Chvilkové záblesky vysokých teplot na NTB

Chvilkové záblesky vysokých teplot na NTB
« kdy: 23. 06. 2026, 17:24:39 »
Pozoruju podivný problém na Elitebooku s procesorem Intel 155H. (H jako hot) . : potřeboval bych nějak zpočátku poradit/nasměrovat, zda jde o HW problém (mezi heatsink a cpu se dostal list kartonu), nebo nějakou chybu firmwaru (prý po nějaké aktualizaci windows 11  nějak agresivně plánují takty procesoru) a HP  vydává aktualizace FW proti přehřívání  nebo Elitebook má idiotské chlazení (1 větrák a hřeben heatsinku o poloviční délce než je délka pohledového výdechu) ... nebo kvalifikovaný názor někoho kdo o Elitebookách (G11 INTEL) ví  a o probémech CPU intel meteor lake)

Když mám spuštěný program HWMonitor 1.55 s "driver vesion 159" z 2024, tak vidím, že třeba za každou chvíli vyskočí teplota u  Intel Core ultra 7 155H -> Temperatures  řádky Package P-CORES (Max) a nebo E-Cores/(ma) (jedno z toho) + současně Package hitnou teplotu 100°C. = obarveno červeným číslem v sloupci MAX. Ono i číslo 84°C obarví  ten sloupečku. Moc nerozumím důvodu obarvení. Ale pozor, jenom v tomhle programu .  Abych to nějak shrnul, tak bych řekl, že třeba jednou za 3 minuty to tu stovku překročí. Třeba teď je tam 104 maximum. Ale pozor, aktuální teploty jsou mnohem nižší i když na muj vkus vysoké. v těhle horkách 55-67°C  . V idle (minimum 49)

Procesor 155H je zvláštní (defacto nejvýkonnější z řady) procesor, má 6 P-jader . A to ještě s hyperthreadingem:20 vláken celkem (2x6P+6E+2Low). Teď tam vidim PL4 80W, PL2 64W, PL1 40W. To se divim že do NTB vůbec má smysl dávat. Většinou se dávají 2 nebo 4jádrové mrzáci 125U nebo 150 . (počítám jenom P-jádra, zbytek je dosypán E-jádry ), (mám tunelové vidění jen na Meteor Lake nyní v rámci postu.

první problém: vidím to jenom v programu Hwmonitor. (ne, chyba moje, v tom to je jen okamžitě vidět). HWinfo32 taky ukáže maxima kolem 100, vidím tam i teplené škrcení jader. Každý z tehle dvou prográmků má jiné přednosti vizualizace: hwmonitor lehce vidím, že se přehřívají která jádra+ krásně zatížení % kterých jader, u hwinfo zase metriky throttlingu, watty.
dál: ten počítač defacto má pořád zapnutý větrák i když je v uefi settins fan adjust na čísle 1 (u HP je stupnice 0-15 tuším)
Když zapnu benchmark a to jednojádrový(ať nežeru občas i 2 instance téhož) ,teplota vyskočí na 104°C (vidim to maximum) a držří se mezi 77-82- aktuální během doby benchmarku. Cpu power je kolem 20W max, spíš 13W ke konci. během benchmarku je minimum65, maximum 100, průmer 75.
- notebook pocitově  není ani teplý !
hlavní problém: při spuštění benchmarku z 50°C během asi 5sekund vidím jak teplota SKOČÍ  na 99°C třeba Hnus velebnosti. Jako kdyby tepelná vodivost mezi CPU a chlazením byla zdecimovaná. (nečistil jsem nic, jenom sundal spodní víko nic nerozdělával, viděl jsem jen pohled na mainboard.)
- neustále točení větráku (s AC adaptérem). při běhu na baterku možná první půl hodinu ne. Pak se začne střídavě zapínat ano-ne. což je možná ještě horší
-idle power vybíjení notebooku na baterii je 6W
-ale já mám podezření že něco na pozadí (co ani nejde vidět ve správci úloh) vytěžuje procesor
-a že při benchmarku ten procesor hoří jak meteor
Prostě se mi zdá, že absolutně tady nehraje rok výroby toho procesoru a jeho provozní vlastnosti Natož ambiciozní počet 6 HT jader + 8 Ečkových-
A nebo je to prostě šeize model Intelu??? tak jako posledních 10 let??
« Poslední změna: 23. 06. 2026, 17:32:32 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ » »

RDa

• 3 250
    • Zobrazit profil
Re:Chvilkové záblesky vysokých teplot na NTB
« Odpověď #1 kdy: 23. 06. 2026, 19:20:32 »
Aktualni Win preferuje "race-to-idle", tj. jede na max v kratkych spickach, je to nejak zduvodneno tim ze je tam lepsi responzivita pro UX a pak ze ty power state rezimy ty nejmodernejsi cpu umi prepinat skutecne rychle takze jsou ztraty minimalni.

Teplota 99-100 neni neobvykly pracovni bod. Moderni kremik je na to optimalizovan. A nejvyssi vykon se dosahuje proste tak, ze jedes v thermal throttlingu - takovem fyzickem limitu, kdy zdroj/watty nebo frekvence/ghz nejsou limitnim faktorem.

mark42

• 157
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25. 06. 2026, 10:09:55 »
Presne tak.

Thermal manazment Intelu funguje tak, ze ak je pozadovany vykon tak to vypali na plny kotol, maximalnu pracovnu teplotu ma stanovenu na 110C takze tesne nad 100C zacne obmedzovat vykon, aby sa teplota dostala nizsie.

Ten procesor ma PL1 (dlhodoby vykon) stanoveny na 28W, ale vyrobca notebooku ho moze posunut.
Spickovy vykon PL2 je 115W teda tolko moze zozrat po kratku dobu Tau (cca minutu) ak neprekroci 110C.

Tieto hodnoty sa obcas daju nastavit v BIOSe, zalezi od vyrobcu a modelu. Skus sa v nom povrtat (upravit PL2 smerom dole).

RDa

• 3 250
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25. 06. 2026, 18:12:59 »
Tieto hodnoty sa obcas daju nastavit v BIOSe, zalezi od vyrobcu a modelu. Skus sa v nom povrtat (upravit PL2 smerom dole).

Na 9-th gen (v xeon variante) mame nasazeno: https://github.com/kitsunyan/intel-undervolt

S upravenym PL1 a PL2, jak watty tak cas.

Protoze jsme tomu vice nez je zdravo utlumili chlazeni z duvodu hlucnosti, tak se to v default hodnotach chova vicemene jako tazateluv notas.

Bohuzel se neda ten power management uridit jen teplotou, ci teplotnim targetem (to by me vyhovovalo lepe), ale je treba na to jit neprimym vypoctem. PL1*cas se musi vejit do tepelni kapacity bloku chladice, a PL2 se musi vejit do chladiciho vykonu vetraku/prostredi.