Windows Identifier taky na Linuxu?

Rhinox

• 120
    • Zobrazit profil
Windows Identifier taky na Linuxu?
« kdy: 14. 07. 2026, 10:38:42 »
Pred casem sem cetl nekde clanek o tom, jak byl uzivatel vypatran i pres pouziti VPN, a to pomoci "Windows Identifier" (nebo nejak podobne se to jmenovalo). Tehdy sem si pomyslel neco o tom, ze je to vul, a mel pouzit linux, tam by se mu to nestalo.

Jake vsak bylo me prekvapeni, kdyz sem u sebe na Mint 22.3 nasel soubor:
-rw-r--r-- 1 root root 33 Mai  4  2025 machine-id

Obsahuje nakej 32-znakovej base16 retezec. Co to je, a naco to slouzi? Nemuze to byt taky pouzito na jednoznacnou identifikaci? Navic, ten soubor muze cist kdokoliv. To se mi nezda zrovna bezpecne...

_Jenda

• 1 680
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:Windows Identifier taky na Linuxu?
« Odpověď #1 kdy: 14. 07. 2026, 11:10:00 »
Jenom dodám, že takových věcí je hromada. V lshw vidíš (i jako uživatel) např. sériové číslo disku, a v /dev/disk/by-uuid/ vidíš UUID souborových systémů.

cznarg

• 148
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14. 07. 2026, 11:36:45 »
Pred casem sem cetl nekde clanek o tom, jak byl uzivatel vypatran i pres pouziti VPN, a to pomoci "Windows Identifier" (nebo nejak podobne se to jmenovalo). Tehdy sem si pomyslel neco o tom, ze je to vul, a mel pouzit linux, tam by se mu to nestalo.

Jake vsak bylo me prekvapeni, kdyz sem u sebe na Mint 22.3 nasel soubor:
-rw-r--r-- 1 root root 33 Mai  4  2025 machine-id

Obsahuje nakej 32-znakovej base16 retezec. Co to je, a naco to slouzi? Nemuze to byt taky pouzito na jednoznacnou identifikaci? Navic, ten soubor muze cist kdokoliv. To se mi nezda zrovna bezpecne...

RTFM ;-) https://www.man7.org/linux/man-pages/man5/machine-id.5.html

Používá to např. systemd, resp. systemd-networkd při generování DUID při DHCPv6. Dál DBus atd. Jedná se o unikátní číslo stroje, ale nikde se snad neposílá ven

« Odpověď #3 kdy: 14. 07. 2026, 13:08:54 »
Jenom dodám, že takových věcí je hromada. V lshw vidíš (i jako uživatel) např. sériové číslo disku, a v /dev/disk/by-uuid/ vidíš UUID souborových systémů.

Ale tak snad tyhle interní systémové identifikátory nejsou dostupné pro každou síťovou aplikaci ne?
Nebo snad prohlížeč odesílá informaci o sériovém číslu (jakéhokoliv) hardware?
Nevím, nezkoumal jsem to, ptám se.

Jako vím že když si ve Firefoxu změním useragenta na Chrome tak google na jeho službách okamžitě pozná že kecám a nutí mě nekonečnou captchu na každej dotaz, ale blíž jsem to nezkoumal, nemám potřebu skrývat co používám za prohlížeč (i když teda když výjmečně zabloudím na Youtube tak mě irituje že načítání s Firefox/Gecko useragentem trvá X násobně dýl než s Chrome/Blink useragentem, ale ne natolik abych tomu věnoval čas a za to Google odemně neuvidí ani korunu za jeho služby, na reklamy samozřejmě uBlock Origin a na všechno ostatní MasterCard).

Rhinox

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14. 07. 2026, 13:39:00 »
RTFM ;-) https://www.man7.org/linux/man-pages/man5/machine-id.5.html

Používá to např. systemd, resp. systemd-networkd při generování DUID při DHCPv6. Dál DBus atd. Jedná se o unikátní číslo stroje, ale nikde se snad neposílá ven
No nasel sem ze to ma neco spolecne se systemd, nic vic. Kazdopadne se mi to nelibi, protoze to muze cist i beznej user. Tak me napada, co kdybych si udelal nakej skript, kterej mi vzdycky po nabootovani ten string vygeneruje jinej? Rozbilo by se neco?

« Odpověď #5 kdy: 14. 07. 2026, 16:27:03 »
mohlo by se rozbít :). Machine-id je také součást vstupu do systemd creds, pokud nějaká služba používá šifrované creds, které se ukládají na persistentní disk, tak k jejich použití bys potřeboval původní machine-id. Journactl na tom je také závislý a pokud ho změníš, nepřečteš minulé logy.

Netuším, co řešíš, všude je spousta různých hodnot plných entropie. Vedle machine-id máš třeba host-key, jeho životní příběh je podobný. Linux je jak otevřená kniha (on je vlastně na tom z tohoto pohledu hůř než Apple/Windows). Cizí aplikace spouštěj v izolované prostředí, to je jediná rada.

Chceš-li to nějak řešit, tak si musíš podrobně nastudovat co se v systému děje, ideálně si projít tím, že si postavíš třeba vlastní linux, kus po kusu, budeš ho znát, pak jsi třeba schopný něco mitigovat, bez toho nemáš šanci vše podchytit a musíš se jen spoléhat. Až třeba někdy dojdeš na úroveň sítě, tak zjistíš, že i z tcp hlaviček a icmp toho přečteš strašně moc, čas serveru, mtu, tcp window a další zajímavé věci. Svého času jsem měl web, který jen podle tcp identifikoval návštěvíka, relativně spolehlivě, naopak bylo dost těžké najít dva rozdílné návštěvníky, kteří by se identifikovali shodně.

« Odpověď #6 kdy: 15. 07. 2026, 09:09:52 »
ideálně si projít tím, že si postavíš třeba vlastní linux, kus po kusu, budeš ho znát,

Nainstaluj Gentoo!!

« Odpověď #7 kdy: 15. 07. 2026, 11:37:57 »
ideálně si projít tím, že si postavíš třeba vlastní linux, kus po kusu, budeš ho znát,
Nainstaluj Gentoo!!

"...že si postavíš třeba vlastní linux..." => nainstaluj whatever whenever Gentoo including?
Přidejte alobalu.