Font rendering v různých desktopových prostředích

Arthur

• 176
    • Zobrazit profil
Ahojte,

trvale bojuju s čitelností fontů v Gnome / KDE na starších monitorech (typicky kancelářský 22" FHD). V minulosti to určitě tak nebylo, evidentně se to od jisté doby přizpůsobuje kvalitním 150+DPI IPS panelům, zatímco na starých ~90DPI TN se na to z mého pohledu nedá dívat.

Výjimkou je XFCE, tam to kreslí krásně, zřejmě nějak postaru, protože to naopak neumí pracovat s různými variantami jako medium/condensed atd.. ale to mi nevadí, vystačím si v pohodě s regular.

Otázka zní: dá se nějak nastavit v Gnome/KDE stejné renderování fontů jako v XFCE?

Přestože mám nastaven stejně antialiasing, hinting, sub-pixel rendering, tak je tam pořád rozdíl. Ani v konfiguračních souborech

KDE
Kód: [Vybrat]
/etc/fonts/fonts.conf
~/.config/fontconfig/fonts.conf

vs. XFCE
Kód: [Vybrat]
/etc/xdg/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/xsettings.xml
~/.config/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/xsettings.xml

nevidím žádný rozdíl. Stejně se to chová v Ubuntu vs Fedora, wayland vs. X11. Záleží pouze na konkrétním prostředí, každé kreslí trochu jinak, viz. obrázek v pořadí KDE, Gnome, XFCE4

Zopper

• 959
    • Zobrazit profil
Re:Font rendering v různých desktopových prostředích
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 17:15:11 »
Možná je to úplně mimo cíl, ale škálování rozlišení máš postaru celočíselné? Pokud se obraz vyrenderuje na 200% a pak převzorkuje dolů na 125%, tak to na FHD bude ošklivě vidět.

RDa

• 3 166
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 17:29:14 »
Vsiml jsem si toho taky... instaloval jsem pokusne Ubuntu na FHD AOI i notas s mensim rozlisenim nez FHD, a nemuzu z toho, jak je to cely rozmazany a pixelovaty.

Podle me za to cele muze snaha o nasazovani antialiasingu i tam, kde by potreba nebyl. Typicky to vidavam v terminalu.. proste clovek ceka ze tam bude dot-matrix font s 1:1 pixely nebo vetsim fontem ci 2x2 pro pixel.. ale ne, oni to tam musi rozmazat :(

Arthur

• 176
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 17:49:15 »
Možná je to úplně mimo cíl, ale škálování rozlišení máš postaru celočíselné? Pokud se obraz vyrenderuje na 200% a pak převzorkuje dolů na 125%, tak to na FHD bude ošklivě vidět.

Nene, všude mám nativně 100% šklálování.

On ten trend je i jinde, na Win máš staré fonty (Explorer apod. - OK) a ty nové (aka start menu) jsou na obyč monitoru pěkný hnus. Chrome OS je použitelný min. na 13" FHD, cokoliv s nižším DPI se prostě nedá. Takže si myslím, že je to stejný případ, prostě aby to vypadalo hezky na drahém notebooku, zbytek nás nezajímá ...

Ale XFCE to umí, takže řešení existuje, jen ho najít :-).  Pokud to teda není nějak svázané se starými verzemi GTK ...

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 19:44:37 »
Co na tom obrázku vidím je, že Gnome uprostřed používá antialiasing jen v odstínech šedé - je takové měkčí, šedivější.
KDE i XFCE jsou "barevné", ostřejší, výraznější, používají téměř totožný antialiasing, ale vypadá to, že KDE používá jiný kerning než XFCE a GNOME.
V příloze zvětšený text z obrázku výše v pořadí KDE, XFCE, Gnome (zvětšete si to naplno).

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 19:58:33 »
Co na tom obrázku vidím je, že Gnome uprostřed používá antialiasing jen v odstínech šedé
To by mělo jít přepnout.

[...] ale vypadá to, že KDE používá jiný kerning než XFCE a GNOME.
Na základě toho obrázku přemýšlím, jestli se tomu, co používá Xfce a GNOME dá vůbec říkat kerning...