Prave zistujem ako funguje recovery particia na HP notebookoch. Po skusani som dosiel k nasledujucemu zaveru (plati pre elitebook 8460p):
* firmware v notebooku dokaze bootovat z recovery particie pri stlaceni klavesu F11 (popripade v bootmenu) aj ked nie je ziaden bootloader na MBR (alebo je pokazeny)
* podmienka je aby na hdd bola NTFS particia s labelom HP_RECOVERY
ak naformatujem jednu particiu na ntfs, dam spravny label a nainstalujem grub (grub-setup --force --boot-directory /mnt/sda6 /dev/sda6), tak sa mi grub spusti. grub-setup bude hlasit chybu ze sa chce nainstalovat na MBR namiesto na zaciatok nejakej particie, treba to potlacit cez --force. Potom mi naozaj bios/firmware grub nabootuje. Ma to ale problem - grub nepozna ntfs a teda sa dostanem iba do rescue mode.
Ja chcem na tu particiu si ulozit live cd ubuntu (je to ale jedno ake distro). problem je ten ze grub fungovat nebude kedze nevie pracovat s ntfs a firmware chce iba ntfs.
Ja som uz kopiroval ubuntu live cd na usb kluc a pouzil syslinux - funguje bez problemov. avsak syslinux (podla manpage) podporuje iba FAT32

Existuje nejaky bootloader, ktory dokaze nabootovat linux z ntfs? Bootloader staci aby bol uplne jednoduchy - musi bo FW vediet z tej recovery particie nacitat a staci aby rovno nacital kernel image a initfs (netreba ziadne menu)...