Chyba GRUBu u RAIDU 1

oukeys

Chyba GRUBu u RAIDU 1
« kdy: 20. 10. 2011, 19:20:42 »
Zdravím všechny, mám takový problém.
Instaloval jsem na server Debian (debian-6.0.3-amd64-netinst) a udělal tyto oddíly v RAID1.
1, 300GB ext4
2, 19GB swap
3, 1GB /boot

Instalace proběhla v pořádku a vše funguje. Když jsem chtěl zkusit funkčnost RAIDU 1 tak se vyskytla chyba.  Když vypojím HDD1 - tak server se nerozjede a hodí chybu:
GRUB loading, please wait...
Error 17

Když vypojím HDD2 a nechám zapojený HDD1, tak server jede. Když zapojím oba HDD tak je to také v pořádku.

Jak vyřešit to, když se vypojí HDD1 aby najel GRUB a tím pádem i server.

Jsem začátečník v linuxech. Omlouvám se pokud je to blbý dotaz, ale hledal jsem na více forech, atd..

Trubicoid2

Re: Chyba GRUBu u RAIDU 1
« Odpověď #1 kdy: 20. 10. 2011, 20:29:08 »
A mas grub v mbr na obou diskach?

oukeys

« Odpověď #2 kdy: 20. 10. 2011, 20:37:05 »
A mas grub v mbr na obou diskach?

Jak to poznám, když mám RAID1 a vidím data pouze jednou. Omlouvám se, ale opravdu jsem skoro úplný začátečník.

« Odpověď #3 kdy: 20. 10. 2011, 20:48:24 »
grub console:
1.) najdi ty spravny oddily
grub> find /boot/grub/stage1
 (hd0,0)
 (hd1,0)
grub>

2.) zaved grub oba disky timto figlem..
device (hd0) /dev/sda
root (hd0,0)
setup (hd0)

device (hd0) /dev/sdb
root (hd0,0)
setup (hd0)

vysvetleni viz manual uz mam par piv a vysvetlovat ze druhy disk se po havari stava prvnim by nemuselo dopadnout dobre..

oukeys

« Odpověď #4 kdy: 20. 10. 2011, 21:07:48 »
grub console:
1.) najdi ty spravny oddily
grub> find /boot/grub/stage1
 (hd0,0)
 (hd1,0)
grub>

2.) zaved grub oba disky timto figlem..
device (hd0) /dev/sda
root (hd0,0)
setup (hd0)

device (hd0) /dev/sdb
root (hd0,0)
setup (hd0)

vysvetleni viz manual uz mam par piv a vysvetlovat ze druhy disk se po havari stava prvnim by nemuselo dopadnout dobre..

Děkuji zkusím. Jen mne napadlo, že by to mohlo být tím, že když instaluji debian, tak když se zavádí GRUB tak se to optá, zda ho chci zapsat na první disk, což by znamenalo že se to na ten druhý nenahraje. Ale je tam také možnost nezavádět GRUB a poté tam vyběhne řádek, kde mohu napsat ve zkratkách na jaké HDD to chci zapsat.

oukeys

« Odpověď #5 kdy: 20. 10. 2011, 22:40:39 »
Problém vyřešen. Při instalaci Debianu, když se mne to optalo zda chci zavést GRUB, tak jsem dal ne a poté se objevil řádek, abych ručně vyplnil cestu k disku. Zadal jsem tedy v mém případě /dev/md1 (což obsahovalo oddíl v RAIDU (sda1 a sdb1).

Přesto ti děkuji.