hračka, nemyslím, že by ten jazyk nějak hodně ovlivnil jiné jazyky, které jsou mnohem lepší, propracovanější, apod.

Tak například jsem vyřešil dělení nulou matematicky nesprávně (chybově). Udělal jsem to tak, že když koláč (celek) rozdělím na nula dílů, pak ho vlastně nerozdělím vůbec a zbude mi celý koláč. Takže v tom jazyce je to řešeno tak, jako by dělení nulou vůbec neproběhlo a tedy třeba: 12 / 0 = 12. No a je tam více takových rozhodnutí, aby se program nezastavil a nevyhodil výjimku.

Nejvíce mi na ostatních jazycích vadí, vyhazování výjimek, kde to člověk musí uzavřít do bloku TRY...CATCH apod.

Ještě to není zdaleka hotový, a vůbec nevím, jestli to dokončím do fungujícího překladače. Ale takovou malou krátkou ochutnávku mohu napsat:

BASIX je jednoduchý programovací jazyk s vlastní syntaxí, který se kompiluje do C++. Jazyk používá dva základní datové typy — int, real — a definuje přesná, deterministická pravidla pro chování při přetečení a implicitních konverzích mezi typy, na rozdíl od C++, kde je chování v těchto případech často nedefinované nebo závislé na platformě.

Dvě návrhové zásady se táhnou celou specifikací:

1) Žádná operace ani konverze v BASIXu nesmí vést k nedefinovanému chování (UB) jazyka C++, do kterého se program překládá. Kdekoliv by ekvivalentní C++ konstrukce UB měla, BASIX pro ni definuje vlastní, deterministické chování — typicky saturací.

2) Meze hodnot obou typů sdílejí stejnou magnitudu, 2^53, zvolenou nezávisle na fyzické šířce jejich reprezentace v C++. Magnituda 2^53 odpovídá hranici, do které double (53bitová mantisa) dokáže přesně reprezentovat celá čísla — díky tomu je převod int -> real vždy bezeztrátový. Jediným zdrojem ztráty informace mezi oběma typy je tak ořezání desetinné části při převodu real -> int.

a6b

• 326
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 11. 08. 2026, 06:13:59 »
to tvoje deleni nulou je kravina, kdybys aspon pouzil limitu:
12/1=12, 12/0.1=120.....12/0 ---> Infty

hmmmw

• 108
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 11. 08. 2026, 06:53:38 »
Já myslím, že to jde ruku v ruce s tvým problémem vysvětlit něco nám. Což můžeme vidět v jiných tvých vláknech.