Pomalý Remote Desktop s NoMachine i RDP

Pomalý Remote Desktop s NoMachine i RDP
« kdy: 03. 05. 2026, 18:24:33 »
Zkoušel jsem remote desktop s RDP i NoMachine, nomachine je o neco lepší, ale i tak, scrollování na idnes přes firefox působí trhaně, videa na youtube se mírně kousají. Není to nic moc, vyloženě nouzovka. Je to přenos přes lokální wifi síť.

Zkoušel jsem jesti jde OpenGL, přes přímo v termínálu připojen remote:

Kód: [Vybrat]
debian@debian-latitude:~$ glxinfo | grep "OpenGL renderer"
OpenGL renderer string: Mesa Intel(R) HD Graphics 520 (SKL GT2)
debian@debian-latitude:~$ glxgears
Running synchronized to the vertical refresh.  The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
318 frames in 5.0 seconds = 63.475 FPS
X connection to :10.0 broken (explicit kill or server shutdown).

Zdá se že to funguje. Notebook má 8GB ram. Kolečka v gears se však při přenosu sekají.

Zajímalo by mě, jestli to jde nějak z lepšit, nebo to takhle má vypadat.

Vyslýchal jsem chatgpt, zkoušel všechno možné, ale nic nepomohlo. Rozliseni je nativni od notebooku, nejakych 1333x700 nebo co.

Re:Pomalý Remote Desktop s NoMachine i RDP
« Odpověď #1 kdy: 03. 05. 2026, 20:20:43 »
Zkusit jiný připojení k netu. Ty popisovaný problémy jsou typický právě při mizerné konektivitě.

« Odpověď #2 kdy: 24. 07. 2026, 13:59:37 »
ten zdejší redakční klumpr je tak frustrující krám, že je mi líto, ale ZNOVA to psát nebudu. kdo to automatický vykopávání po 5 minutách bez možnosti nastavení vymyslel? za tu dobu se nedá napsat nic použitelnýho!

takže jen velmi stručně:
- na serveru potřebuješ adekvátní výkonovou rezervu. pokud CPU jede při RDP připojení bez činnosti na 80%, adekvátní není ani přibližně. tím spíš když chceš video. ještě hůř, kdyz ho chceš streamovat; to pak chceš mít přístup klientů po samostatným rozhraní
- záleží na MTU, aby někde na cestě nebylo menší, a nedocházelo k fragmentaci paketů
- záleží na chybovosti a stabilitě spojení
- záleží na latenci spojení
- na přenosový rychlosti v podstatě nezáleží, pokud to nechybuje a má to slušnou latenci
- velikost plochy není tak podstatná jako množství změn v obraze za jednotku času (přenáší se primárně změny, jen občas celá plocha; je to podobný jako u videa, kde máš běžný rámce vs synchronizační)
- dá se tomu překvapivě hodně pomoct snížením bitový hloubky barev a deaktivací fičur plochy jako pohyb celejch oken, průhledností, animací prvků, apod. chceš toho přenášet co nejmíň; vypnutím efektů omezíš počet změn, snížením bitový hloubky omezíš datovou velikost. při aekvátním nastavení stačí pár desítek kbps přes modem.
« Poslední změna: 24. 07. 2026, 14:06:49 od Marek Staněk »

Bugsa

• 171
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24. 07. 2026, 20:35:45 »
Pro maximální plynulost doporučuji Sunshine (server), Moonlight (client) a kodek AV1.

« Odpověď #4 kdy: 24. 07. 2026, 21:33:33 »
Nepoužívám RDP, ale snížení bitové hloubky ( klientu = Ve windows) jsem zkusil jen jednou (nevím jestli se spice nebo VNC,blblo to jen v jednom), výsledek bylo něco jako Pop art plakát ,kdy všechno mělo nádech magenta barvy, obrazy plochy byly 2 vedle sebe  a dalo hóodně práce nouzově pomocí zkratek opět vrátit bitovou hloubku z 16bit na 32bit
občas celá plocha; je to podobný jako u videa, kde máš běžný rámce vs synchronizační)
- dá se tomu překvapivě hodně pomoct snížením bitový hloubky barev a deaktivací fičur plochy jako pohyb celejch oken,

Otestoval bych   jako první wifi bandwidth  toho notebooku (a zkusil s porovnat etalonem kdy je bandwidth neomezený). Pokud mám špatný signál, je to utrpení, i samotné navigace myší má sekundové prodlevy, scrollování je noční můra.

« Odpověď #5 kdy: 25. 07. 2026, 15:09:25 »
OMG cos s tím dělal? :-D
Používám vestavěnýho RDP klienta ve Windows desítky let, a jediný kdy snížení hloubky barev na 8 bitů z plochy udělalo plakát od Andyho Warhola, bylo když server byly 2003ky/XP. Dokonce i prehistorická verze ve 2x Portable dodneška funguje a dá se nastavit v obrovským rozsahu, ale na aktuálních 11kách docela často padá. Ale v poslední obě jsem přešel na mRemoteNG, ten používá verzi nativní na mašině, kde to spustíš, a proti serveru kde je udělanej důslednej hardening občas dělá problémy a musí se ručně editovat XMLko konkrétního spojení, protože některý nastavení nejsou přístupný přes jeho GUI.
Že tys tu bitovou hloubku stáhnul na straně serveru na jeho konzoli, místo v nastavení spojení?
« Poslední změna: 25. 07. 2026, 15:10:56 od Marek Staněk »

xunil

• 118
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 25. 07. 2026, 23:01:35 »
Ale v poslední obě jsem přešel na mRemoteNG
mRemoteNG má poslední stable verzi 1.76.20 před 7 lety?

« Odpověď #7 kdy: 26. 07. 2026, 16:04:00 »

To by mělo něčemu z principu vyloženě vadit? Vždyť je to jen frontend pro konfiguraci RDP klienta ve windowsech, vlastního klienta to neimplementuje.

xunil

• 118
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 26. 07. 2026, 22:08:54 »

To by mělo něčemu z principu vyloženě vadit? Vždyť je to jen frontend pro konfiguraci RDP klienta ve windowsech, vlastního klienta to neimplementuje.
Většinou pokud na to někdo delší dobu nešáhne, znamená to konec (změna priorit, už na to nemá čas, je tam technologický dluh,...) Znamená to i bezpečnostní riziko, přece jen se za 7 let ušlo kus cesty. Pravda je, že se mimo stable verzi pracuje. Například se migruje na .NET 10 LTS. Další vylepšení a opravy https://github.com/mRemoteNG/mRemoteNG/releases
Je to škoda.

« Odpověď #9 kdy: 26. 07. 2026, 23:42:35 »
V tomhle případě nevidím problém v tom, že nebyl důvod vydávat samostatnou verzi. Nebo máš něco konkrétního?

« Odpověď #10 kdy: 27. 07. 2026, 09:14:31 »
RDP z Win přes OpenVPN se nám neosvědčilo (sice ne přehrávání videa ale také ne statická plocha). Za pokus stojí dwsevice.net

« Odpověď #11 kdy: 27. 07. 2026, 10:34:27 »
Zkoušel jsem jesti jde OpenGL, přes přímo v termínálu připojen remote:

debian@debian-latitude:~$ glxinfo | grep "OpenGL renderer"
OpenGL renderer string: Mesa Intel(R) HD Graphics 520 (SKL GT2)
debian@debian-latitude:~$ glxgears
Running synchronized to the vertical refresh.  The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
318 frames in 5.0 seconds = 63.475 FPS
X connection to :10.0 broken (explicit kill or server shutdown).

Zdá se že to funguje. Notebook má 8GB ram. Kolečka v gears se však při přenosu sekají.

Jednak se má spouštět
vblank_mode=0 glxgears
Jinak platí, to co to samo píše: Running synchronized to the vertical refresh.  The framerate should be approximately the same as the monitor refresh rate.

A za druhé nevím o ničem, co přenáší opengl (existuje teda GeForce NOW na hry). Takže opengl neprojde a bude to vždy pomalé.

Co takhle zkusit RustDesk případně fork s klokanem HopToDesk?

M_D

• 392
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 27. 07. 2026, 11:08:45 »
Tazatel úplně neuvedl, zda řeší přenos fyzického desktopu (takže NoMachine Desktop nebo NoMachine for Everybody) nebo virtuálního desktopu (NoMachine Workstation/Terminal). Také záleží, co má na straně klienta, zda k tomu přistupuje přes webový prohlížeč nebo má u sebe nativního NM klieta a jak ho má nastaveného (tunel přes TLS nebo SSH, audio zvlášť do UDP), zda nejede celý v SW renderingu (odchlípnout pravý horní roh, Display, Change Settings, tam je i vidě režim komprese, rozlišení, co je použito pro kódování/dekódování).
Pokud ten "server" nemá GPU s OpenGL podporu, tak je to celé čistě SW věc a OpenGL bude bída, pokud to mái HW akceleraci, umí to NM používat. Rozebírají to zde: https://kb.nomachine.com/AR01P00960 Pokud by šlo o ty virtuální desktopy a vhodný HW, tak v kombinavci s VirtualGL a pouštěním OpenGL aplikací přes VGL, tak výkon asi OK.
Pokud je to kradení Desktopu a je to Wayland, tak chce zkusit si pohrát s parametry v node.cfg (WaylandModes drm/compositor/egl), je pak několik další Options pro nastavení přenosu.

Pravé vizuální peklo nastává, pokud se do sebe vkládá několik technologií, aby se člověk dostal k cílovému stroji (kus cesty NoMachine, pak kousek RDP, celé do pak završí Citrix a chtěj přes to propagovat až na finální desktop třeba čipovou kartu z lokálu...). :-)

xunil

• 118
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 27. 07. 2026, 14:41:40 »
V tomhle případě nevidím problém v tom, že nebyl důvod vydávat samostatnou verzi. Nebo máš něco konkrétního?
Beru to obecně kdo by chtěl dnes používat např. LibreOffice 6.2, Brave 1.0, Blender 2.8 Apache 2.4,...

Každý sw se nějak posunuje a každý sw má chyby a moc nevěřím sw který je 7 let stejný bez změny. Beru to tak že je to druhá (možná třetí) kolej pro autora. Ostatně kdyby nebylo těch pre-release verzí tak jak by se to lišilo od situace kdy se již autor tomu přestal úplně věnovat?
On tam ji nějaký SQL injection má a je to opraveno v pre-release v roce 2025.
Myslím, že na to nemá čas a je to škoda protože takový sw se mi líbí.