Rozdíl mezi levnými a drahými notebooky?

Trident

Re: Rozdíl mezi levnými a drahými notebooky?
« Odpověď #15 kdy: 28. 10. 2011, 19:08:37 »
Z vlastní zkušenosti můžu porovnat levný ThinkPad SL300 (to snad ani nevyrábělo Lenovo, ale Asus?) se skutečným ThinkPadem T400s:
- SL300 po roce dennodenního nošení se začal náhodně restartovat (teď leží dva roky manželce na stole a už je zase v pohodě)
- SL300 mi upadl na zem jednou, hned se ulomil kus plastu
- T400s mi upadl asi už desetkrát, ale třeba víko je ze skelných a uhlíkových vláken, takže se mu nikdy nic nestalo
- T400s má UltraBay - vyhodil jsem DVD mechaniku a místo toho dal druhý disk (a nebo bych mohl dát baterku; u T420 je zase druhá baterka pod notebookem, přes dokovací konektor)
- T400s můžu vzít za roh displeje ve vodorovné poloze - sice to vypadá strašidelně a celý displej se prohne (víko je pružné, ne pevné), ale nic se mu nestane a panty základnu udrží
- ke každému business notebooku je lepší záruka, případně za příplatek, dle toho, co člověk chce (až třeba 3 roky on-site next-business day, s pojištěním pro neúmyslné poškození)
- a spousta drobností - kovové panty, klávesnice co jí proteče voda, světýlko nad displejem, víko displeje je mírně do oblouku nad základnu (princip "přepjatý beton") aby mělo vyšší pevnost.

Té SL300 jsem se po roce používání rád zbavil, ta T400s mi vydrží aspoň 3 roky (dva už to jsou). Takže ani cenově to nakonec nevychází špatně.
Tak SLxxx je levna rada. Jsou to v podstate levne Ideapady. Ja osobne mam SL500 a T600 pracovni. A i jako student jsem mel thinkpada 700ZX nebo tak nejak a krom baterky prezil ten pogumovany tank vsechno. Na brigade jsem thinkpady servisoval a pro servismana neni lepsich notebooku. Vsechno je pekne popsany, na internetu jsou ted i videa jak demontovat to ci ono. Nahradni dily jsou bezne k sehnani na ebayi.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #16 kdy: 28. 10. 2011, 20:19:48 »
[Trident] Pravda pravdoucí, rozebírání ThinkPadu mi vždycky přijde jako za odměnu. Kdežto když dělám Asus, nebo Acer ... hlavě ty jejich rámečky koem klávesnice, tak si říkám: "Praskne ten plast, nebo ne?" Je to jako sázka do loterie. :-D

Já se musím řady SL zastat, ano souhlasím, není to plnohodnotný ThinkPad, člověk musí mít na paměti, že potřebuje vlídnější zacházení ... ale pořád mi přijde lepší a i bytelnější, než nějaký Asus, či Acer ... myslím, že je to takový ten notebook na stůl, když někdo nechce krabici.

Mirek

« Odpověď #17 kdy: 28. 10. 2011, 20:26:01 »
Dobře, děkuji všem za zajímavé odpovědi a kdyby chtěl ještě někdo napsat, tak klidně, rád si to poslechnu.

Jinak abych řekl své dojmy z používání Aceru (mám teď od června ten uvedený v prvním příspěvku), tak zatím vše fuguje bez chyby (funguje na tom i Fedora, u Ubuntu je problém s proprietárními grafickými ovladači pro AMD grafickou kartu). Tak uvidím, jak si povede v příštích měsících... Vlastně kromě toho Ubuntu a baterie, která vydrží na Windows pouze asi 2,5 hodiny (na Fedoře bohužel jen 1:40 a už se mi to nedaří zvýšit), zatímco ThinkPady o pár (doslova) tisíc výš mají skoro dvojnásobnou výdrž (podotýkám, že na občasné používání ve škole), si nemám na co stěžovat... Tak uvidím.

Olaf

« Odpověď #18 kdy: 28. 10. 2011, 23:32:10 »
Omlouvám se, ale nemůžu si to odpustit:

http://imageshack.us/photo/my-images/232/acerq.jpg/

« Odpověď #19 kdy: 29. 10. 2011, 10:12:09 »
Koukám jak smutně kouká po těch jablíčkách  ;D

Rado2

« Odpověď #20 kdy: 29. 10. 2011, 17:41:41 »

čo sú to za ovce?  Študenti nejakej pavedy? :))

alefo

« Odpověď #21 kdy: 29. 10. 2011, 17:53:54 »
Mozno tej burzoaznej.

Jakub Váňa

« Odpověď #22 kdy: 29. 10. 2011, 21:21:12 »
Tak já si taky dovolim přidat jednu zkušenost s Acerem. Asi tu nejlepší, co mužu mít: NEMÁM. Po dvou T30 (tehdy ještě IBM) teď x201i. Jinou značku si ani neumim přestavit :D

Jo a přidal bych ještě jednu drobnost, i když podstatnou - elegantní design lenova pro osobní potěšení a profesionální vzhled pro jednání.

Trident

« Odpověď #23 kdy: 29. 10. 2011, 21:31:52 »

Tipuju prava,politilogie nebo sociologie v USA. Tam jsou dost zblbli do jablek. Kdo nema jablko jako by nebyl.

martin

« Odpověď #24 kdy: 29. 10. 2011, 21:41:28 »

Tipuju prava,politilogie nebo sociologie v USA. Tam jsou dost zblbli do jablek. Kdo nema jablko jako by nebyl.

To samé by se dalo říct o českém linuxáři a thinkpadu. Jen s tím rozdílem, že uživatel macbooku většinou neuráží uživatele linuxu.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #25 kdy: 29. 10. 2011, 21:42:58 »
Uznávám, že jakékoliv jablko je lepší než Acer, ale já bych ho nechtěl, prostě ThinkPady mi přijdou lepší, variabilnější a vzhledově i krásnější. To samé s iPhone ... za ty prachy nic moc a přijde mi dost omezující. Nemám nic proti Apple komunitě, jistě, že to má něco do sebe, ale zkrátka nic pro mne.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #26 kdy: 29. 10. 2011, 21:48:18 »
[martin] .... mno to záleží na člověku jako jedinci, znám jablíčkáře, kteří opovrhují čímkoliv jiným. Jako kdyby to byla jejich vlastní firma ... ale to už není věcí zařízení, ale věcí jedince. Mimochodem na ThinkPadu běhá dobře i MacOS ;-)

martin

« Odpověď #27 kdy: 29. 10. 2011, 22:43:08 »
[martin] .... mno to záleží na člověku jako jedinci, znám jablíčkáře, kteří opovrhují čímkoliv jiným. Jako kdyby to byla jejich vlastní firma ... ale to už není věcí zařízení, ale věcí jedince.

Hrdost je jedna věc, urážky a zesměšňování věc druhá. Já se pohybuji v obou "vodách" (v OSX 3 roky, v Linuxu 13) a bohužel musím říct, že slovní útoky ze strany Linuxu převažují.

Když vytáhnu MBP, tak s pstí 60-70% dostanu od Linuxáře otázku "Vy/ty používáte/š Apple?" s despektem v hlase. (A většinou se ukáže, že s OSX nemá zkušenost.)

Ještě jsem neslyšel někoho komentovat naživo cizí notebook "Ty používáš Acer/Dell/...? Proč si nepořídíš něco lepšího?"

Mám na různé značky a modely notebooků a aut svůj názor, ale nemám potřebu ho říkat tak, abych druhého zesměšňoval.

Citace
Mimochodem na ThinkPadu běhá dobře i MacOS ;-)

Za osm let (T23, T42p, T61p) jsem si nezvykl na touchpoint :-)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #28 kdy: 29. 10. 2011, 23:46:03 »
[Martin] Mno jak říkám, je to v lidech .... je to jako když přijedeš ve francouzském automobilu na nějaký sraz německých vyznavačů ... Ten despekt je právě z toho důvodu, že to nezná a nemá k tomu co říct, jen nějaké naučené fráze a nějaká teorie. Mno a s tíěa značkama, když někdo vytáhne Della a druhý Asus ... slyšel jsem už dost pošklebků. Mne osobně je to šumák, ať si každý používá, co mu vyhovuje. Ale když se někdo zeptá na názor, tak nebudu přece vychvalovat něco, s čím mám negativní zkušenosti z praxe. Teď tu mám zrovna rozebranej Acer 5520, kterej přežil půl roku po záruce. Je tam někde studeňák na chipsetu a krom toho vaří jak rychlovarná konvice ... tak si říkám, nechat to přepájet, nenechat to přepájet. Já osobně bych do toho nešel, ale ať si to rozhodne zákazník. S tím trackpointem se netrap, pořád tam je touchpad. V práci Ti snad nepřekáží, ne?

nazir

• 110
  • Veni, vidi, discessi.
    • Zobrazit profil
    • hic sunt elephanti
« Odpověď #29 kdy: 30. 10. 2011, 00:44:23 »
Měl jsem (vlastně stále ještě někde mám) Aspire 5024WLMi.  Nebyl to špatný laptop, šlapal mi na tom celkem v pohodě 64bit mandrake a později debian, ale po pár letech se projevil neduh Aceru, ano popraskalo víko u pantů a navíc začala zlobit klávesnice. 
Šel jsem tedy do Thinkpadu (W500) a už bych zpět neměnil... ;^)  Perfektní vyztužené šasi (a střízlivý vzhled - tenhle "cihlový" design mi sedne víc, než všelijaké naleštěné prdíky), odladěná střeva, dokovací stanice, next day onsite záruka včetně záruky proti náhodnému poškození (vylitý čaj do klávesnice?  No problémo, klávesnice na počkání vyměněna za novou)...
Jasně, je to dražší, ale stojí to za to, IMHO.