Nenabíhající PC

lamicka

Nenabíhající PC
« kdy: 28. 10. 2011, 00:13:16 »
Dobrý den,
jeden z mých počítačů nechce naběhnout, nebo chce, ale nenaběhne, začnou se načítat win XP, takovej ten loading a pak najednou restart, jednou z x desítek pokusů naběhne, ale opravdu jen výjmečně. Tak jsem zkusil nahodit live CD s Linuxem, a najednou už vidím podrobnější problém Kernel panic, ale není softwarový, ale hardwarový, moc jsem nestihl přečíst co to píše, tak jsem zkusil test pamětí ten proběhl v pořádku. Chci se vás tedy zeptat nevíte čím může být způsobena tahle chyba nebo kde bych měl hledat? A ještě jedna věc neexistuje nějaké live CD, které dokáže třeba  víc testů než jen memory test bez instalace?

Děkuji

KapitánRUM

Re: Nenabíhající PC
« Odpověď #1 kdy: 28. 10. 2011, 00:21:53 »
Odvez to do servisu, nebo si ho zavolej, vesměs přijedou zadarmo.
Těch věcí, co může být špatně, je opravdu hodně.
Vadný disk, špatný ovladač, špatná aktualizace, virus, přehřáté CPU k vůli vyschlé pastě, nebo jen nefunkční chladič.

KapitánRUM

« Odpověď #2 kdy: 28. 10. 2011, 01:06:34 »
Tím, že přijedou zadarmo, chci samozřejmě říct, že si nebudou počítat cestu.

ichtylus maximus

« Odpověď #3 kdy: 28. 10. 2011, 01:08:43 »
Zkoušel jste nastavit v BIOSU pokudmožno co nejméně konfliktní nastavení (já vím , chce to vědět co činí problémy, co může činit problémy atp) popřípadě sprostý default?

Osvědčilo se mi občas zkusit vypnout jednotlivé komponenty.Prostě povypínat všechno, LAN controller, zvukovku, porty, usb porty ...když koflikt dělá HW tak tohle jej může pomoct identifikovat. Pokud kernel panic něco vyblije taky to je zajimava info.

Jinak jak píše kolega nademnou , může to být všechno a zároveň "nic". PS to přehřívání CPU jsem měl taky. Podruhé podobný problém byl zdroj, který po letech provozu 24/7 nedokázal udržet zvlnění v přijatelných mezích a při špičkách nutil desku do chyb / pádu.

lamicka

« Odpověď #4 kdy: 28. 10. 2011, 08:39:57 »
BIOS jsem už resetoval do defalutního nastavení a nepomohlo, procesor se nepřehřívá teploty jsem kontroloval v BIOSu, jinak servis volat nebudu je to prastarej stroj(P4). Jinak jsem si ještě vzpomněl občas BIOS vyhodí CPU fan error.

« Odpověď #5 kdy: 28. 10. 2011, 09:11:58 »
Něco podobnýho mi dělala na P4 integrovaná grafika na desce. Potom jsem ji poslal do křemíkovýho nebe nemělo vyýznam to opravovat nebo dávat jinou GK

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 28. 10. 2011, 14:43:12 »
Jak psal KapitánRUM, chce to pořádnou detekci ... může to být i pouhý zdroj, který má už špatné kondíky. Mohou to být ucpaná žebra chladiče procesoru atd ... atd ... Jaké jsou teploty v Biosu?

Trident

« Odpověď #7 kdy: 28. 10. 2011, 19:14:04 »
Vzhledem ke stari stroje a vzhledem k tomu ze bios asi neobsahuje nejake podrobne testy jako hiendove zelezo jde vzhledem k cene stroje o ztratu casu a tudiz i penez. Misto casu ztraceneho diagnostikou bys mohl treba pracovat a koupit si za vydelane penize zelezo nove-aspon board a cpu.

ichtylus maximus

« Odpověď #8 kdy: 28. 10. 2011, 19:18:32 »
CPU FAN ERROR může vyvolat nuceny shutdown/ restart u některých BIOSu. Zkus dat jiny / prohodit konektory se systemovym FAN (doporucuju pro tuto chvili vypnout smart fan a nakouřit ho naplno, protože na změnu teploty nebude reagovat ten správný větrák )
PS: pro Trident, pokud má chvilku čas , není na škodu se v tom povrtat, může to být banalita. Pro každého z nás má čas jinou cenu. Já provozuji poměrně archivní HW a občas sice problémy jsou ale jejich řešení mi dodává nové poznatky a informace ->  předpokládejme že na ROOTu jsou právě ti lidé, kteří se tímto byť ne příliš efektivním způsobem rádi sami něco dozvědí.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #9 kdy: 29. 10. 2011, 21:53:34 »
.... a některé staré železo přežije i nejnovější, protože kvalita klesá a klesá.