GPU ASUS PRIME Radeon RX 9070 XT vs. Linux

GPU ASUS PRIME Radeon RX 9070 XT vs. Linux
« kdy: 14. 06. 2026, 14:14:26 »
Mám takový drobný problém: nové PC (AMD CPU) a v něm GPU ASUS PRIME Radeon RX 9070 XT.
Podle všeho to má perfektně fungovat, během instalace žádný problém nebyl, systém běží, aplikace fungují... - akorát pokud se spustí nějaká 3D graficky náročnější hra, která si žádá akceleraci, tak po nějaké době se grafika restartuje, spadne session a skončím na přihlašovací obrazovce.
Provedl jsem základní kontroly, instalaci nového firmware, nové drivery, nejnovější kernel, vyzkoušel několik distribucí (Ubuntu 26.04, Ubuntu 24.04, Fedora, Debian, .... - a nakonec zpět Ubuntu 26.04, které mi vyhovuje nejvíce), ale jediným úspěchem je prodloužení doby od spuštění hry k pádu z cca 10 na cca 30 minut (což poněkud komplikuje testování, protože na pád si člověk počká).
CPU ani GPU se (dle sledování systému) nepřehřívá - taky by to byl div, s tolika větráky ;D - zátěž má ke 100 % daleko.
Prošel jsem různá fóra, vyzkoušel různé rady (včetně je to v hardware, vyndej a zandej tu kartu), leč zatím marně.
Takže se obracím s dotazem sem, mezi znalce a ochotné odborníky. ;-)
Ještě přidám něco z logu, kde je přeci jen nějaká chyba ke čtení:
sudo journalctl --since "2026-06-13 11:29:30" -p err..emerg

čen 13 11:29:46 Odysseus kernel: amdgpu 0000:03:00.0: ring gfx_0.0.0 timeout, signaled seq=6628665, emitted seq=6628667
čen 13 11:29:46 Odysseus kernel: amdgpu 0000:03:00.0:  Process GameMainThread pid 10639 thread dxvk-submit pid 10673
čen 13 11:29:46 Odysseus kernel: amdgpu 0000:03:00.0: Starting gfx_0.0.0 ring reset
čen 13 11:29:48 Odysseus kernel: amdgpu 0000:03:00.0: Ring gfx_0.0.0 reset failed
čen 13 11:29:50 Odysseus kernel: amdgpu 0000:03:00.0: MES(1) failed to respond to msg=REMOVE_QUEUE
čen 13 11:29:50 Odysseus kernel: amdgpu 0000:03:00.0: failed to unmap legacy queue
čen 13 11:29:50 Odysseus kernel: [drm:gfx_v12_0_cp_gfx_enable.isra.0 [amdgpu]] *ERROR* failed to halt cp gfx
čen 13 11:29:53 Odysseus kernel: amdgpu 0000:03:00.0: [drm] *ERROR* Failed to initialize parser -125!
čen 13 11:30:25 Odysseus (ubuntu-insights)[12377]: ubuntu-insights-collect.service: Failed to set up mount namespacing: /run/gdm3/home/gdm-greeter/.cache: No such file or directory
čen 13 11:30:25 Odysseus (ubuntu-insights)[12377]: ubuntu-insights-collect.service: Failed at step NAMESPACE spawning /usr/bin/ubuntu-insights: No such file or directory
čen 13 11:30:25 Odysseus (ubuntu-insights)[12378]: ubuntu-insights-upload.service: Failed to set up mount namespacing: /run/gdm3/home/gdm-greeter/.cache: No such file or directory
čen 13 11:30:25 Odysseus (ubuntu-insights)[12378]: ubuntu-insights-upload.service: Failed at step NAMESPACE spawning /usr/bin/ubuntu-insights: No such file or directory
čen 13 11:30:25 Odysseus systemd[12312]: Failed to start ubuntu-insights-collect.service - "Collect platform report using Ubuntu Insights while respecting consent".
čen 13 11:30:25 Odysseus systemd[12312]: Failed to start ubuntu-insights-upload.service - "Upload collected and matured platform reports using Ubuntu Insights while respecting consent".

RDa

• 3 245
    • Zobrazit profil
Re:GPU ASUS PRIME Radeon RX 9070 XT vs. Linux
« Odpověď #1 kdy: 14. 06. 2026, 15:28:47 »
Po padu jsi schopen pustit hru znova?
(tim by melo jit rozlisit, zda je to problem hw/driveru - ze to nepujde, nebo aplikace - ze to pujde)

Pak bych zkusil nejaky syntenticky load - bud Furmark, nebo game benchmarky (klidne ruzne a najit ten co ti padne nejdrive - abys mohl pak validovat navrhy na opravu)

« Odpověď #2 kdy: 14. 06. 2026, 18:59:41 »
Po padu jsi schopen pustit hru znova?
Ta hra pak jde normálně pustit a po obvyklou dobu funguje.
Z čehož jsem usoudil na softwareový problém nebo teplotní závislost - to druhé je asi méně pravděpodobné, protože to by po opakovaném spuštění padlo hned.

Pak bych zkusil nejaky syntenticky load - bud Furmark, nebo game benchmarky (klidne ruzne a najit ten co ti padne nejdrive - abys mohl pak validovat navrhy na opravu)
Benchmarky jsem nezkoušel, nicméně se zdá, že to padne vždycky zhruba po konstantním čase - i když si pro další test vyberu jinou hru - například steamovku a potom Minecraft. A nezáleží na tom, jak dlouho jsem předtím přihlášený.

a6b

• 264
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. 06. 2026, 22:48:06 »
ai mi rika otestovat pod windows, zkusit jiny zdroj do pc, grafarna pry zere i vice nez se udava a zdroj zo nemusi zvladnout.
dale vypnuti pcie aspm, v biosu nastavit pcie link speed na gen4 misto auto, vypnout mes. ai odhaduje problem v driveru amdgpu, chyba hw, bios pcie/mes problem.

« Odpověď #4 kdy: 14. 06. 2026, 22:48:29 »
Pravděpodobně je to bug v MESA ovladačích, ale může to být i bug v Ubuntu kernelu.
Můžeš zkusit nainstalovat poslední verzi MESA ovladačů z ppa.
https://launchpad.net/~kisak/+archive/ubuntu/kisak-mesa

« Odpověď #5 kdy: 14. 06. 2026, 23:03:39 »
ai mi rika otestovat pod windows, zkusit jiny zdroj do pc, grafarna pry zere i vice nez se udava a zdroj zo nemusi zvladnout.
dale vypnuti pcie aspm, v biosu nastavit pcie link speed na gen4 misto auto, vypnout mes. ai odhaduje problem v driveru amdgpu, chyba hw, bios pcie/mes problem.
Koukám, že AI toho ví tolik, co my - co všechno se dá zkusit. ;-D
Zdroj to nebude, ten má dostatečnou reservu výkonu.
Zkoušet to pod Windows si necháváme až jako nouzové řešení - musel bych nějaké sehnat.
PCIE ASPM je vypnuté - to jsme zkoušeli - na PCIE Link Speed kouknu.

« Odpověď #6 kdy: 14. 06. 2026, 23:04:37 »
Pravděpodobně je to bug v MESA ovladačích, ale může to být i bug v Ubuntu kernelu.
Tohle jsme už zkusili - prodloužil se čas k pádu na cca půl hodiny.

a6b

• 264
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 14. 06. 2026, 23:07:22 »
Koukám, že AI toho ví tolik, co my - co všechno se dá zkusit. ;-D
Zkoušet to pod Windows si necháváme až jako nouzové řešení - musel bych nějaké sehnat.
PCIE ASPM je vypnuté - to jsme zkoušeli - na PCIE Link Speed kouknu.

ja bych ty windows zkusil hned, jdou pouzivat i bez licence a uvidis zda je to hw.

« Odpověď #8 kdy: 14. 06. 2026, 23:19:45 »
Tohle jsme už zkusili - prodloužil se čas k pádu na cca půl hodiny.

Zkusil bych ještě nějakou herní distribuci jako CachyOS, Nobaru, Bazzite nebo PikaOS. Tyto distribuce mají opatchovaný kernel. Sám mám 9070 (non xt) a Nobaře tento problém nepozoruji a to hraju hry i několik hodin.

RDa

• 3 245
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 14. 06. 2026, 23:49:10 »

Jsem nedavno koukal po pouzitem/problemovem zdroji a popisek prodejce byl - po nejake dobe pada 12V vetev.

Takze hledat problem i ve zdroji je legitimni dotaz - ono staci kdyz tam bude nejaka odflaknuta tepelni podlozka a prehrivajici cast zpusobi chvilkovy propad (ale jasne, projevilo by se to ponekud vetsim problemem nez jen padem hry).

« Odpověď #10 kdy: 15. 06. 2026, 09:55:26 »
ja bych ty windows zkusil hned, jdou pouzivat i bez licence a uvidis zda je to hw.
To ano. Jenže já tu mám instalačky kdejakýho Linuxu, ale žádný Windows. ;D
Nejdřív si budu muset zařídit instalační médium - a ony se ty Window bez Windows blbě instalují...

« Odpověď #11 kdy: 15. 06. 2026, 10:08:33 »
Zkusil bych ještě nějakou herní distribuci jako CachyOS, Nobaru, Bazzite nebo PikaOS. Tyto distribuce mají opatchovaný kernel. Sám mám 9070 (non xt) a Nobaře tento problém nepozoruji a to hraju hry i několik hodin.
Díky, asi to - čistě z diagnostických důvodů zkusíme.
Jenže tohle není primárně herní stroj, takže preference je mít tam nějaký universální linux.
Čímž netvrdím, že se na tom hry hrát nebudou - když už nový stroj, tak aby na tom ty hry fungovaly.

« Odpověď #12 kdy: 15. 06. 2026, 10:14:21 »
Nejdřív si budu muset zařídit instalační médium - a ony se ty Window bez Windows blbě instalují...

tohle nefunguje?
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows11

« Odpověď #13 kdy: 15. 06. 2026, 10:18:16 »
Takze hledat problem i ve zdroji je legitimni dotaz - ono staci kdyz tam bude nejaka odflaknuta tepelni podlozka a prehrivajici cast zpusobi chvilkovy propad (ale jasne, projevilo by se to ponekud vetsim problemem nez jen padem hry).
Zdroj je novej, tomu bych asi věřil. (Beztak nemám čím to přeměřit - do hardware nevrtám.)
Nicméně souhlasím, že by se to nejspíš projevilo jinde. Tohle je pravděpodobně prostě reset GPU (nebo něco podobného) - tedy nespadne jen hra, ale celá desktopová session. (Proto jsme jako první podezřívali chybu/nekompatibilitu ve Waylandu...)

« Odpověď #14 kdy: 15. 06. 2026, 10:21:33 »

tohle nefunguje?
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows11
Ale jo. Jen se nedařilo to ISO udělat jako spustitelné na USB, protože na to používaná utilitka pro výrobu linuxových instalaček nefunguje. Bude potřeba to udělat jinak.