Licencování softwaru s výjimkou nedemokratických režimů

Re:Licencování softwaru s výjimkou nedemokratických režimů
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 12:20:38 »
Aké otvorené licencie umožňujú obmedziť použitie projektu na účely ...

Žádné. Takový software by nebyl otevřený ani svobodný už z definice. A hlavně to ani nedává smysl – pokud nějaký režim např. zavírá nebo zabíjí lidi za jejich názor, tak mu nějaká tvoje licence bude úplně ukradená a pokud se mu tvůj software bude hodit, tak ho použije tak jako tak. Jediným důsledkem takové licence je, že poškodíš normální slušné lidi, kteří se snaží respektovat pravidla – místo toho, aby dělali něco užitečného, tak se budou dohadovat, co je a co není dle takové licence v pořádku a dumat nad nejednoznačnostmi, které to nevyhnutelně vyvolává.

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 12:53:24 »
Citace
licencia v tomto smere bude skor ako manifest, nez realne pouzitelna a vymahatelna zmluva

Ano to si uvedomujem a o to ide.

To je ale vazne hloupe. To ma asi stejne velkou vahu jako seznam tech spravnejch vlajek v profilu na twitru..

aaa158

• 260
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: Dnes v 13:09:59 »
Tak ako to tu uz bolo uvedene, napis ten manifest priamo de softu. Ziadna licencia na toto nie je vhodna, uz z dovodu ze by si musel zacat s definiciou tych "nevhodnych" rezimov/krajin. Tvoja poziadavka je nerealna.

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 13:23:54 »
Citace
licencia v tomto smere bude skor ako manifest, nez realne pouzitelna a vymahatelna zmluva

Ano to si uvedomujem a o to ide.

Preco to potom chces dat do licencie, ak to ma byt manifest? Ak ma byt tento manifest v licencii tak sice moze, (existuju nejake licencie napr. Hippocratic License, Ethical Source Licenses atd.), ale ako ostatni pisu nemoze to byt potom open-source lebo OSD jasne hovori: "No Discrimination Against Fields of Endeavor
The license must not restrict anyone from making use of the program in a specific field of endeavor. For example, it may not restrict the program from being used in business, or from being used for genetic research." cize tieto poziadavky sa vzajomne vylucuju...

Cize mas 3 moznosti:

1. Pouzi napr. Hippocratic License alebo inu existujucu eticku licenciu -> ale nebude to open-source
2. Pouzi vlastnu licenciu -> ale nebude to open-source
3. Pouzi open-source standardnu licenciu, ale do programu daj manifest, ze ako autor nesuhlasis s pouzitim na to a hento... (ale nezakazujes)

Viac tu nema zmysel spekulovat...  ::)
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.