Koupím hardware vhodný na domácí server

CFM

• 161
    • Zobrazit profil
Re:Koupím hardware vhodný na domácí server
« Odpověď #75 kdy: 29. 10. 2025, 21:20:59 »
No právě proto to píšu, tyhle krámy do zásuvky jsou jen voltmetr připojený paralelně a parodie na klešťový ampérmetr měřící pole vodiče, z toho dopočítávají výkon.
Jen tak pro zajímavost byla by fotka?
Ono to má svůj důvod, kdyby to tam zapojovali do série, aby přesně změřili protékající proud, bylo by to mnohem složitější zařízení a nejspíš náchylnější k poruše. Takhle, když se něco rozbije, to prostě přestane měřit, ale nezačne to hořet. Jo a překvapily mě na tom dvě věci, jak špatně to měřilo v malých proudech a jak přesně to měřilo od 50W výš.
Moc by mě překvapilo, kdyby většina levných enegy meterů měřila proud jinak, než na sériovém bočníku, což je ta nejjednodušší metoda. Z pohledu spolehlivosti/hoření bych též neviděl příliš rozdíl, protože napětí stejně musí měřit přímo a paralelně. Pár příkladů: zde, zde, zde a zde.

Malé proudy/výkony to měří špatně, protože 1W při 230V je cca 4mA a tyto měřáky mají rozsah typicky 16A (a je fixní bez možnosti volby), takže to je 0.025% z rozsahu. Takovou přesnost (neplést s rozlišením) s bídou dosahují profi high-end měřáky.
Další pastí jsou vyšší harmonické, které dnes s oblibou produkují spínané zdroje bez rozumné filtrace. Levné přístroje je nemusí umět měřit, protože jsou mimo jejich šířku pásma.
Abys změřil výkon přesně, ... , nebo poměrně slušný ampérmetr zapojený do série nebo opravdu luxusní klešťový měřák.
No právě že už se snažil vysvětlit jjrsk, že takhle to nefunguje. Pokud to má měřit činný příkon, který se v domácnostech fakturuje, tak je potřeba znát napětí, proud a jejich vzájemnou fázi. Pokud se vezmou dva oddělené přístroje pro proud a napětí, tak z toho fáze nebude a lze spočítat jen zdánlivý příkon (jednotka VA místo W). Takže to musí být specializovaný přístroj, který umí měřit obě veličiny zároveň a tu fázi zjistit. Dnes to v drtivé většině případů bude vzorkováním obou signálů následně řešeno číslicově.

CPU

• 1 191
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: Dnes v 00:14:27 »

Fotky by nebyly, už je to docela dost dlouho. Jinak ty tvoje krabičky vypadají mnohem a mnohem prázdnější, než co si pamatuju, že jsem měl v ruce. Pokud to měříš na bočníku, tak se asi musíš spolehnout na úbytek napětí před a za bočníkem. To přeci pro malé proudy bude spíš loterie než měření. Ale ok, pokud tvrdíš, že to je takhle standard, budu ti věřit.... A ohledně příkonu, pokud to není SS (DC), tak asi stejně musíš vzorkovat tak jako tak.

Ad to, co jsem měl v ruce.
Podle mě tam šel vodič ze vstupu, asi dvě otáčky okolo feritu a ven.
Do teď jsem si myslel, že to byl hallův snímač, ale hádat se nemůžu...
« Poslední změna: Dnes v 00:20:22 od CPU »

« Odpověď #77 kdy: Dnes v 00:51:07 »
Jen pro zajímavost, jak přesně to měří na dolním konci rozsahů... mám totiž přesně ten měřák na fotce; je to od Voltcraftu a na Alze to stálo asi 129,- s DPH.
Kvůli kecům elektrotechnicky nevzdělané osoby jsem to dal na objekt, kde potřebuju internet, a kam ta nevzdělaná osoba občas jezdí, internet s radostí využije, ale trpí trochu obsesivním šetřílkovstvím, takže má záchvaty z představy, že ta elektrika ten barák sežere nebo co. Takže ten měřák měří, kolik žere router od O2čka (ZTE) s USB modemem a LTE simkartou, a vedle něj základna lidlovský "chytrý" domácnosti (čidla na hlášení, že někdo zapomněl zavřít okno a kdyby tekla voda z kotle).
Už skoro 3 měsíce tam nepohnutě svítí propálených 0,3€, které tam naskočily třetí den po zapnutí, a od té doby to tam svítí bez jakékoli změny. Naskakuje jen čas uplynuvší od začátku měření.