Především: optika do baráku ten barák zhodnotí.
Tohle tady někteří opakují jako kafemlejnek ale nemají k tomu jediný podklad. Reálně je to jenom váš dojem, nic víc. Ostatně když vás to zajímá, prošel jsem za poslední rok možná dvacet nemovitostí a připojení k internetu bylo celkem to poslední, co tam kdo řešil; většině lidí je to naprosto jedno pokud se je jak se připojit (telefonní linka, Wi-Fi, 5G, cokoliv). Proto taky řeším, že tu optiku kdyby ji tu tahali chci mít vyvedenou někde, kde řeknu ale fakt nemám čas ani peníze (a když nemám tak je prostě nemám, nepůjdu kvůli tomu vykrást banku) na to ji řešit víc. Dům, když už, zhodnotí to, že je tam koncový bod a ta možnost jako taková, ne to, že máte zprovozněnou kompletní infrastrukturu.
Pokud v baráku zatím optiku nemáte, tak vůbec nepřemejšlejte, že byste ji nechtěl, protože Vám teď připadá, že ji nepotřebujete. Nejsem zaplacenej operátorama - jsem spokojený zákazník.
Jistě. A všichni potřebují to, co vy. My si jako rodina platíme připojení 100/20 jenom proto, že 50/10 je levnější asi o šedesát korun. Kdyby tu bylo spolehlivé LTE, strčím prostě 100 GB SIMku do modemu a neřeším to vůbec. Zajímalo by mě, k čemu by mi tedy ta optika byla... Ne, nemyslím si jen, že ji nepotřebuji. Vím, že ji nepotřebuji už proto, že nepotřebuji ani to VDSL, které platím. Takže tyhle řeši jak určitě nevím, že něco potřebuji mě asi nikdy nepřestanou fascinovat.
Druhá věc je, že oni teď na tu hromadnou výstavbu poberou dotaci. Tzn. teď máte šanci, nechat si to vyšít snad i zadarmo. Pokud to zatím nechcete až do bytu a "aktivovat službu", podle mého půjde domluvit, aby to zakončili v menší optické krabičce co nejblíž za průrazem do domu.
Zadarmo ať si to přes pozemek s mým souhlasem klidně k domu natáhnou. Ale pořád platí, že fakt nemám energii na to, aby mi někdo rozvrtal dům, fasádu, cokoliv. To nejodvážnější, co bych byl ochoten přijmout je plastová lišta do půl metru a malá plastová krabička zvenku na zdi se zakončením. Potud naprosto OK.