Svoj domáci server (Gentoo amd64) zálohujem takto:
Na desktope mám jeden disk iba na zálohovanie. Desktop sa každú hodinu pripojí cez sshfs na server, urobí rsync s pár výnimkami (multimediálne súbory, /tmp /proc /dev ...) a potom sa odpojí (2 - 15 min).
Desktop vie bootovať aj z tohoto disku, stačí mi na routeri presmerovať vonkajšie porty a server (na desktope) funguje ďalej (je na ňom aj malý web.)
Rovnako viem zálohu rozbehnúť ako virtuálny stroj vo VirtualBoxe na tomto fyzickom disku.
V prípade poruchy HDD na serveri môžem vybrať disk z desktopu, vložím ho do servera a ten nabootuje a môžem fungovať ďalej.
Všetky možnosti mám samozrejme vyskúšané, raz mi už bežal celý deň web vo VirtualBoxe, keď som na serveri robil väčšiu údržbu (menil základnú dosku)
Sám som bol prekvapený tým, že kernel skompilovaný pre Atom (server má Intel Atom D525+4GB RAM), ide bezproblémov na desktope (Amd Phenom II X6). Kernel aj celý systém je optimalizovaný pre Atom, v kerneli je navyše iba ovládač pre sieťovú kartu vo VirtualBoxe (na serveri aj desktope je 8169).