Zkušenosti s kabelovým interntem od Vodafone

Zkušenosti s kabelovým interntem od Vodafone
« kdy: 05. 08. 2025, 12:35:27 »
VF mi nabidl kabelovy internet. Vzehledem k tomu, jak nezvladli VDSL s pevnou verejnou adresou(diskutovanou v jinem vlakne), moje duvera v jejich informace je minimalni.

Ma nekdo zkusenosti se sluzbou 2Gb/s  Internet Ultra+ Lite (co to Lite znamena, to mne desi). Davaji k tomu FRITZ!Box 6690 .

Bude to fungovat i nad ramec Facebook sluzeb, zadna filtrace portu apod, blokovani VPN, torrent protokolu apod? BTW,  Moznost TV kanalu mne naprosto nezajima.
'
Co je ocekavatelna minimalni rychlost? (Maxima dosazitelna jednu hodinu denne mne nezajimaji) Je mozno uchodit statickou verejnou IP adresu, ktera nebude za natem, ale na rozhrani meho routeru za tim modemem?

Je tam cenzura, trafficshaping, co mam ocekavat?

Re:Zkušenosti s kabelovým interntem od Vodafone
« Odpověď #1 kdy: 05. 08. 2025, 12:49:06 »
DS-Lite znamená, že to celé jede na IPv6 a IPv4 je v tunelu. Veřejnou budete mít jen IPv6.
Já mám jejich Vodafone Station 3.1 a neumí to PD a dále, když mám ve FW povolený web a ssh, tak občas to přestane fungovat a musím to spravit alchymií vypnout FW, zapnout FW, uložit pravidla FW, vypnout FW a zapnout FW. Restart modemu nepomůže. To by s tím Frtiz!boxem mohlo být lepší.
Rychlost na 1000/50 dost odpovídá.

SR

« Odpověď #2 kdy: 05. 08. 2025, 12:59:38 »
U me v ramci moznosti dobry mam 1gb/250mb a tu rychlost to dava. Vypadky sem tam vetsinou v radu vterin ale vim o nich jen diky tomu ze mi to unify reportuje.
Jejich Vodafone Station je tragedie ale tunel na tom nastavit jde.
Torenty netaham takze tohle nereknu ale mam verejnou ipv4 (ex zakaznik UPC) a nevnimam zadna omezeni, provozuju na tom nake sluzby na 443, wireguard.. funguje..

« Odpověď #3 kdy: 05. 08. 2025, 13:00:49 »
to by byl konec rozhodovani
muj drahy zakaznik  a jeho ip whitelist nepodporuje ipv6 adresy, a s tim nehnu.

DS-Lite znamená, že to celé jede na IPv6 a IPv4 je v tunelu. Veřejnou budete mít jen IPv6.
Já mám jejich Vodafone Station 3.1 a neumí to PD a dále, když mám ve FW povolený web a ssh, tak občas to přestane fungovat a musím to spravit alchymií vypnout FW, zapnout FW, uložit pravidla FW, vypnout FW a zapnout FW. Restart modemu nepomůže. To by s tím Frtiz!boxem mohlo být lepší.
Rychlost na 1000/50 dost odpovídá.

« Odpověď #4 kdy: 05. 08. 2025, 13:08:32 »
exzakaznik muze mit vyhodu zachovani ipv4 (i kdyz u VDSL to byl  presny opak).

vypadky viditelne v unifi = to pinguje na nejakou ubiquity adresu a zlobilo to uplne kazdymu, nesouvi s vypadky konektivity. jsem tam dal neco jineho.

V unifi network app, internet sekce, je krasne videt jaka adresa sedi na tom vstup portu (u mne je to jina nez moje verejna) a policy engine, port forwarding me to rekne, ze ten wan interface je za cgnatem a sorry, no forwarding.

takze ta ipv4 pridelna firewallu nebo je to zase pseudo verejna?

U me v ramci moznosti dobry mam 1gb/250mb a tu rychlost to dava. Vypadky sem tam vetsinou v radu vterin ale vim o nich jen diky tomu ze mi to unify reportuje.
Jejich Vodafone Station je tragedie ale tunel na tom nastavit jde.
Torenty netaham takze tohle nereknu ale mam verejnou ipv4 (ex zakaznik UPC) a nevnimam zadna omezeni, provozuju na tom nake sluzby na 443, wireguard.. funguje..

Hornik

• 107
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 05. 08. 2025, 13:28:05 »
ip whitelist?

nebylo by lepsi prejit na jinou formu overovani pristupu?

« Odpověď #6 kdy: 05. 08. 2025, 16:14:45 »
a proc si myslis, ze je to jedina forma overovani a proc si myslis, ze nejakou firmu tvuj nazor zajima?

takze takove kazani ma pro mne nulovou hodnotu.

ip whitelist?

nebylo by lepsi prejit na jinou formu overovani pristupu?

« Odpověď #7 kdy: 05. 08. 2025, 16:14:58 »
VF mi nabidl kabelovy internet.

kolega to nedavno dostal. pred fritzboxem mel nejakou tu brandovanou vec (station?) a ta byla hrozna. fritzbox  ma "jen" wtf rozhrani ale da se nastavit do skoro bridge modu. resp wireguard tim projde a dal jsem to neresil. v tom fritzboxu je potreba povypinat ruzny podivny funkce, az je uvidis tak je poznas :))

verejnou "statickou" ip ma, jen mu ji ty mantaci v minulosti opakovane menili. prvni zapirali a pak divili co se divi.
jak tu nekdo psal pro vf je tenhle segment povl. kolega u nich ma snad 5 tel a 2 tyhle pevny pripojeni, ale je proste ve stejny supportni kategorii jak "zkouseli jste to zapnout a vypnout".
cenzuru pokud jsem si mohl vsimnout delaji jen na urovni dns. urcite brat dns od nekoho jineho.
rychlost tam je, jen bacha ty krabice zerou a topi (termodynamika...). kdyz bys chtel neco testnout mam tam mktika co terminuje ten wg tak to muzu prubnout.

« Odpověď #8 kdy: 05. 08. 2025, 16:23:13 »
Akorát pozor, že u AVM 6690 není zatím možnost nastavit bridge a mít za ním router svůj (možná to časem půjde). Jinak AVM 6690 má sice 4 LAN porty, ale jenom jeden je 2,5 Gbps a ostatní pouze 1 Gbps.

« Odpověď #9 kdy: 05. 08. 2025, 16:30:23 »
Ma nekdo zkusenosti se sluzbou 2Gb/s  Internet Ultra+ Lite (co to Lite znamena, to mne desi). Davaji k tomu FRITZ!Box 6690 .
Produkty typu Lite a Lite Ultra poskytujeme ve vybraných lokalitách s nižším vytížením sítě, menší dostupností techniků a pracovníků servisu. Liší se rozsahem a úrovní poskytované podpory při řešení požadavků na péči a servis. Jedná se konkrétně o:
▪ Možné zpoplatnění vybraných úkonů asistované péče podle aktuálního ceníku (zákazník bude před využitím zpoplatněné podpory dopředu informován).
▪ Čekací dobu při řešení vybraných úkonů, která může být delší, než je obvyklé, a to na základě situace v dané lokalitě. Jedná se o tyto úkony:
▪ Řešení požadavků na servis námi dodaného modemu či požadavků souvisejících se zařízením zákazníka.
▪ Řešení požadavků na specializovaná oddělení.
▪ Aktualizace firmwaru modemu (může nastat zpoždění mezi vydáním nové verze firmwaru a jeho instalací, které ale neohrozí bezpečnost zařízení a sítě).

Ceník, strana 38: https://www.vodafone.cz/_sys_/FileStorage/download/1/794/prehled-tarifu-a-sluzeb.pdf

Hornik

• 107
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 05. 08. 2025, 17:10:29 »
a proc si myslis, ze je to jedina forma overovani a proc si myslis, ze nejakou firmu tvuj nazor zajima?

Kde pisu jedina?

Pokud ti byznys s timto zakaznikem stoji na ctyrkove verejce tak bys mel prehodnotit par veci.

Stastnou ruku pri vyberu providera at nejsi zase za neschopneho az ti provider zmeni adresu - Vodafone SOHO pripojka je vice nez vhodny kandidat na problemy.

« Odpověď #11 kdy: 05. 08. 2025, 17:32:08 »
CO BYCH mel prehodnotit?

najit si extremne dobre placene misto jinde, jen protoze trouba jako ty ma filozoficky problem IP whitelistem?

tohle vlakno je o necem jinem, prosim najdi si jiny zpusob zabijeni casu\

Kde pisu jedina?

Pokud ti byznys s timto zakaznikem stoji na ctyrkove verejce tak bys mel prehodnotit par veci.

Stastnou ruku pri vyberu providera at nejsi zase za neschopneho az ti provider zmeni adresu - Vodafone SOHO pripojka je vice nez vhodny kandidat na problemy.

« Odpověď #12 kdy: 05. 08. 2025, 17:36:50 »
jo, tvuj popis chovani "staticke" odpovida tomu, co jsem zazival vcera.

jedne typicky problem pro tyhle CGNATy apod, je port forward. Predpokladam, to by se muselo nastavit na tom Fritzovi. vne toho wg. .

VF mi nabidl kabelovy internet.

kolega to nedavno dostal. pred fritzboxem mel nejakou tu brandovanou vec (station?) a ta byla hrozna. fritzbox  ma "jen" wtf rozhrani ale da se nastavit do skoro bridge modu. resp wireguard tim projde a dal jsem to neresil. v tom fritzboxu je potreba povypinat ruzny podivny funkce, az je uvidis tak je poznas :))

verejnou "statickou" ip ma, jen mu ji ty mantaci v minulosti opakovane menili. prvni zapirali a pak divili co se divi.
jak tu nekdo psal pro vf je tenhle segment povl. kolega u nich ma snad 5 tel a 2 tyhle pevny pripojeni, ale je proste ve stejny supportni kategorii jak "zkouseli jste to zapnout a vypnout".
cenzuru pokud jsem si mohl vsimnout delaji jen na urovni dns. urcite brat dns od nekoho jineho.
rychlost tam je, jen bacha ty krabice zerou a topi (termodynamika...). kdyz bys chtel neco testnout mam tam mktika co terminuje ten wg tak to muzu prubnout.

« Odpověď #13 kdy: 05. 08. 2025, 17:38:10 »
Pokud se bavime o pouziti VF zarizeni v bridge mode (aby verejna IP byla az na rozhrani vlastniho routeru), tak s Fritzboxem to nelze, s Vodafone Station to lze. Fritz je k tarifu 2000/400, Station k pomalejsim tarifum (do 1 Gbps). V radu tydnu az mesicu se ale ma objevit novy modem pro 2 Gbps sluzbu, se kterym bridge pujde taky.

Pokud se bavime o staticke verejne adrese, tak tu VF na kabelovce umi - u business tarifu za 0, u tarifu pro domacnosti za +175 Kc/mesic. IPv6 je k tomu jako bonus.

« Odpověď #14 kdy: 05. 08. 2025, 18:17:19 »
Mimochodem "Lite" v nazvu produktu nema nic spolecneho s "DS-Lite" konfiguraci pripojky. I "Lite" produkty mohou bezet v rezimu IPv4-only (domacnosti) resp. IPv4/IPv6 dual-stack (firmy), s modemy v bridgi. Oficialni zduvodneni nabidky "Lite" produktu uz tu psal kolega, neoficialne je to nabizene v lokalitach, kde maji vetsi konkurenci, tak aby si o ty levnejsi sluzby nerikal kazdy. :-)

Statickou verejnou IP (tu za priplatek/k business sluzbam) tusim menili jen nekomu nedavno pri predelavani site, vubec neni bezne, ze by ji zmenili.