Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace

Re:Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace
« Odpověď #90 kdy: 22. 01. 2026, 13:39:40 »
blablabla, proste je nezbytne udelat podobny komentar.
 ne kazdy ma auto z 1890 se kterym je naprosto spokojeny.
jestli ty nesplnujes definici trola, tak nevim kdo.
Jste v pořádku? Zajímá mě, jestli má smysl dělat to nějak jinak. Čekal bych tedy odpověď ve smyslu: "jo, je to lepší protože to má tuhle a tuhle výhodu". Proč bych proboha na základě toho měl splňovat definici trolla?

« Odpověď #91 kdy: 22. 01. 2026, 14:05:40 »
v aute mam BT mereni baterky
Slabší baterku měřím svým uchem na základě toho, jak se otáčí startér. Má nějaký smysl dělat to jinak?

Ano, má. Protože pokud baterka auto nenastartuje, tak to neznamená, že je na výměnu a pokud auto nastartuje, tak to neznamená, že na výměnu není, a že ho nastartuje třeba ještě podruhé. Je třeba měřit pokles napětí při zátěži, a jeho opětovný nárust.
Třeba schopnost zhasnout lustr z postele telefonem, který na tom nočním stolku už stejně mám, je pro mne nepostradatelná.
"Nepostradatelná"? Vždycky když čtu úvahy o "nepostradatelnosti" podobných věcí si říkám, jak chudáci naši i nedávní předci vůbec mohli přežit to, že než si lehli do postele, prostě zhasli.

Když naši předci se asi z postele před spaním nedívali na televizi, nečetli si, nepracovali na laptopu, nebo jim přes nohy neležel kocour.

Takže je to funkce nepostradatelná i pro mého kocoura!

Postřeba zhasnout lustr na dálku z postele byla krásně ilustrována v jedné epizodě Mr. Beana...

Kdyby se naši předci spokojili vždy s tím co měli, tak jsme ještě neslezli ani ze stromu.

« Odpověď #92 kdy: 22. 01. 2026, 14:33:16 »
Třeba schopnost zhasnout lustr z postele telefonem, který na tom nočním stolku už stejně mám, je pro mne nepostradatelná.
"Nepostradatelná"? Vždycky když čtu úvahy o "nepostradatelnosti" podobných věcí si říkám, jak chudáci naši i nedávní předci vůbec mohli přežit to, že než si lehli do postele, prostě zhasli.
Když naši předci se asi z postele před spaním nedívali na televizi, nečetli si, nepracovali na laptopu, nebo jim přes nohy neležel kocour.
Víte jistě, že tohle všechno vaši rodiče a prarodiče s jistotou nedělali? To bych se docela divil ;)

Takže je to funkce nepostradatelná i pro mého kocoura!
To chápu.

Kdyby se naši předci spokojili vždy s tím co měli, tak jsme ještě neslezli ani ze stromu.
Blbý je, že nikdo neví, jestli by to náhodou nebylo lepší.
« Poslední změna: 22. 01. 2026, 14:35:24 od Martin Poljak »

Karmelos

• 1 261
    • Zobrazit profil
« Odpověď #93 kdy: 22. 01. 2026, 15:26:39 »

No je to přesně obráceně, kdyby naši předci měli všechno na stromě (aka dálkáč v posteli) nemuseli by slejzat ze stromů. Mít dálkový udělátko na vypínání světla s vypínačem 3 metry daleko nehraničí, ale je to lenost (a za mě nesmysl). Chápal bych to pouze u nemohoucích. Hračky ano, ale na smysluplných místech.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #94 kdy: 22. 01. 2026, 15:32:53 »
Klidně si dej vypínač od lustru v ložnici třeba na ten strom.

Prát už taky nechodím k potoku...

Předci si chtěli usnadnit život stejně jako my, a je to přirozenný vývoj.

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #95 kdy: 22. 01. 2026, 15:40:37 »

No je to přesně obráceně, kdyby naši předci měli všechno na stromě (aka dálkáč v posteli) nemuseli by slejzat ze stromů. Mít dálkový udělátko na vypínání světla s vypínačem 3 metry daleko nehraničí, ale je to lenost (a za mě nesmysl). Chápal bych to pouze u nemohoucích. Hračky ano, ale na smysluplných místech.

Lenost? Je lenost např. používat sporák místo ohně? Na ohni taky uvaříte :-) ...
Reálně to je nepatrná úspora času a přemýšlení nad ptákovinama (zhasnul jsem? vypnul jsem sporák? vypnul jsem troubu? atd. atd.) -- všeobecně je pro mě příjemnější a mnohem efektivnější když například sedím v pracovně kliknout na zhasnout vše... Nebo když mi na monitoru blikne notifikace doprala pračka. A nebo ještě lepší je neklikat na nic a nechat rozsvěcet/zhasínat podle toho jestli je někdo v místnosti a všeobecně "neotravovat" lidi zbytečnostma které může dělat stroj ;-).
... a mim. můžu pokračovat i praktičtejšíma věcma smarthome: např. když odcházím z bytu vypnout všechny okruhy krom lednice, infra a IoT -- což je docela dobrá bezpečnostní feature (ne, požáry od rychlovarek, sporáků a troub nejsou jen ve filmech)
« Poslední změna: 22. 01. 2026, 15:43:39 od cznarg »

Karmelos

• 1 261
    • Zobrazit profil
« Odpověď #96 kdy: 22. 01. 2026, 15:48:38 »

Lenost? Je lenost např. používat sporák místo ohně? Na ohni taky uvaříte :-) ...
Reálně to je nepatrná úspora času a přemýšlení nad ptákovinama (zhasnul jsem? vypnul jsem sporák? vypnul jsem troubu? atd. atd.) -- všeobecně je pro mě příjemnější a mnohem efektivnější když například sedím v pracovně kliknout na zhasnout vše... Nebo když mi na monitoru blikne notifikace doprala pračka. A nebo ještě lepší je neklikat na nic a nechat rozsvěcet/zhasínat podle toho jestli je někdo v místnosti a všeobecně "neotravovat" lidi zbytečnostma které může dělat stroj ;-).

Tak jestli v posteli přemejšlíš jestli si v místnosti zhasnul, tak to pak chápu, že se bez dálkáče na lustr neobejdeš  :) a jestli přemejšlíš jestli jsi vypnul troubu, sporák, nevíš jestli ti doprala pračka, tak to je taky spíš na zamyšlení se nad sebou a případnou kontrolou na alzhajmra a pokud je ti těžký se tam dojít podívat tak i parkinsona..  ;D
Gréta je nejlepší.

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #97 kdy: 22. 01. 2026, 16:57:33 »
Tak jestli v posteli přemejšlíš jestli si v místnosti zhasnul, tak to pak chápu, že se bez dálkáče na lustr neobejdeš  :)
Každý běžný člověk určitě žije jen v jedné místnosti ... Oh wait, on občas někdo má i 2 místnosti. Dokonce jsou lidi co mají místností třeba 6, 10 ... To je ale super, že?!

a jestli přemejšlíš jestli jsi vypnul troubu, sporák, nevíš jestli ti doprala pračka, tak to je taky spíš na zamyšlení se nad sebou a případnou kontrolou na alzhajmra a pokud je ti těžký se tam dojít podívat tak i parkinsona..  ;D

Nevím jak vy, ale já troubu a sporák vypínám automaticky != vědomě. A určitě při odchodu bytu chci procházet celý byt ... Ne nechci. Chci zavřít dveře (protože většinou nemám čas) a nestarat se o to.
Mim. to není úplně alzhajmr(možná bych souhlasil s jistou formou OCD) ... Nicméně statistiky mluví celkem jasně: https://www.directlinegroup.co.uk/en/news/brand-news/2024/kitchen-flare-ups-.html ... A těch statistik jsou mraky, vč. např. statistik kdy rozvody způsobí požár. Což jaksi např. eliminuje automatické vypínání okruhů přímo v rozvaděči.
Co se pračky týče, tak opravdu nemám čas se pořád chodit koukat kdy doprala pračka. A vlastně nad tím vůbec přemýšlet. Ale chápu, pokud bydlíte v 1kk tak to určitě poznáte. Ale jak jsem psal výše, jsou lidi co mají obydlí složené z více místností...

Karmelos

• 1 261
    • Zobrazit profil
« Odpověď #98 kdy: 22. 01. 2026, 17:26:24 »
Šak píšu, ty to evidentně potřebuješ  :) já třeba nepotřebuju řešit jestli mi doprala pračka, hlavně protože vím jak dlouho pere plus má displej s odpočtem takže vím kdy dopere a dokážu tu informaci udržet v hlavě. Ale chápu že někteří jedinci potřebují na mobilu i upozornění že si mají dojít na záchod, pak spláchnout, a potom umejt ruce. A je fakt že když u toho nemusejí sahat na vypínač, tak je to i více hygienické  ;D ;)
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #99 kdy: 23. 01. 2026, 07:55:47 »
Displeje na pračkách se tu už seřešily:
a) Né každá pračká má displej
b) Né každý pere jen na jeden program
c) Délka cyklu není pevná z několika důvodů - vyvážení prádla, teplota a tlak vody, a tak dále
d) Někdo má automatizované i zapnutí pračky, třeba v určitý čas či v případě platností nízkého tarifu energie, či při přebytku energie z FVE
e) Pračka může být v místnosti, kam člověk běžně nechodí, prádelna se jí říká, a nechce tam tam chodit je aby se podíval na pračku

I unavená hospodiňka, třeba s malým dítětem, taky nechce zbytečně běhat po domě a nechávat dítě bez dozoru, aby se podívala zda doprala pračka, sušička, myčka,...

Karmelos

• 1 261
    • Zobrazit profil
« Odpověď #100 kdy: 23. 01. 2026, 08:58:23 »
Displeje na pračkách se tu už seřešily:
a) Né každá pračká má displej
b) Né každý pere jen na jeden program
c) Délka cyklu není pevná z několika důvodů - vyvážení prádla, teplota a tlak vody, a tak dále
d) Někdo má automatizované i zapnutí pračky, třeba v určitý čas či v případě platností nízkého tarifu energie, či při přebytku energie z FVE
e) Pračka může být v místnosti, kam člověk běžně nechodí, prádelna se jí říká, a nechce tam tam chodit je aby se podíval na pračku

I unavená hospodiňka, třeba s malým dítětem, taky nechce zbytečně běhat po domě a nechávat dítě bez dozoru, aby se podívala zda doprala pračka, sušička, myčka,...
Jasný já to chápou, píšu ty cancy spíš z recese. Je mi jasný, že někteří vidí jako skvělou věc mít všechno v mobilu/na dálkáči. Já to měl kdysi taky tak. Ale po čase a zjištění jak se  všechno rychle mění a jak spousta věcí ve velmi krátké době zastarává, není pro nějakou větší integraci vůbec žádný důvod. Typicky ti trvá tak dva roky než systém dáš dohromady a odladíš řízení a automatiku no a v té době ti první komponenty začínají zastarávat a odcházet a musíš je začít nahrazovat. Prostě dostaneš se do kolotoče neustálého řešení, že se něco podělalo a něco nefunguje, protože aktualizace buď jsou nebo naopak už nejsou... a tak se v tom babráš a leješ do toho čas a prachy a tak dál bez výsledku... Proto jsem přestoupil na temnou stranu síly vypínače na zdi a pár kroků do sklepa, kde jdu na jistotu k dopraný pračce :) Já chci automatiku tak maximálně na kotel, a ani ty chytrý hlavice nemám a nechci - protože to stejně pořád nefunguje, jelikož tomu vždycky dojdou baterky a dělá to kraviny.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #101 kdy: 23. 01. 2026, 13:14:22 »
Prostě dostaneš se do kolotoče neustálého řešení, že se něco podělalo a něco nefunguje, protože aktualizace buď jsou nebo naopak už nejsou... a tak se v tom babráš a leješ do toho čas a prachy a tak dál bez výsledku... [...] Já chci automatiku tak maximálně na kotel, a ani ty chytrý hlavice nemám a nechci - protože to stejně pořád nefunguje, jelikož tomu vždycky dojdou baterky a dělá to kraviny.
Amen. (A ne, fakt mi není padesát. ba ani čtyřicet. Jen mám prostě důležitější věci na práci než podobné banality.) Problém je, že ona si řada kutilů odmítá přiznat, že je to pro ně hlavně koníček. Vůbec jim ho neberu, jo, proč ne...

Zopper

• 971
    • Zobrazit profil
« Odpověď #102 kdy: 24. 01. 2026, 07:49:25 »
Prostě dostaneš se do kolotoče neustálého řešení, že se něco podělalo a něco nefunguje, protože aktualizace buď jsou nebo naopak už nejsou... a tak se v tom babráš a leješ do toho čas a prachy a tak dál bez výsledku... [...] Já chci automatiku tak maximálně na kotel, a ani ty chytrý hlavice nemám a nechci - protože to stejně pořád nefunguje, jelikož tomu vždycky dojdou baterky a dělá to kraviny.
Amen. (A ne, fakt mi není padesát. ba ani čtyřicet. Jen mám prostě důležitější věci na práci než podobné banality.) Problém je, že ona si řada kutilů odmítá přiznat, že je to pro ně hlavně koníček. Vůbec jim ho neberu, jo, proč ne...
Ale jo, to vůbec nepopírám. A i pro sousedy je to asi příjemnější koníček, než když na balkon vytáhnu přímočarku a brusku.  ::)

Reálně je to spíš tak, že mám pár (málo) věcí, které považuju za vysoce užitečné a o jejichž automatizaci jsem se snažil už dávno před vznikem HomeAssistenta a kvůli kterým ten system musím mít rozběhnutý. Pak pár věcí, kde nepotřebuji automatizaci, stačilo by ovládání na dálku (zapnout zásuvku s počítačem), ale mít to oddělené nedává smysl, nebo kterými de-facto dělám softwarovou opravu blbého hardwarového návrhu. A zbytek (většina) je pak důsledek onoho přísloví o kladivu a hřebíku.

Já chci automatiku tak maximálně na kotel, a ani ty chytrý hlavice nemám a nechci - protože to stejně pořád nefunguje, jelikož tomu vždycky dojdou baterky a dělá to kraviny.
Pokud máš kotel, tak jo, tam se to dá zjednodušit. Pokud máš jen ty radiátory na dálkovém topení, tak smolík - buď si pořídíš chytré hlavice, nebo ty hloupé musíš pořád otvírat a zavírat, i když jsou termostatické. Nicméně slintám nad drátovýma voskovýma hlavicema (closed-by-default režim) - nebzučí to, není v tom žádný motorek a podobné blbosti, je to na dráty místo na baterky, regulace se dá dělat přes hodně pomalé PWM, a bude to to fungovat dlouhé roky (doufám). Akorát to má větší upfront náklady na finance i čas.