Pozoruju podivný problém na Elitebooku s procesorem Intel 155H. (H jako hot) . : potřeboval bych nějak zpočátku poradit/nasměrovat, zda jde o HW problém (mezi heatsink a cpu se dostal list kartonu), nebo nějakou chybu firmwaru (prý po nějaké aktualizaci windows 11 nějak agresivně plánují takty procesoru) a HP vydává aktualizace FW proti přehřívání nebo Elitebook má idiotské chlazení (1 větrák a hřeben heatsinku o poloviční délce než je délka pohledového výdechu) ... nebo kvalifikovaný názor někoho kdo o Elitebookách (G11 INTEL) ví a o probémech CPU intel meteor lake)
Když mám spuštěný program HWMonitor 1.55 s "driver vesion 159" z 2024, tak vidím, že třeba za každou chvíli vyskočí teplota u Intel Core ultra 7 155H -> Temperatures řádky Package P-CORES (Max) a nebo E-Cores/(ma) (jedno z toho) + současně Package hitnou teplotu 100°C. = obarveno červeným číslem v sloupci MAX. Ono i číslo 84°C obarví ten sloupečku. Moc nerozumím důvodu obarvení. Ale pozor, jenom v tomhle programu . Abych to nějak shrnul, tak bych řekl, že třeba jednou za 3 minuty to tu stovku překročí. Třeba teď je tam 104 maximum. Ale pozor, aktuální teploty jsou mnohem nižší i když na muj vkus vysoké. v těhle horkách 55-67°C . V idle (minimum 49)
Procesor 155H je zvláštní (defacto nejvýkonnější z řady) procesor, má 6 P-jader . A to ještě s hyperthreadingem:20 vláken celkem (2x6P+6E+2Low). Teď tam vidim PL4 80W, PL2 64W, PL1 40W. To se divim že do NTB vůbec má smysl dávat. Většinou se dávají 2 nebo 4jádrové mrzáci 125U nebo 150 . (počítám jenom P-jádra, zbytek je dosypán E-jádry ), (mám tunelové vidění jen na Meteor Lake nyní v rámci postu.
první problém: vidím to jenom v programu Hwmonitor. (ne, chyba moje, v tom to je jen okamžitě vidět). HWinfo32 taky ukáže maxima kolem 100, vidím tam i teplené škrcení jader. Každý z tehle dvou prográmků má jiné přednosti vizualizace: hwmonitor lehce vidím, že se přehřívají která jádra+ krásně zatížení % kterých jader, u hwinfo zase metriky throttlingu, watty.
dál: ten počítač defacto má pořád zapnutý větrák i když je v uefi settins fan adjust na čísle 1 (u HP je stupnice 0-15 tuším)
Když zapnu benchmark a to jednojádrový(ať nežeru občas i 2 instance téhož) ,teplota vyskočí na 104°C (vidim to maximum) a držří se mezi 77-82- aktuální během doby benchmarku. Cpu power je kolem 20W max, spíš 13W ke konci. během benchmarku je minimum65, maximum 100, průmer 75.
- notebook pocitově není ani teplý !
hlavní problém: při spuštění benchmarku z 50°C během asi 5sekund vidím jak teplota SKOČÍ na 99°C třeba Hnus velebnosti. Jako kdyby tepelná vodivost mezi CPU a chlazením byla zdecimovaná. (nečistil jsem nic, jenom sundal spodní víko nic nerozdělával, viděl jsem jen pohled na mainboard.)
- neustále točení větráku (s AC adaptérem). při běhu na baterku možná první půl hodinu ne. Pak se začne střídavě zapínat ano-ne. což je možná ještě horší
-idle power vybíjení notebooku na baterii je 6W
-ale já mám podezření že něco na pozadí (co ani nejde vidět ve správci úloh) vytěžuje procesor
-a že při benchmarku ten procesor hoří jak meteor
Prostě se mi zdá, že absolutně tady nehraje rok výroby toho procesoru a jeho provozní vlastnosti Natož ambiciozní počet 6 HT jader + 8 Ečkových-
A nebo je to prostě šeize model Intelu??? tak jako posledních 10 let??