Zkušenosti s monitory Dell U3325QE alebo BenQ RD320U

JurajP

• 380
    • Zobrazit profil
Zkušenosti s monitory Dell U3325QE alebo BenQ RD320U
« kdy: 01. 10. 2025, 11:36:20 »
Ma niekto skusenosti s niektorym z nich? Chcem to na pracu ak primarny monitor, hranie ma nezaujima, dell je cenovo drahsi o nejakych 140e. Mozno celkovo nazor na obe znacky.

M Z

Re:Zkušenosti s monitory Dell U3325QE alebo BenQ RD320U
« Odpověď #1 kdy: 01. 10. 2025, 13:50:15 »
Zkusil jste si jak vypada desktop nebo aplikace na 32" monitoru v 4k? Ja jsem nakonec sel jen do QHD.

JurajP

• 380
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 01. 10. 2025, 14:15:25 »
Doma mam 27" QHD, pouzivam bez scalingu. Chcem nieco vacsie.

« Odpověď #3 kdy: 01. 10. 2025, 15:38:10 »
Ak vyuzijes vyssi jas, kontrast,vyssi refresh rate  a power delivery az 140W, tak Dell.
Ak toto nepotrebujes, tak by som rozmyslal nad Benq.

Tiez neviem ako Benq ale Dell U serie su tiez slusne skalibrovane Delta E pod 2.

JurajP

• 380
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 08. 10. 2025, 15:08:56 »
co som cital ohladom toho Dellu, tak niektori uzivatelia sa stazuju na piskanie cievky, zalezi to ale od kusu.

« Odpověď #5 kdy: 10. 10. 2025, 09:43:55 »
Mám BenQ 32" QHD (2k) už několik let a jsem spokojený. Předchozí "herní" panely zhruba stejné úhlopříčky šly zpět. Měly posun barev po stranách z černé do šedé a v rozích svítila bílá což byla chyba konstrukce panelu kdy nosný plast se jim mírně zkroutil.
Ten můj BenQ má výborný kontrast a černá je černá, je to model PD3200Q. Mám pocit že to má VA panel, který má lepší vlastnosti než klasický IPS.
Dotykovými tlačítky se dá nastavit několik pracovních režimů rychle a snadno.
Takže u toho 4k bych se zajímal jaký je tam panel. IPS bych nebral, VA ano.

« Odpověď #6 kdy: 10. 10. 2025, 11:16:54 »
Zkusil jste si jak vypada desktop nebo aplikace na 32" monitoru v 4k? Ja jsem nakonec sel jen do QHD.

Mám už roky od Samsungu, Ubuntu vypadá v pohodě I scale = 100%. Na KDE jsem musel jsem si musel nějaké elementy mírně zvětčit, blbě se na to trefovalo myší. Na Windows též v pohodě.

Logik

• 1 069
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 13. 10. 2025, 14:39:10 »
VA není lepší, nežli IPS. Má jiné neduhy. Nevýhoda IPS je typicky slabší podání černé. Naopak VA panely nemívají tak přesné barvy a více trpí změnou barev z úhlu. Zpravidla jsou také pomalejší. Ale myslím, že je větší rozdíl v rámci jedné technologie, nežli mezi např. nejlepšími zástupci daných technologií. Výše uvedené by mělo platit pro porovnání "průměrných zástupců".

« Odpověď #8 kdy: 13. 10. 2025, 15:22:15 »
Mám Dell U2723QE (úplně se v těch označeních nevyznám, ale nejspíš je to 27" analogie toho tvého) v práci i doma a zatím s ním nebyly žádný problémy.
Na druhou stranu nejsem zrovna náročný na kvalitu obrazu - co se mi hodí a doma využívám je zabudovaná "rozbočka" na USB - když jde obraz z notebooku, posílá signál z klávesnice a myši (které jsou zapojené do monitoru) do notebooku, když jde obraz ze stolního PC, tak posílá signál tam. Power Delivery se taky hodí - mám pak notebook připojený jen jedním USB-C kabelem, kudy jde napájení, obraz, klávesnice i myš.

jjrsk

• 804
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 14. 10. 2025, 08:39:03 »
Ja bych te jen varoval s tim eth portem vs widle pokud pouzivas ... soudruzi v realteku(ten v tom totiz je) "vylepsili" ovladace a usbckovy realtekovy sitovky jsou nepouzitelny (opakovane a neustale odpojujou sit)*. Funkcni driver (pro ty widle) je nekde z roku 2015, s cimz ale prozmenu narazis na problem, ze ve widlich nejsi schopen zafixovat verzi driveru.

Tyce se 100% doku ve kterych je realtek. Osobne sem jich testoval cca 20 ruznych. Jakmile v tom bylo neco jinyho, problem zmizel.

*respektive chova se to pomene divoce, a primarne to nefunguje s ipv6.

« Odpověď #10 kdy: 16. 10. 2025, 11:15:03 »
VA není lepší, nežli IPS. Má jiné neduhy. Nevýhoda IPS je typicky slabší podání černé. Naopak VA panely nemívají tak přesné barvy a více trpí změnou barev z úhlu. Zpravidla jsou také pomalejší. Ale myslím, že je větší rozdíl v rámci jedné technologie, nežli mezi např. nejlepšími zástupci daných technologií. Výše uvedené by mělo platit pro porovnání "průměrných zástupců".
Já píšu zkušenosti o mém monitoru co mám na stole. Ten samozřejmě nemá čistý VA ale každý výrobce si dělá svoji verzi aby právě vylepšil ty neduhy originální technologie. Nemohl jsem najít datasheet, moje chyba.
Co se týká těch špatných pozorovacích úhlů, tak naopak jsou lepší než u předchozích monitorů co jsem měl. Je třeba si uvědomit že sedím u 32" monitoru tak blízko jako bych seděl u jakéhokoliv jiného monitoru. Takže naopak s větší úhlopříčkou jsou nároky na dobré pozorovací úhly vyšší a kdyby byly zlé tak za ty peníze co stál bych ho doma mít nemohl a musel bych jít do zakřivené obrazovky kde pozorovatel v ideálních podmínkách kouká na každý bod stejně.

« Odpověď #11 kdy: 16. 10. 2025, 11:38:08 »
Ja mam teraz QHD 32 a na vzdialenost do 1m je to OK.
Uvazujem nad 43" ale uz 4K, je to blbost ?
43" chcem len preto, lebo casto monitor vyuzivam ako TV a z 3m sa divat na 32" mi uz nestaci
Zdroj TV je DVB stream, vacsinou sa jedna o 1980*1020.
Na stream by bol zrejme FHD OK, ale ako monitor by to bolo asi dost zle.

Este by ma zaujmalo aky je rozdiel medzi monitorom a TV.
Berme cisto len zobrazenie (panel). Nejde mi o tunery, smart funkcie atd ...

« Odpověď #12 kdy: 16. 10. 2025, 12:18:04 »
Mam ze stejneho duvodu LG OLED48C11.
obraz super, zejmena v HDR 10bit 120Hz, ok. doted netusim, jestli to jako TV dela nejakou ztratovou kompresi (tema 4:4:4  or 4:4:2), tudiz je to asi fuk

Clovek to musi mit na ethernetu a na PC nainstalovanou aplikaci LG companion, jinak se to chovalo nesnesitelne (neprobouzelo se to atd), detaily si uz ani nevybavuju. mozna firmware update uz to vylepsil, ale pochybuju.

I s tim LG companion to ale dela ochranu obrazovky, obcas pri kancelarske praci to snizi vyrazne jas, clovek musi markatne pohnout  bilym oknem (rolovani nebo mirne zvetseni nepomuze), aby se zase naplno rozjasnil.

Zalezi na zraku a  bez poradneho vyzkouseni se to neda rozhodnout.
Sice to je to 4k, ale pri 75cm+ vzdalenosti  clovek ma ikony a fonty vetsi atd, zase tolik to produktivity neprinese vuci 2K, u ktereho sedi blizko.
Mam fultifocal astigmaticke bryle, a jak je vzdalenost oci od stredu and od rohu jina, uz musim preostrovat.

NICMENE, presto vsechno na tom pracuju 2 roky a starsi 32" EIZO EV3285 prakticky nepouzivam, sorry, ale v kvalite obrazu (a nasledne zateze oci) je to EIZO proste predrazene a zastaralej , prestoze to nebyla nejnizsi cenova trida EIZO a porizoval jsem si ho kvuli ocim po strasnejch bolestech hlavy, co mu zpusobil DELL 2416D (ten je  skryte 6bit shit a ne kazdy to snese - to mne tezce poucilo o rozdilu mezi modely)

Koupil bych si TV LG OLED znovu, ale asi jenom 42

samozrejme kazdy bude mit na rootu zasadne odlisnej a garantovane lepsi teoreticky nazor.

Ja mam teraz QHD 32 a na vzdialenost do 1m je to OK.
Uvazujem nad 43" ale uz 4K, je to blbost ?
43" chcem len preto, lebo casto monitor vyuzivam ako TV a z 3m sa divat na 32" mi uz nestaci
Zdroj TV je DVB stream, vacsinou sa jedna o 1980*1020.
Na stream by bol zrejme FHD OK, ale ako monitor by to bolo asi dost zle.

Este by ma zaujmalo aky je rozdiel medzi monitorom a TV.
Berme cisto len zobrazenie (panel). Nejde mi o tunery, smart funkcie atd ...
« Poslední změna: 16. 10. 2025, 12:20:29 od pruzkumbojem »

« Odpověď #13 kdy: 16. 10. 2025, 20:01:00 »
Oled TV aj 43" su moc drahe, este tuto cenu (v sucasnosti 416€) za 43" monitor akceptujem.

« Odpověď #14 kdy: 16. 10. 2025, 22:56:27 »
kvalitivne ta OLED je uplne jinde. ted jsem hodinu sedel u slusnejsiho LCD monitoru prakticky za stejnou cenu a byla to hruza, uz jsem zapomnel  na dimming zony, a podobny ojebavky.

joo, TV LCD za 400 EURO pripojene do PC, to bude takova tragedie... jakejkoli skutecny monitor bude lepsi. Kdyz se kouknu na 1-3hvezdickovy recenze, zminuji vsechna negativa co bych ocekaval. p.s. 5 hvezdickovy nectu, to jsou but boti nebo vecne happy lidi na marjance.

Oled TV aj 43" su moc drahe, este tuto cenu (v sucasnosti 416€) za 43" monitor akceptujem.