3. Vede to na to, ze se tolik netestuje a automatizace je na druhe koleji...
Tenhle bod hlavně, ale i celý příspěvek je psaný z pohledu jako kdyby code reviews byly nějaká náhrada testů. To je za mě naprosto chybný pohled, code reviews mohou nějaký bug sem tam zachytit, ale primárně jsou zaměřené na úplně jiné věci. Na to, jak smysluplné automatické testy jsou, jak moc pochopitelný je kód, jestli jsou proměnné a funkce dobře pojmenované, high-level věci, různé pasti... My třeba máme kód, co běží v mnoha různých deploymentech a chová se na nich různě, což se přepíná feature flagy. Nedávno jsem jednomu juniorovi vrátil kód, kde testoval, zda je na konkrétním deploymentu podle jeho jména místo co by zavedl feature flag. Testy by procházely, ale code review tohle nesmí projít.
4. hrozne to zpomaluje flow... (mam treba rozdelany 3 pull requesty zaroven a tlacim je prez code review 3 dny nez si lidi udelaji cas na review zapracuju pozadovany zmeny apod.. )
To záleží na týmové kultuře a je to práce team leada, aby se pull requesty na code review zbytečně nesekaly, stejně jako aby si v nich programátoři nepoměřovali pindíky a nehádali se o blbostech.
Mimochodem, AI je na code review celkem užitečná - konkrétně hezky zachytí například když člověk zkopíruje kód, ale zapomene upravit komentář. Ale je dobré jako doplněk - občas reportuje nesmysly a samozřejmě dost z věcí co jsem psal výš že code review má kontrolovat neodchytí.