Odkoupení firemního notebooku Dell

Re:Odkoupení firemního notebooku Dell
« Odpověď #45 kdy: 04. 09. 2025, 21:14:33 »
Za 20 let co se motám okolo počítačů už jsem toho dost viděl a zažil, jak v rámci profese, tak při poskytování podpory rodině a kamarádům.

Pokud je to možné, beru si při práci s cizím zařízením latexové rukavice a třeba takové laptopy je fajn rozebírat třeba na balícím papíře, který se pak celý shrne a vyhodí, doma rovnou do kamen. :-) Pokud mi někdo někde u kafe svěřuje svůj mobil, jdu si pak hned umýt ruce.

Možná to někdo bude považovat za přehané ale ruku na srdce, nikdy nepoužíjete telefon na WC? Nikdy ho nevytáhnete v obchodě, třeba při placení, hned poté, co jste osahali samoobslužnou pokladu? Nebo když se v MHD držíte mastné tyče.. no ono se to mísí na té pokladně, mísí se to i na té mastní tyči, a pak se to ještě mísí ve vaší kapse... a už se to dál nemusí mísit na mojí klávesnici, protože já mám na stole kafe a sušenky... :-)

Občas si vzpomenu, jak jsme si jako děti hráli s ruličkama od hajzlpapíru, nebo jsme je dokonce museli sbírat do školy na výtvarnou výchovu .. z hazlu rovnou na ústa (trumpeta), na oči (dalekohled) a pomocí rukou všude jinde, třeba na nosní sliznice... jako dnes mi naskakuje kopřivka... Samotřejmě, v ideálním světe je ta role schovaná v držáku, a uživatel WC s ním vůbec nepřijde do kontaktu, ale přizneme si, kolik z nás má papír jen tak někde položený na poličce vedle WC... a kdo někdy nehrábl prstem vedle... brrr...

To jsem trochu odbočil, ale je spousta věcí které nám přijdou úplně přirozené, dokud si člověk neuvědomí širší souvislosti... a ač jsme to všichni přežili, tedy my co jsme přežili, tak dnes je zase na vzestupu žloutenka a rozmáhají se nám tu nové nemoci, tak opatrnosti není nikdy dost.

« Odpověď #46 kdy: 05. 09. 2025, 08:50:56 »
Zajímavé - u nás v firmě to po 3 letech darujou - je to menší byro než to prodávat...

« Odpověď #47 kdy: 05. 09. 2025, 09:19:05 »

Možná to někdo bude považovat za přehané ale ruku na srdce, nikdy nepoužíjete telefon na WC? Nikdy ho nevytáhnete v obchodě, třeba při placení, hned poté, co jste osahali samoobslužnou pokladu? Nebo když se v MHD držíte mastné tyče.. no ono se to mísí na té pokladně, mísí se to i na té mastní tyči, a pak se to ještě mísí ve vaší kapse... a už se to dál nemusí mísit na mojí klávesnici, protože já mám na stole kafe a sušenky... :-)

To jsem trochu odbočil, ...

Ano to je trochu mimo mísu. A ano je správné dodržovat hygienu. Nicméně doporučuji si rozšířit znalosti v oblasti mikrobiologie. Tak by ses dozvěděl že např. bakterie/viry/houby/priony/parazity po určité době přestanou mimo své vhodné prostředí existovat. Živé formy jako bakterie a houby prostě nemusí v např. v mobilu najít dostatek výživy a navíc blbý vzduch s kyslíkem jenž je vlastně plynná slabá kyselina se slunečním zářením je po určité době rozloží. U většinu mikroorganismů platí jakmile vypadnou ze svého prostředí(komfortní zóny) po určité době uhynou  Samozřejmě neplatí to pro všechny ale pro drastickou většinu mikrobiologických forem ano.

Což ovšem neznaná, že nedoporučuji si umývat často ruce.

xunil

« Odpověď #48 kdy: 05. 09. 2025, 22:11:26 »

Někde na youtube jde najít jaký život probíhá na mase, ovoce, zelenina, obecně potravinách. Možná bych i doporučil se na to nedívat, jelikož u vás hrozí že přestanete jíst. Takové množství života... No a co teprve se odehrává uvnitř sebe sama to už není pro slabé povahy. Kolik baktérií (i těch špatných)...

Buldr

• 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 05. 09. 2025, 23:22:13 »
Za 20 let co se motám okolo počítačů už jsem toho dost viděl a zažil, jak v rámci profese, tak při poskytování podpory rodině a kamarádům.

Pokud je to možné, beru si při práci s cizím zařízením latexové rukavice a třeba takové laptopy je fajn rozebírat třeba na balícím papíře, který se pak celý shrne a vyhodí, doma rovnou do kamen. :-) Pokud mi někdo někde u kafe svěřuje svůj mobil, jdu si pak hned umýt ruce.

Občas si vzpomenu, jak jsme si jako děti hráli s ruličkama od hajzlpapíru, nebo jsme je dokonce museli sbírat do školy na výtvarnou výchovu .. z hazlu rovnou na ústa (trumpeta), na oči (dalekohled) a pomocí rukou všude jinde, třeba na nosní sliznice... jako dnes mi naskakuje kopřivka... Samotřejmě, v ideálním světe je ta role schovaná v držáku, a uživatel WC s ním vůbec nepřijde do kontaktu, ale přizneme si, kolik z nás má papír jen tak někde položený na poličce vedle WC... a kdo někdy nehrábl prstem vedle... brrr...

To jsem trochu odbočil, ale je spousta věcí které nám přijdou úplně přirozené, dokud si člověk neuvědomí širší souvislosti... a ač jsme to všichni přežili, tedy my co jsme přežili, tak dnes je zase na vzestupu žloutenka a rozmáhají se nám tu nové nemoci, tak opatrnosti není nikdy dost.

Neřekl bych, že jsi odbočil, spíš děláš z komára velblouda a dost možná Ti nedochází, že tímto tréninkem v “pojídání špíny” jsi v dětství vycvičil svůj imunitní systém, ze kterého budeš těžit do konce života. V ideálním a sterilním světě by při prvním střetu s “bacilem” polovina nepřežila a bohužel se život ve sterilním prostředí patří též do extrému. Manželka kope za infekční oddělení, jinak řečeno, následkem jsou těžké průběhy i jinak neškodných nemocí a “silnější léky v vyšších dávkách” nejsou řešením a když se to skloubí s odprorem k očkování, … nekončí to dobře. Bohužel, děje se to.

Potom jsou rodiče, kteří po olíznutí hlíny přiletí s dítětem na pohotovost, v hysterickém záchvatu pomalu vyrazí dveře a začnou šermovat paragrafy.

Carpe diem

« Odpověď #50 kdy: Dnes v 10:03:15 »
Já nepochybuji o tom, že svět je plný virů a bakterií, ani netrpým nějakou fóbií z nich, ani nemám pochyb, že každonení interakcí s těmito mikroby posilujeme svou imunitu... ale! Stále je hodně těhle hajzlíků, kteří s oslabeným či třeba dětským organismem dokážou značně zamávat, navíc se nám sem dostavají už i nákazy exotické, případně jsou i odolnější vůči antibiotikům.

Ano, jako malí jsme "jedli hlínu" ale to si myslím není srovnatelné s olizováním záchodového prkénka na veřejném WC, tyče v autobuse, nebo třeba právě klávesnice. Zdravotnictví stále není všemocné a ročně stále umírá dost lidí na "běžné nemoce".

Jimmyx

• 185
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: Dnes v 10:19:52 »
Bořiči mýtů měli díl kdy zkoumali zda bude více bakterií na zubním kartáčku ponechaném po používání v kuchyni nebo na záchodě (protože mnoho koupelen má i záchod). Výsledek - nebyl v tom žádný rozdíl.

Čistota ano, ale zase to nepřehánět.

« Odpověď #52 kdy: Dnes v 10:36:28 »
když v koupelně se záchodem nezavíráš před spláchnutím poklop, doslova si čistíš zuby vlastníma hnojivem, to je dávno prokázaný.
v MHD ti hrozí především to, že si přineseš noroviry nebo rotaviry, a ty dokážou mládež a seniory s prstem v nose poslat na JIPku.

Jimmyx

• 185
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: Dnes v 10:54:37 »
když v koupelně se záchodem nezavíráš před spláchnutím poklop, doslova si čistíš zuby vlastníma hnojivem, to je dávno prokázaný.
A přesně toto testovali ti Bořiči mýtů a není tomu tak. Bakterie máte všude kolem sebe, takže ten záchod (místnost) je stejně "čistý" jako kuchyně.

« Odpověď #54 kdy: Dnes v 11:06:58 »
V tomhle budu radši i nadále věřit radši infektologům z Groningenu a Stanfordu, než partě amatérských garážových srandistů z Texasu, děkuju pěkně.
https://zeptejsevedce.cz/dotazy-a-odpovedi/mohu-se-na-wc-necim-jen-tak-nakazit/

« Odpověď #55 kdy: Dnes v 11:34:57 »
Kromě vědecké stránky věci je tu taky pochopitelně i fakt, že ne každému přijde příjemné přicházet do kontaktu s cizími tělními tekutinami, a jinými tělesnými pozůstatky (vlasy, chlupy,...). I když i toho má pochopitelně vědecké pozadí, lze to jedním slovem označit za nechutné, i kdyby se jednalo o zdravého a čistoného jedince. I když, i zde je diskutabilní co to znamená "zdravý jedinec", neboť co je pro někoho neškodné může být pro jiného smrtelné.

Pochopitelně bude někdo argumentovat tím, že v "jistých situacích" nám to nevadí nebo je výměna tělních tekutin dokonce žádoucí...

Když z polívky vytáhnete vlas, který sám o sobě je jistě zdraví neškodný, většinou ji vrátíte a máte poněkud sníženou chuť na další pokrm.

Z toho, že je někdo prase, ač je na první pohled zdravý, protože si vybudoval imunitu, se dá vydedukovat to, že může roznášet kde co, kdoví odkud, co běžnému člověku může uškodit.

« Odpověď #56 kdy: Dnes v 11:48:41 »
Já narážel hlavně na to, že u MB byly dost často potíže se souladem pokusů s vědeckými metodami, stanovením baseline výchozí pozice, a podobně. Leckdy tomu nešlo říkat ani popularizace vědy, spíš absurdní komedie inspirovaná otázkami z oblasti vědy.

« Odpověď #57 kdy: Dnes v 12:18:59 »
Když z polívky vytáhnete vlas, který sám o sobě je jistě zdraví neškodný, většinou ji vrátíte a máte poněkud sníženou chuť na další pokrm.

To je ale spíš mentální obsese.

Z toho, že je někdo prase, ač je na první pohled zdravý, protože si vybudoval imunitu, se dá vydedukovat to, že může roznášet kde co, kdoví odkud, co běžnému člověku může uškodit.

To je v podstatě nesmysl. Ne, že byste nemohl být asymptomatickým přenašečem infekčních chorob ale případy, kdy jste skutečně zdravý ale zároveň přenašečem jsou dost vzácné. Lze říci, že pokud jste zdravý, trvalý přenašeč nejste -- nebo zdravý nejste ale ještě o tom nevíte. Jako skutečně zdravý nákazu můžete přenášet krátkodobě jako třeba (nejen) tu žloutenku přes nemyté ruce, o tom žádná, ale není to u zdravého člověka trvalý stav. Pokud něco budete asymptomaticky přenášet, v zásadě snad možná streptokoky a viry ze chřipkové rodiny. A herpesviry, ty jsou taky všude.
« Poslední změna: Dnes v 12:20:42 od Martin Poljak »

Karmelos

• 1 197
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: Dnes v 12:29:37 »

To je v podstatě nesmysl. Ne, že byste nemohl být asymptomatickým přenašečem infekčních chorob ale případy, kdy jste skutečně zdravý ale zároveň přenašečem jsou dost vzácné. Lze říci, že pokud jste zdravý, trvalý přenašeč nejste -- nebo zdravý nejste ale ještě o tom nevíte. Jako skutečně zdravý nákazu můžete přenášet krátkodobě jako třeba (nejen) tu žloutenku přes nemyté ruce, o tom žádná, ale není to u zdravého člověka trvalý stav. Pokud něco budete asymptomaticky přenášet, v zásadě snad možná streptokoky a viry ze chřipkové rodiny. A herpesviry, ty jsou taky všude.

Ne, podle mého  ač jste zdravý, můžete být přenašečem mnoha infekčních chorob. Spouštěčem spousty chorob je jenom oslabení organismu, ty viry nebo bakterie máte v sobě pořád ale v určitý okamžik je tělo nedokáže efektivně likvidovat - typicky když prochladnete, dostanete rýmu a tak je to i u dalších nemocí.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #59 kdy: Dnes v 12:43:16 »
Ne, podle mého  ač jste zdravý, můžete být přenašečem mnoha infekčních chorob. Spouštěčem spousty chorob je jenom oslabení organismu, ty viry nebo bakterie máte v sobě pořád [...]

Jednou věcí je co máte v sobě a druhou věcí co přenášíte, to je jedna věc, třetí věcí pak to, že to, co máte v sobě typicky imunitní systém dost rychle zlikviduje. Co přetrvává jsou buď fakt speciální infekce ale hlavně to, co se vyskytuje na povrchu, což jsou právě typicky třeba ty chřipkové viry a spol. nebo ty streptokoky na sliznicích a herpesviry vlastně taky. I tam imunitní systém v různé míře funguje ale omezeněji než uvnitř organismu.

Proto vás ostatně taky pustí z infekčního oddělení a nejste tam zavřený do konce života. A proto po ulicích nechodí komanda hygieniků s detektory lovící nebohé občany. Protože jako zdravý infekční prostě nejste. Nebo už nejste zdravý ale nevíte o tom jak jsem psal.