Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit

Wasper

• 235
    • Zobrazit profil
Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Odpověď #75 kdy: Dnes v 14:37:46 »
starý telefonní pár, elektriká přípojka a pod, přičemž ty první dva jdou na venkově často i vzduchem. Pokud někde v okolí skutečně nešťastně uhodí blesk: Není pak už dost jedno, kudy vám to do baráku přiteče?
Počítal bych, že ty Vámi jmenované pojišťovna nebude rozporovat (ostatně ta silová elektrika má revizi, takže i když od toho vyhoří půlka spotřebičů, jste papírově v cajku), ale ve chvíli, kdy zjistí, že jste si tam natáhnul kábl a něco chytlo od něj, protože jste ho špatně uzemnil, tak budete mít asi problém.

« Odpověď #76 kdy: Dnes v 14:48:41 »
starý telefonní pár, elektriká přípojka a pod, přičemž ty první dva jdou na venkově často i vzduchem. Pokud někde v okolí skutečně nešťastně uhodí blesk: Není pak už dost jedno, kudy vám to do baráku přiteče?
Počítal bych, že ty Vámi jmenované pojišťovna nebude rozporovat (ostatně ta silová elektrika má revizi, takže i když od toho vyhoří půlka spotřebičů, jste papírově v cajku), ale ve chvíli, kdy zjistí, že jste si tam natáhnul kábl a něco chytlo od něj, protože jste ho špatně uzemnil, tak budete mít asi problém.

na telefonní přípojku přece taky nemáte "revizi", o televizních koaxiálních svodech ze střechy rodinných domků už bych vůbec nemluvil...

Prostě: Nedělejme z pár nešťastných případů (vyjímek potvrzujících pravidlo) standard. Nic ze zde uvedeného mě nepřesvědčilo, že metalická zemní coax přípojka představuje nějaké reálné nebezpečí.

« Odpověď #77 kdy: Dnes v 14:55:15 »
Já bych to za sebe uzavřel s tím, že rozsáhle teoretizovat o blescích do země se dá donekonečna (a také se tak skoro pod každým vláknem optika vs. metalika buhvíproč děje)
A v dobách, kdy jsem měl doma telefonní modem, opravoval jsem drobné škody po bouřce asi třikrát (na tom modemu). [...] Třeba má původní tazatel celou trasu někde v údolí, a vážně se tu projevuji úplně jalově.

Ano, to je totiž ono. Velmi záleží, kde bydlíte. Já za desítky let nikdy a nikde nezažil, že bych měl s něčím podobným jediný problém. A to máme domů několik a bydlel jsem za život alespoň na deseti místech. Připojení k internetu jsem jsem měl vždy kabelové.

Přemejšlím, kolikrát jsem zažil úder blesku někde hodně blízko. Jako že jsem nevnímal zpoždění mezi bleskem a hromem. No pár jich bylo.

Osobně snad jednou, možná dvakrát. Možná hlavně proto, že bydlíme pod obecním bleskosvodem v podobě kostela na náměstí nad námi. A když tedy nepočítám blesk co uhodil asi dvacet metrů odemne do stromu přimo před mýma očima venku na ulici.

« Odpověď #78 kdy: Dnes v 15:55:46 »
Já bydlel teprve na dvou místech:
- v RD relativně na rovině, ve vzdálenosti asi 30m od stožáru 220 kV
- ve čtyřpodlažní bytovce, kde jsou ale okolo 7patrové paneláky, a ve vzdálenosti asi 200m asi tři 12patrové. Je to mírně v ďolíku mezi okolními pahorky, ale asi ne dost v ďolíku.
Mám pocit, že aspoň jedna pořádná prda přijde při každé trochu slušné bouřce.

Blesk do stromu dvacet metrů od Vás? Máte pane možná trochu kliku :-)

« Odpověď #79 kdy: Dnes v 16:03:29 »
Dakujem za opravu "Jersey", takze :

1. Kabel (do chranicky)
1.1 variant 300m > https://shorturl.at/Ti3iY
1.2 variant 200 m > https://shorturl.at/hPP7G

Pri akomkolvek variante 200m/300m nasledovne konvertory po 1ks :
2.1 Konvertor 1ks (bod A) :
https://www.alza.sk/tp-link-tl-fc311a-2-d6490895.htm
2.2 Konvertor 1ks (bod B) :
https://www.alza.sk/tp-link-tl-fc311b-2-d6490896.htm

Sorry tento post som si predtym nevsimol, vzhladom k tomu, ze je to patchcord v pozadovanej dlzke, nepotreboval by som isp, ale je to len 1 vlakno, niektori z vas pisali ze treba 2 vlakna (neviem ake to moze mat negativa), ale hotove, 2 vlaknove patchcordy ani na allegre.

Este k infrastrukture doplnim chybajuce info:
- ide o O2 mobilny internet na doma (cez antenu)
- aktualne zapojeny a pouzivany router je Zyxel EX3300-TO
- switch je Planet GSD-1222VHP (ten ma sfp port)
- ta vzdialenost bude prave medzi switchom a routerom
- k dispozicii je este (aktualne odpojeny) Ubiquiti EdgeRouter 4 (ten ma tiez sfp port)
- Posledny dostupny (odpojeny) prvok je vonkajsie AP Zyxel - model zatial neviem

Takze mi napadlo, ze ak by ten Zyxel router podporoval AP mode, tak by som ho prepol a ako router by som pouzil ten EdgeRouter 4 a switch by som s nim prepojil priamo optikou, bez media konvertorov, cez SFP porty, ale s nastavenim Edgeroutera na O2 internet a nastavenie LAN siete by som potreboval asi vyraznejsie poradit lebo co sa tyka routerov vyssej triedy, tak mam skusenosti len s mikrotikom a v porovnani s tym sa mi zda prostredie EdgeRoutera vyrazne nepriatelske :D vsetko podstatne sa tam asi nastavuje a monitoruje cez terminal a ja som skor gui man (winbox)
« Poslední změna: Dnes v 16:05:46 od googler2 »

« Odpověď #80 kdy: Dnes v 16:06:24 »
Blesk do stromu dvacet metrů od Vás? Máte pane možná trochu kliku :-)

No, nepopírám, že jsem pak vzal nohy na ramena a těch zbylých třista metrů domů to vzal velmi velmi svižně :D

CPU

• 1 210
    • Zobrazit profil
« Odpověď #81 kdy: Dnes v 17:41:41 »
Jednou mi do domu uhodil blesk tak silně, až se rozsvítil monitor naprosto odpojený od sítě! Ten monitor to nepřežil. Co bylo zapojené v zásuvce, to fungovalo dál, asi díky uzemnění (?) Kromě toho monitoru shořel kabelový modem, síťovka na desce spojená s modemem, WiFi část AP, WiFi část kamery a nějaké ne-it vybavení.

Takže bych ten blesk bral jako reálné nebezpečí.
« Poslední změna: Dnes v 17:45:55 od CPU »

Wasper

• 235
    • Zobrazit profil
« Odpověď #82 kdy: Dnes v 17:53:25 »
No, nepopírám, že jsem pak vzal nohy na ramena a těch zbylých třista metrů domů to vzal velmi velmi svižně :D
Předpokládám, že druhotné následky pak vyřešila automatická pračka 8) No asi ani my ateisté bychom to neměli s tou bezbožností přehánět. :-X

Jinak "maximum" co jsem viděl byla zásuvka vyrvaná ze zdi visící na zbytku drátu, s řádně uškvařenou izolací. Celkem neškodný blesk ob jeden barák, a následný neplánovaný upgrade 5 počítačů v té firmě...