Průběžné automatické zálohování

Průběžné automatické zálohování
« kdy: 28. 10. 2011, 16:16:27 »
Zdravim, mam archlinux, ,potreboval by som rozbehat zalohu, inkrementalnu(diff) najlepsie aj s monzostou na lokalne pc a vzdialeny linuxovy server(ssh? rsync). Najlepsie keby robilo snapshoty s moznostou reverzneho navratu v pripade problemu. Komprimacia(enkrypcia nie je potrebna) Co by ste odporucili? alebo co je najlepsie na robenie takychto zaloh? vdaka
« Poslední změna: 28. 10. 2011, 21:06:51 od Petr Krčmář »

Nebo zkus terminálovou aplikaci duplicity nebo její grafickou nástavbu deja-dup

Dobrý den,

já si částečně dovolím přispět do fóra.

Mě by zajímalo, jak nejlépe server zálohovat, abych v případě nedej bože padnutí serveru byl schopen obnovit běh serveru co nejdříve.

Já v současné chvíli zálohuji tarem důležité soubory /etc /mail atd...
V případě výpadku by mě asi trvalo den než bych server obnovil. Instalace systému, balíčků, přepsání /etc. Což nevím jestli je dostačující. Občas tedy server vypnu a udělám image pomocí Acronisu, ale těžko říct jestli by mi v obnově pomohl.

Děkuji za zkušenost a rady.

smajl

Re: Průběžné automatické zálohování
« Odpověď #4 kdy: 28. 10. 2011, 23:31:49 »
Pre ucely rychleho necentralizovaneho backup/restore kompletneho serveru (RHEL/SLES/...) pouzivame mondorescue (http://mondorescue.org/), vie vytvorit bootovacie ISO ktore sa v pripade potreby napali/mountne cez VMware

dustin

« Odpověď #5 kdy: 29. 10. 2011, 10:20:29 »
Máme dobré zkušenosti s backuppc, obnovu některé z předchozí verze souboru využíváme docela často. Komprimace, deduplikace, samo si to sleduje, kdy jsou stroje na síti atd. Ale chce to server, který běží pořád. Pár tipů viz http://blog.ivitera.com/pavel/it-infrastructure/backuppc-with-locking-and-wol

« Odpověď #6 kdy: 29. 10. 2011, 14:18:45 »
to smajl:
Dobrý den,
přečetl jsem si recenzci k MondoRescue: http://www.abclinuxu.cz/clanky/system/kdyz-zachranuje-mondorescue

A musím říct, že mně to velmi zaujalo, mohu se zeptat, jaké máte zkušenosti s obnovením, protože dle autora a občas v diskuzi zaznělo, že je problém s obnovením?

Co vše s tím zálohujete? Obecně jak to používáte? Děkuji

smajl

« Odpověď #7 kdy: 29. 10. 2011, 16:37:25 »
Narychlo som vybral jeden RHEL 4 s Apache a Oracle IAS, takze povacsinou staticke subory. Nocne zalohovanie bezi cca 40 minut lokalne na disk (11x ISO velkost CD), nasledne sa odzalohuje este cca 25 minut na pasku, jedna verzia sa ponecha na serveri pre pripadny restore jednotlivych suborov. Popravde si len velmi matne spominam na kompletny restore :( Z casu na cas sa robi restore konkretnych suborov/adresarov.

« Odpověď #8 kdy: 29. 10. 2011, 16:46:01 »
To smajl:
Takže to spouštíte přibližně následně:
Kód: [Vybrat]
mondoarchive -Oi9F -d /iso -E "/data /dsk1 \
/var/log/httpd /tmp /public" -s 4200m

A máte tím odzálohovaný celý MBR, GRUB, filesystem? Ale jak pak z toho ISO dostanete jednotlivé soubory?

smajl

« Odpověď #9 kdy: 29. 10. 2011, 18:22:46 »
restore z ISO na disku:
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Mondorestore#The_restore_procedure_when_the_source_iso_files_are_on_hard_disk

tym prikazom by ste si odzalohovali aj adresar so vznikajucimi ISO subormi :)
Kód: [Vybrat]
/usr/sbin/mondoarchive -OiF -d /MONDO -p `hostname`-`date +%Y-%m-%d` -E '/MONDO' > /MONDO/log/mondoarchive`date +%Y-%m-%d`.log 2>&1

« Odpověď #10 kdy: 29. 10. 2011, 18:54:15 »
Dobrý den,

tak děkuji za tip, někdy určitě ozkouším. Jen na serveru nemám grafické rozhraní, tak obnovu budu muset provést pomocí parametrů, ale to snad zvládnu.....

« Odpověď #11 kdy: 29. 10. 2011, 20:26:37 »
Svoj domáci server (Gentoo amd64) zálohujem takto:
Na desktope mám jeden disk iba na zálohovanie. Desktop sa každú hodinu pripojí cez sshfs na server, urobí rsync s pár výnimkami (multimediálne súbory, /tmp /proc /dev ...) a potom sa odpojí (2 - 15 min).
Desktop vie bootovať aj z tohoto disku, stačí mi na routeri presmerovať vonkajšie porty a server (na desktope) funguje ďalej (je na ňom aj malý web.)
Rovnako viem zálohu rozbehnúť ako virtuálny stroj vo VirtualBoxe na tomto fyzickom disku.
V prípade poruchy HDD na serveri môžem vybrať disk z desktopu, vložím ho do servera a ten nabootuje a môžem fungovať ďalej.
Všetky možnosti mám samozrejme vyskúšané, raz mi už bežal celý deň web vo VirtualBoxe, keď som na serveri robil väčšiu údržbu (menil základnú dosku)
Sám som bol prekvapený tým, že kernel skompilovaný pre Atom (server má Intel Atom D525+4GB RAM), ide bezproblémov na desktope (Amd Phenom II X6). Kernel aj celý systém je optimalizovaný pre Atom, v kerneli je navyše iba ovládač pre sieťovú kartu vo VirtualBoxe (na serveri aj desktope je 8169).

Veverak

« Odpověď #12 kdy: 29. 10. 2011, 23:08:03 »
tak ja pouzivam rsync na synchronizaci mezi notesem a serverem a na serveru pouzivam jeste zvlast rdiffbackup na dokumenty na serveru je RAID 1 z 1TB disku

« Odpověď #13 kdy: 30. 10. 2011, 10:38:48 »
Dobrý den,

rsync znám. Tam je problém se zálohou toho MBR a boot sektoru. By mě docela zajímalo, jakým způsobem to zálohujete? Případně obnovujete. Rsync na dokumenty je mi jasný, ale jak z toho za běhu dostat MBR a boot?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 30. 10. 2011, 13:03:47 »
MBR a boot sektor si nekam narvete pomoci dd do souboru a ty si zazalohuje v ramci rsyncu zbytku systemu.