Pokud operátor něco buduje, má mi na hranici pozemku (nebo dle dohody) natáhnout mikrotrubičku ať již s vlákem nebo bez vlákna a tím to pro něj má končit. Až budu chtít zřídit připojení, tak si buď na tom místě zřídím kapličku s odpovídajícm stupněm krytí pro zařízení na rozhraní sítě, a případně si zajistím trasu pro vedení dále, kam uznám za vhodné - garáž, technická místnost,...
Já si myslím, že doby, kdy byl telefon na poličce v předsíni, a následně jej nahradil modem, protože tam byl historicky vyveden telefonní kabel, jsou už pryč. Ostatně, kdy už někdo bude chtít využít tu úžasnou optiku na plno, přece ji nakonec nedegraduje na Wi-Fi... a tahat kabely z předsíně do dalších místností v novostavbě nechcete.
Pokud je něco zadarmo, produktem jste vy. Zde vám zadarmo zřídí přípojku až do obýváku v očekávání, že vás budou už navždy dojit.
Představa, že mi třeba EG.D bude zřizovat přípojku elektřiny jen za podmínky, že budu mít elektroměr v obýváku, je taky poněkud zvláštní.
Jenomže definice "připojené nemovitosti" zcela určitě není malá plastová krabice zvenku na fasádě zajišťující, aby na zakončení nepršelo ale nejspíš díra přes půlmetrovou čtyřista let starou žulovou stěnu někam, kam ji navíc dost pravděpodobně ani nechci protože třeba u nás na domě žádný technický prostor tohoto typu nemám a dostat se do jediného alespoň jakž takž vhodného prostoru znamená kromě jiného sundat dlažbu na polovině dvora.
A to teda nemluvím o tom, že asi třicet centimetrů pod povrchem je tu skála (i vodu tu prý stříleli) takže je tam minimálně hodně těsno. Ale to by se asi dalo vyřešit ještě v rámci jejich rozpočtu.
Předpokládám, že právě z tohoto důvodu optiku nemáte a nebudete mít. Oni si totiž vybírají převážně snadno připojitelné lokality, o žádné podobné výzvy nikdo nestojí. V tom rozpočtu určitě bude nějaký limit nákladů na připojení jedné nemovitosti, případně bude stanoven nějaký maximální průměr. Navíc, peníze jsou často právě v satelitních vesničkách s novostavbami, staré chalupy daleko od sebe uprostřed lesů nikoho nezajímají, tam je člověk rád, že na návsi chytne mobilní signál, možná i LTE s 1 čárkou. Jako u nás...