Bohužel pro mě není úplně snadné to lépe diagnostikovat, protože sám nemám k dispozici připojení, které je problematické, ze všech svých lokalit se připojím bez problémů.
1/ týká se to více serverů s OpenVPN, vybraným příkladem nechť je server na němž běží OpenVPN 2.6.14 (64bit Gentoo, ale totéž se projevuje proti OpenVPN 2.6.3 na aktuálním Debian 12.11)
2/ problém se projevuje delší dobu, není to záležitost posledního týdne, ale spíš tak od té doby, co existuje verze OpenVPN 2.6.x
3/ fórum na OpenVPN.net nefunguje (extrémně pomalé, občas SQL chyby -
https://forums.openvpn.net), zkusil bych prudit tam, ostatně někdo už se ptal a bez odpovědi, jen to kvůli nefunkčnosti teď nemohu najít
4/ problém se týká klientů s W10, W11, MAC (TunnelBlick), jakmile je na klientovi OpenVPN 2.6.x a zkouší se připojit skrz "správného" providera
5/ ve všech případech bez problémů pingnu skrz, není to tím, že by OpenVPN 2.6.x nenavázala spojení
6/ zkoušel jsem se dívat, co přesně Samba dělá a na čem skončí... není mi to zcela jasné, určitě se uživatel autentikuje, někdy se i zobrazí první složka prvního prokliknutého sharu a tím to obvykle skončí, skoro nikdy nelze provést víc, jen vzácně třeba prokliknout do podsložky, v logu se mi zdálo, že komunikace prostě v nějaký okamžik přestane probíhat bez zjevné chyby
7/ přeinstalování na OpenVPN 2.5.x (nebo přepnutí v TunnelBlicku) problém "řeší" (=skryje)
8/ ani jeden ze serverů provoz z VPN neroutuje, servery poskytují služby přímo do VPN = provoz nejde přes další zařízení
9/ nepozoroval jsem, že by se totéž týkalo jiných služeb (ale to může znamenat jen to, že jsem si toho nevšiml)
10/ uživatel, který má problémy s OpenVPN 2.6 a dejme tomu se nepřipojí přes domácího poskytovatele nemá problém přes jiného poskytovatele (třeba přes hotspot na mobilu)
V první řadě mě zajímá -
pozorovali jste něco podobného?Není mi jasné, jak by cokoli cestou mohlo mít vliv specificky na jeden protokol přenášený VPN a ne na ostatní. Samozřejmě mě napadají divoké spekulace - třeba zavirovaný router v cestě, nebo cosi shnilého v síti poskytovatele... ale zase - jak by mohl byť zavirovaný router zasáhnout jen Sambu a ne třeba ping skrz tutéž VPN? To by pak VPN zcela postrádala smysl. Krom toho jsem nepozoroval podezřelý provoz, který bych s tím dokázal spárovat. (to neznamená, že není...)
Díky předem za každý konstruktivní nápad.