Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace

Re:Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace
« Odpověď #45 kdy: 19. 01. 2026, 11:36:16 »
K tomu stejnému, co třeba pračka s připojením na WiFi. K ho*nu. Ale zákazníci to zjevně vyžadují, tak jim výrobci vycházejí vstříc.

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 19. 01. 2026, 11:40:42 »
V případě války bude chytrá zásuvka od TP-Linku (která slouží pro světýlka na vánoční stromek) to poslední, co bude člověka zajímat...
Jenže oni to nejsou jen chytré zásuvky. Já třeba mám napojený na Shelly celý byt (nenajdete tu zásuvku co by nebyla ovládaná přes shelly v rozvaděči) a určitě nejsem sám (např. třeba budova kde pracuji je celá automaticky ovládaná). A pak stačí všechno naráz vypnout a zapnout v celém státě a máte tu pravděpodobně blackout jak vyšitý ;-) Ale ano, první co bude zajímat člověka bude že patrně přestanou fungovat mobily, takže se ani nedovoláte o pomoc...

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 19. 01. 2026, 11:54:03 »
K tomu stejnému, co třeba pračka s připojením na WiFi. K ho*nu. Ale zákazníci to zjevně vyžadují, tak jim výrobci vycházejí vstříc.

To že to nevyužijete Vy, neznamená že nikdo. Třeba osobně používám WiFi u pračky abych po klientech (displayích, mobilech) zobrazoval čas doprání a zvukovou/vizuální notifikaci pračka doprala, jdi to hodit do sušičky (a u sušičky analogicky sušička dosušila, jdi to složit).
Další běžný use-case je narvat ráno pračku a pustit ji když vím v kolik pojedu z práce aby se prádlo akorát dopralo (což mnohdy ráno přesně nevím). Mno a v neposlední řadě pračky co umějí WiFi umějí většinou stahovat i programy optimalizované na různé druhy oblečení.
A u těch lepších praček, které mají např. automatické dávkování si dokážu představit další možnosti využití (dochází gel, měl bys ho koupit, automatizaci co mě to hodí automaticky do košíku na on-line marketu kde běžně nakupuji atd. -- nicméně tu nemám).
Každá věc co má WiFi se ve finále dá nějak zužitkovat, zvlášt pokud od počátku celý byt navrhujete a stavíte jako smart ...

« Odpověď #48 kdy: 19. 01. 2026, 11:56:47 »
Ta naivita, že v případě války obyčejný civilista a jeho zařízení nejsou cílem, mě úpřímně děsí. Vzpomínám na ranní zprávy ze dne, kdy Ukrajina byla napadena - na záběry bezpečnostních kamer na domech a na ulicích, na záběry z kamer někde na benzínách, které náhodou sledují silnici od hranic... a valící se kolony vojenské techniky, rabování, válečné zločiny,...

Všechno tohle jsou cené zdroje dat o tom, že někde se něco děje, co kudy jede a podobně. A protivník se pochopitelně pokusí tyhle zdroje zaříznou, protože v případě války i civilní komunikační infrastruktura nabývá na významu.

Pokud je tohle někomu ukradené, a v případě napadení jen pověsí na dům vlajku nepřítele, tak je mi z toho smutno.

Pračka s Wi-Fi proč ne, když mi dá vědět že doprala a já mám jít vyndat prádlo, místo toho abych ji chodil pravidelně kontrolovat. Takové zprávy není ale potřeba posílat přes Čínu.

« Odpověď #49 kdy: 19. 01. 2026, 11:57:01 »
Opravdu to vyžadují zákazníci? Protoža já mám doma už pár podobných krumplů, co ve verzi se srovnatelnými parametry a bez wifi prostě nebyly. Naštěstí výrobce nevyužil potenciál naplno a funguje to i bez wifi.

Že to nějací jiní blíže neurčení zákazníci takhle chtěli je naprosto dokonalá výmluva, která se dá použít úplně na cokoliv.

A hlavně vůbec nerozumím logice vaších odpovědí. Protože právě vy tady ty vzdálená kurvítka nejvíc hájíte. To tady pod jedním jménem diskutuje víc lidí?

« Odpověď #50 kdy: 19. 01. 2026, 12:12:31 »
Tak low-end pračka nemá ani displej, aby ukázala čas do konce programu, natož aby to reportovala přes Wi-Fi.

Už dávno neplatí, že prací program má fixní délku, protože pokud je prádlo napřílad nevyvážené, tak pračka nepřejde ke ždímání, takže se může praní pěkně protáhnout.

Bohužel, to že je v tom Wi-Fi znamená, že už v tom musí být počítač, včetně všech jeho záludností.

« Odpověď #51 kdy: 19. 01. 2026, 12:25:10 »
Opravdu to vyžadují zákazníci? Protoža já mám doma už pár podobných krumplů, co ve verzi se srovnatelnými parametry a bez wifi prostě nebyly. Naštěstí výrobce nevyužil potenciál naplno a funguje to i bez wifi.

Že to nějací jiní blíže neurčení zákazníci takhle chtěli je naprosto dokonalá výmluva, která se dá použít úplně na cokoliv.

A hlavně vůbec nerozumím logice vaších odpovědí. Protože právě vy tady ty vzdálená kurvítka nejvíc hájíte. To tady pod jedním jménem diskutuje víc lidí?
Kdyby to zákazníci nevyžadovali a hlavně nevyužívali, tak by to výrobci logicky nevyráběli, to dá rozum.

Já tady hájím jenom to, že pokud potřebuji nějaké chytré zařízení ovládat na dálku, tak využiji cloud výrobce (a nebudu vymýšlet harakiri s nějakou veřejnou IP adresou, serverem a dalšími pitomostmi) a hlavně nebudu paranoidní, že je ten cloud někde v Číně, protože tam je spousta dalších věcí. I ty chytré telefony a tablety jsou vesměs taky Čína (a tím nemyslím jenom výroba, ale značka samotná, kdy si člověk založí účet u Xiaomi, Motorola, Lenovo, Honor atd.). Takže nějaká chytrá zásuvka v tom už nehraje vůbec žádnou roli a je to debata o lejně.

« Odpověď #52 kdy: 19. 01. 2026, 12:29:09 »
Tak low-end pračka nemá ani displej, aby ukázala čas do konce programu, natož aby to reportovala přes Wi-Fi.

Už dávno neplatí, že prací program má fixní délku, protože pokud je prádlo napřílad nevyvážené, tak pračka nepřejde ke ždímání, takže se může praní pěkně protáhnout.

Bohužel, to že je v tom Wi-Fi znamená, že už v tom musí být počítač, včetně všech jeho záludností.
Tak v té low-end pračce nejspíš bude taky normální mikrokontrolér. Akorát bez připojení na net té pračce nikdo moc nemůže udělat a bugy v kódu nejde nějak efektivně zneužít.

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 19. 01. 2026, 12:30:34 »
To jsem ještě nezažil, resp. moje pračka se ho snaží vyvážit, ale když se jí to několikrát nepovede tak zhebne s errorem :-) (btw reportuje přes WiFi). Ale s fixní délkou, to máte pravdu ... Moje se rozhoduje na některé programy podle váhy prádla ale (inteligentně) to dělá dřív než ji člověk pouští přes onu WiFi, takže má +/- přesný čas kdy to dopere.

« Odpověď #54 kdy: 19. 01. 2026, 12:34:01 »
Pračka s Wi-Fi proč ne, když mi dá vědět že doprala a já mám jít vyndat prádlo, místo toho abych ji chodil pravidelně kontrolovat. Takové zprávy není ale potřeba posílat přes Čínu.
A přesto se ty zprávy přes výrobce posílají (a je už pak celkem fuk, jestli do Číny nebo někam na Taiwan nebo kam jinam). A důvodů, proč tomu tak je, je pochopitelně víc. Jednak již výše zmiňovaná možnost ovládání na dálku (i mimo vlastní WiFi síť), pak má samozřejmě výrobce protokoly o chybách a v neposlední řadě jsou cloudy (nebo určité jejich nadstandardní funkce) extra zpoplatněny (jako třeba u těch oken Velux nebo u TP-Linku Tapo Care pro kamery atd.).

« Odpověď #55 kdy: 19. 01. 2026, 12:42:29 »
Kdyby to zákazníci nevyžadovali a hlavně nevyužívali, tak by to výrobci logicky nevyráběli, to dá rozum.
Právě že to rozum moc nedá. Stačí aby to bylo výhodné pro výrobce a je hned motivace aby zákazníkům cpal něco co nechtějí.

« Odpověď #56 kdy: 19. 01. 2026, 12:45:49 »
Když něco nechci, tak to prostě nechci a hotovo. Snad není člověk takové pako, aby si nechal něco vnucovat.

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 19. 01. 2026, 12:56:03 »
Když něco nechci, tak to prostě nechci a hotovo. Snad není člověk takové pako, aby si nechal něco vnucovat.

Zas na druhou stranu -- výrobu řídí "chtíče" většiny. Tj. pokud to bude chtít většina a vy zrovna ne, máte smůlu ... protože výrobce kvůli Vám nebude vyrábět sérii např. bez WiFi (drahá re-certifikace etc.). A u pračky to může být trochu problém -- buďto se smíříte s WiFi nebo nebudete prát :-)

« Odpověď #58 kdy: 19. 01. 2026, 12:58:46 »
To by platilo, kdybyste si vždycky mohl vybrat přesně takový výrobek, jaký chcete. Akorát že v realitě vybíráme z toho, co je k dispozici.

A pak je tu je taky ten problém, že k rozhodování jsou potřeba informace.

« Odpověď #59 kdy: 19. 01. 2026, 13:03:11 »
Všichni jsou divní, jenom vy jste letadlo?