Kam zmizely nabídky práce na HPP?

Kam zmizely nabídky práce na HPP?
« kdy: Dnes v 09:57:04 »
Dlouho jsem HPP moc nesledoval - ještě před lety jste skoro všechno našli na Jobs.cz, nebo na Indeed.com, a teď už tato místa zejí prázdnotou. Prázdnotou zeje i StartupJobs.cz, který jednu chvíli před lety byl docela živý.

Hledám vždycky klíčková slova Java.

Příklad: Před cca 5-6 lety bych např. na Jobs.cz našel na klíčkové slovo Java přes 1500 nabídek. Letos je to jen 200.

Možnosti:

1.) I HPP firmy se přesunuly na dohazovače typu CoolPeople nebo JobContacts a další
2.) Nechávají se všechny HPP firmy obsluhovat HRkama na Linkeding a už sami neinzerují
3.) Všechny HPP firmy masově přešly na ičo
4.) Není práce v oboru
5.) Dramatický propad poptávky po Javě - nepravděpodobné

PS: Ještě jedna věc je divná, že mi přestaly firmy psát na Linkedin. Vždycky mě spamovali, ale teď už dlouho nic. To jsem ještě neviděl.

« Poslední změna: Dnes v 09:59:38 od registrovany123 »
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.

Džan

Re:Kam zmizely nabídky práce na HPP?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 13:52:35 »
Když to vezmu čistě podle svého okolí - cca 25 lidí v různých firmách:
  • Polovina firem přešlo postupně z Javy na Kotlin
  • Ti co byli hodně na cloudu/microservices přešli na Rust nebo Go
  • Firmy co mají třeba 50 vývojářů na HPP nemají ani jednoho - u příjmů nad 100k se to prostě nevyplatí ani pro jednu stranu. Vysokopříjmoví (nad limit pro DPH) jedou v one-man s.r.o.
  • Spousta vývojářů z mého okolí ani HPP nevyhledává - „výhody“ které to poskytuje jsou příliš drahé a není to dost flexibilní
  • Nikdo v okolí už nebere juniory (někteří ani mediory) - tuhle skupinu nahradila AI, seniory tipuju že to nahradí letos. Zbydou akorát ti, co dělají nějakou těžkou matematiku, low-level věci atd. Ostatní budou vibovat :-(
  • Práce, co kdysi zabrala měsíc dneska zabere 3 dny a už se to dostalo i ke klientům, takže to očekávají. Lidi co se AI vyhýbali se buď upracovali k vyhoření nebo ji využívat začali.
  • Klienti se taky naučili pracovat s AI, z pohledu obchodu je stále těžší je přesvědčit, že nějaká změna zabere X MD

Ještě poznámka k AI: dobré to začalo být tak od listopadu 2025 (Claude 4.5 Sonnet, GPT Codex), pokud jste to zkoušeli předtím a byli zklamaní, byla to realita.

a6b

• 224
    • Zobrazit profil
Re:Kam zmizely nabídky práce na HPP?
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 13:56:15 »
mozna, ze je ted vice nabidek na ico.
vy nepotrebujete 1000 pracovnich nabidek java, vam staci ta jedna spravna.