Zkušenosti s kabelovým interntem od Vodafone

Re:Zkušenosti s kabelovým interntem od Vodafone
« Odpověď #15 kdy: 05. 08. 2025, 18:44:50 »
problem pro tyhle CGNATy apod, je port forward. Predpokladam, to by se muselo nastavit na tom Fritzovi. vne toho wg. .
to bylo jeste pred fritzem na nizsi rychlosti, ale "slib" staticke ip byl stejny (schvalne jsem z kolegy vymlatil fakturu jestli to nepopletl on nahodou...a ne...). opakovane prehozeno. ne ze by napsali treba dopredu, nebo aspon expost, ale proste cekali jestli si toho vsimnes... nebo vubec netusej...

jsem rad ze jim to jinde funguje, treba kolega vyfasl nejakyho junior admina co ja vim. ale byl za mnou 2x ze mu "nefunguje wg" a pokazdy to bylo tohle. co je k tomu dohnalo nevim. chapu ze normani business isp je za jinejch podminek a tohle nedela, sam to resim pro firmu.

je to podobny jak kdyz alza rika ze ma b2b :)) (3x me napalili. rikal jsem si chybu muze udelat kazdej ale.... no nemaj b2b....)

tipuju, ze ten fritz ma vevnitr nat portforward na tcp/udp, ale nezkoumal jsem to.

Hornik

• 107
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 05. 08. 2025, 22:55:09 »
CO BYCH mel prehodnotit?

najit si extremne dobre placene misto jinde, jen protoze trouba jako ty ma filozoficky problem IP whitelistem?

tohle vlakno je o necem jinem, prosim najdi si jiny zpusob zabijeni casu\

Nikdo ti neradi hledat si misto jinde.

Precti si poradne na co chces odpovidat, pote jeste jednou a teprve pak zacni psat.

Tohle i predchazejici vlakno je prehlidka jak chaoticky resis tak primitivni vec jako je vyber providera.

PS: "pseudo verejnou IPv4 adresu" neboli NAT 1:1 tve UniFi oficialne nepodporuje.

« Odpověď #17 kdy: 06. 08. 2025, 05:42:31 »
bez jinam

CO BYCH mel prehodnotit?

najit si extremne dobre placene misto jinde, jen protoze trouba jako ty ma filozoficky problem IP whitelistem?

tohle vlakno je o necem jinem, prosim najdi si jiny zpusob zabijeni casu\

Nikdo ti neradi hledat si misto jinde.

Precti si poradne na co chces odpovidat, pote jeste jednou a teprve pak zacni psat.

Tohle i predchazejici vlakno je prehlidka jak chaoticky resis tak primitivni vec jako je vyber providera.

PS: "pseudo verejnou IPv4 adresu" neboli NAT 1:1 tve UniFi oficialne nepodporuje.

Kamui

« Odpověď #18 kdy: 06. 08. 2025, 07:08:29 »
Moje zkušenost je taková, že jsem službu po dvou měsících vypověděl. Výpadky, nevysvětlitelné blokování některých portů i se statickou veřejnou IP (ani podpora mi nebyla schopná/ochotná k tomu něco říct). Absolutní katastrofa a vůbec nechápu, jak takhle rozbitou službu vůbec můžou nabízet. Teď mám pevný internet via 5G a do konce roku snad bude v domě optika.

« Odpověď #19 kdy: 06. 08. 2025, 07:36:12 »
DS-Lite znamená, že to celé jede na IPv6 a IPv4 je v tunelu. Veřejnou budete mít jen IPv6.
Já mám jejich Vodafone Station 3.1 a neumí to PD a dále, když mám ve FW povolený web a ssh, tak občas to přestane fungovat a musím to spravit alchymií vypnout FW, zapnout FW, uložit pravidla FW, vypnout FW a zapnout FW. Restart modemu nepomůže. To by s tím Frtiz!boxem mohlo být lepší.
Rychlost na 1000/50 dost odpovídá.
Fritz!box mi dovezou zítra (pronájem o 20Kč dražší, to snesu), ale jinak na kabelech Vodafonu můžete mít odpovídající služby i od T-mobile, mají nějaký jiný modem, ceny +/- stejné. Akorát (snad?) T-mobile nebude DS-lite.
Nevím, jak to máte, u nás je možnost VDSL nebo exUPC. Že by tu někdo vykope ještě optiku fakt nehrozí, takže není na moc výběr. Zkuste se jich zeptat.

« Odpověď #20 kdy: 06. 08. 2025, 08:41:41 »
Vodafone svou kabelovou infrastrukturuc T-Mobilu nezpristupnil vsude. Ale tam, kde to udelal, by skutecne T-Mobile mohl byt lepsi volba - pronajem modemu za 0, staticka verejna IP za 99 (pro domacnosti) nebo za 0 (firmy), modem pro 2 Gbps sluzbu umi bridge...

« Odpověď #21 kdy: 06. 08. 2025, 10:01:43 »
To mne vubec nenapadlo.
ale Tmobile stranky mi nabizeji jen VDSL pro mou adresu, takze asi ne.

Vodafone svou kabelovou infrastrukturuc T-Mobilu nezpristupnil vsude. Ale tam, kde to udelal, by skutecne T-Mobile mohl byt lepsi volba - pronajem modemu za 0, staticka verejna IP za 99 (pro domacnosti) nebo za 0 (firmy), modem pro 2 Gbps sluzbu umi bridge...

« Odpověď #22 kdy: 07. 08. 2025, 22:41:28 »
To mne vubec nenapadlo.

Tak není co řešit. Fritz!Box vypadá o dost líp, než VodafoneStation, i když je to nastavování trochu neobvyklé. Za příplatek 20Kč k pronájmu to stojí. Změnil jsem tarif 1000/50 na 500/200 a s pronájmem modemu je to za 604. DS-Lite mi zůstalo, ale to jsem ani nezkoušel měnit.
Fritz!Box má statické routy IPv4 i IPv6, takže i kdyby neuměl PD, další subnety půjdou - to s Compalem ani Vodafone Station nešlo ani náhodou (Vodafone dává /56).
IPv6 není deklarovaná jako statická, ale pokud si pamatuju, tam mi prefix změnili vždy při změně modemu/tarifu, tj. 2x.

« Odpověď #23 kdy: 08. 08. 2025, 00:41:51 »
neni co resit, ocividne  Fritz!Box bridge neumi,VodafoneStation nepouzitelna a budouci model je budoucnost. PLus Vodafone je zcela neseriozni.

Tmobile jeste v me lokalite kabel nenabizi. Soucasne mam od nich vsechny SIM co pouzivam jako failover, takze nema smysl mit VDSL od nich, i kdyz by to bylo nejjednodussi a nejlevnejsi.

takze VDSL od UVG

To mne vubec nenapadlo.

Tak není co řešit. Fritz!Box vypadá o dost líp, než VodafoneStation, i když je to nastavování trochu neobvyklé. Za příplatek 20Kč k pronájmu to stojí. Změnil jsem tarif 1000/50 na 500/200 a s pronájmem modemu je to za 604. DS-Lite mi zůstalo, ale to jsem ani nezkoušel měnit.
Fritz!Box má statické routy IPv4 i IPv6, takže i kdyby neuměl PD, další subnety půjdou - to s Compalem ani Vodafone Station nešlo ani náhodou (Vodafone dává /56).
IPv6 není deklarovaná jako statická, ale pokud si pamatuju, tam mi prefix změnili vždy při změně modemu/tarifu, tj. 2x.

« Odpověď #24 kdy: 08. 08. 2025, 09:17:26 »
Vodafone Station je v režimu bridge naprosto v pohodě, aktuálně ho máme ve firmě s tarifem 1000/300 Mbps s veřejnou pevnou IPv4 a IPv6. Stejně tak komunikace s Vodafone je bez chyb, jako firma máme "svého" pracovníka ze zákaznické linky, se kterým se primárně řeší co je potřeba (k pevnému netu jsou tam ještě mobilní čísla a SIM IoT). Takže spokojenost :)

Erin

• *
  • 7
  • baka baka
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 08. 08. 2025, 09:22:55 »
Vodafone Station je v režimu bridge naprosto v pohodě, aktuálně ho máme ve firmě s tarifem 1000/300 Mbps s veřejnou pevnou IPv4 a IPv6. Stejně tak komunikace s Vodafone je bez chyb, jako firma máme "svého" pracovníka ze zákaznické linky, se kterým se primárně řeší co je potřeba (k pevnému netu jsou tam ještě mobilní čísla a SIM IoT). Takže spokojenost :)

Ve firmě. Na mě jako na domácí uživatelku kašlali shora.

« Odpověď #26 kdy: 08. 08. 2025, 09:32:13 »
taky a taky to slysim ze vsech stran. (stejne jako ze Vodafone Station  je totalni shit).

uz si nepamatuju, kdy  jsem naposledy potkal takovehle tragedy. A ta linka "proste je to u Vodafone misto u WIA" prestala byt pro mne pouzitelna z hlediska stability, slibenych parametru, vseho.
Cokoliv ti jejich technici kouri, meli by to omezit.

« Odpověď #27 kdy: 08. 08. 2025, 10:08:27 »

Co jsem se díval, tak firemní ceny exUPC se snad ani neliší a dají vám full dual stack. Ale asi to chce IČO (živnost), nevím.

« Odpověď #28 kdy: 08. 08. 2025, 10:48:42 »
ja to mam (mel) samozrejme na ICO. povl neni u VF definovany chybejicim ICO. just saying

« Odpověď #29 kdy: 08. 08. 2025, 16:44:38 »
Prostě tvoje osobní zkušenost s VF je špatná, což je sice smutné, ale rozhodně to nelze aplikovat plošně, protože VF má počet přípojek v řádu statisíců a těch stěžovatelů je jak když plivne.