Jak získat vlastní IPv6 rozsah?

Jak získat vlastní IPv6 rozsah?
« kdy: Dnes v 13:31:51 »
Dá se nějak získat vlastní (= mimo rozsah mého ISP) blok IPv6 adres pro osobní potřebu?

Mám připojení přes více poskytovatelů (drátové, wifinové, plus LTE jako záloha - všechny s problematickou rychlostí/spolehlivostí, takže přepínám na to, co zrovna funguje), a navrch VPN z jiné lokality.
Používám rozsah (/56) od jednoho z poskytovatelů, ale problém je, že to "neteče" přes jiná připojení, pokud přepnu. (Tohle fungovávalo u tunelu pod HE...)
Opakovaně jsem se dočetl, že pro tyto případy je možné získat vlastní blok adres, ale netuším, kde, jak, a za kolik.

Re:Jak získat vlastní IPv6 rozsah?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 13:51:29 »
Musíš se buď stát členem RIPE ($$$$), nebo najít někoho kdo už je členem a udělá ti tzv. sponzoring ($$) kde se za tebe zaručí.
Potom si požádáš o internet resources - číslo ASN, a blok IPv6 adres o velikosti/48 (PI - provider independent) případně se někoho zeptáš, jestli ti nedá kus z jeho prostoru.
Pak musíš najít někoho, kdo ti udělá BGP tunel, abys mohl navázat BGP spojení a začít propagovat svůj prefix.
Funguje třeba route64.org

Pár lidí v ČR provozuje svůj autonomní systém, já to takhle mám na Turris Omnia (a původně jsem celé tohle kolečko absolvoval kvůli neochotě mého ISP pohnout se zavedením IPv6)

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 13:58:33 »
Jo, a ještě něco, pokud budeš mít sponzoring, tak tě blok PI IPv6 adres vyjde na cca 100 EUR ročně a za ASN se platí tuším 30 EUR ročně.

A členství v RIPE stojí bambilion.

gnat

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 14:07:57 »
A pak se všichi advokáti IPv6 diví, že to nikdo z koncáků vlastně nechce, protože jediné finančně gramotné řešení je schovat tu domácí síť za NAT a překládat to na stabilní vnitřní adresy a pak nemá IPv6 žádnou výhodu kromě toho že se ta adresa nedá zapamatovat, takže se přímá adresace hůře používá a domácí DNS je nutnost
« Poslední změna: Dnes v 14:11:49 od gnat »

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 14:17:43 »
A pak se všichi advokáti IPv6 diví, že to nikdo z koncáků vlastně nechce, protože jediné finančně gramotné řešení je schovat tu domácí síť za NAT a překládat to na stabilní vnitřní adresy a pak nemá IPv6 žádnou výhodu kromě toho že se ta adresa nedá zapamatovat, takže se přímá adresace hůře používá a domácí DNS je nutnost
Nebojte, on už vám někdo ze zdešjích hujerů vysvětlí, že to není pravda, vy vůbec ničemu nerozumíte, píšete to proto, že IPv6 určitě osobně nesnášíte a navíc domácí DNS má doma přece každý a pokud si myslí, že ho nepotřebuje, tak jen neví, že ho vlastně hrozně potřebuje...

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 14:44:56 »
Prefix /48 je 65536 /64 podsietí. Koľko by ma vyšlo 65536 len jednotlivých IPv4 adries, milí IP legacy reakcionári.

martyd420

• 247
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 14:56:47 »
Prefix /48 je 65536 /64 podsietí. Koľko by ma vyšlo 65536 len jednotlivých IPv4 adries, milí IP legacy reakcionári.
Zatím mi žádný z místních IPv6 influencerů nevysvětlil, k čemu doma potřebuji 1208925819614629174706176  IP adres. (A to podotýkám ty IP občas řeším a mám doma zapnuté 2-3 "veřejně dostupné" stroje)
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

martyd420

• 247
  • K U B U N T U
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 14:57:53 »
(nejde smazat, nefunguje editace)
T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 15:11:43 »
Nesmysl. Stabilní IPv6 adresy v síti máte vždy, jsou to link-local adresy.

R. R. Šimek ale řeší úplně jiný problém – potřebuje adresy routovatelné z internetu. V tom mu samozřejmě žádný NAT překládající na neroutovatelné adresy nepomůže.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 15:14:26 »
Mám připojení přes více poskytovatelů (drátové, wifinové, plus LTE jako záloha - všechny s problematickou rychlostí/spolehlivostí, takže přepínám na to, co zrovna funguje), a navrch VPN z jiné lokality.
Opravdu to potřebujete na úrovni IP protokolu? Nestačí jen mít v DNS víc IPv6 adres – schopnější aplikace při neúspěchu při navazování spojení zkusí další adresy z DNS. Jenom to dávám ke zvážení, protože řešení přes DNS můžete mít zdarma, vlastí blok IPv6 asi zdarma neseženete.

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 15:24:01 »
Zatím mi žádný z místních IPv6 influencerů nevysvětlil, k čemu doma potřebuji 1208925819614629174706176  IP adres.
To, že to vy nepotřebujete, neznamená, že je potřeba všem komplikovat život nějakými pidisítěmi.

IPv6 bylo navrženo s tím, že IP adres potřebujeme tolik, že už nikdy nebudeme mít výhodu krátkých adres. Zároveň bylo navrženo s tím, aby se už nikdy nemusela vytvářet nová generace ještě větších IP adres. Takže se pokračovalo tím, že IPv6 potřebujeme mít nesmyslně mnoho. Pak už dává smysl postavit IPv6 na tom, že se IPv6 adresami bude vyloženě plýtvat – protože to přináší podstatné výhody, zejména daleko menší fragmentaci IPv6 bloků.

Otázka „proč mám zbytečně moc IPv6 adres“ tedy značí nepochopení jednoho ze základních principů, na kterých IPv6 stojí. Pokud nemáte pocit, že máte zbytečně moc IPv6 adres, znamená to, že jich máte málo. Tím pádem riskujete, že do budoucna budete potřebovat další – a dostanete jiný blok, takže budete mít nesouvislé bloky. A přesně tomu se chtěli autoři IPv6 vyhnout. Protože přesně to je jeden z velkých problémů IPv4, o kterém akorát domácí uživatelé nevědí.