Každý framework má nějaké části, které nejsou ideální, někdy i úmyslně z důvodu, že se jedná o experimentální složku frameworku a vy jste testeři.
Nebudu tady říkat, co třeba má Spring, se kterým denně dělám, ať se tu zase nepřetahuju zbytečně s Jirsákem.
Mimochodem, není tak velký rozdíl v principu používání mezi Reactem a třeba vanilla PHP. Těch rozdílů není zase tolik, jak by se mohlo zdít, když je mým cílem udělat fungující web. Hlavní a zásadní rozdíl vidím v tom, že React mi umožňuje definovat model pro moje formuláře (tím je JS objekt), kdežto v PHP musím ručně vepisovat "name" atributy (definuju si je jako konstanty).
Tohle umí řešit frameworky, jako např. v Pythonu by to bylo Django a v Javě thymeleaf, které mi umožní si definovat modelové třídy pro jednotlivé formuláře. Bohužel v případě Djanga přichází i řada více méně vnuceným "magic" features, jako je jejich in-built orm a další.
Jakmile ale mám podporu pro to, že si definuju modelovou třídu a ve formáři už používám tento model, tak už je to velice blízké Reactu, kde toho samého dosáhnu "přirozeně" přes JSON.
Co mě hodně sejre je to, že výše uvedené uměl ASP.NET od Micosoftu už dávno jakožto tzv. WebForms, podle robota už od roku 2003. Dělal jsem v tom jen kdysi na výšce, takže nevím, co tam harpuje nehapruje (Jak už jsem řekl, haprující podpora pro templaty v iDE mě už totálně dneska točí).
V Javě to nebyli schopni něco podobného udělat až do vzniku Thymeleafu, a i Thyemeleaf má problémy s fragmaenty a jejich podporou v IDE, kde pro takto zásadní a elementární věc nefunguje ani našeptávání parametrů do fragmentu. To mě brutálně točí.
A proč to říkám a proč mě to tak sejre. Protože tím, že všechno to byly kompromisní technologie, kde jedna měla haprující to a druhá zase ono, tak kvůli tomu je všechny převálcoval React, který má vesměs všechno Done right. A jeden z důvodů, proč je React všechny převálcoval, jsou "ty kecy a kydy" co se tady dlohá desetiletí šířily, že backing kód musí být v separátním souboru, a do template si musím všechno připravit předem a ani Math.round si tam asi nesmím v tom template zavolat. Jedním ze šiřitelů těchto polopravd a frází je mimochodem i Jirsák.
Dneska už jsou ty výše uvedené technologie podle mě na odpadlišti dějin (snad možná kromě PHP), podporu pro Thymeleaf už nikdo nikdy v IDE nefixne a fragmenty nikdo nespraví, je to minulost, všechno už se zaměřilo na React a podobné JS frameworky a v JetBrains to asi moc dobře ví a soustředí podporu tady na tohle.
Bohužel ve světě těch web technologii vzniklo totální odpadiště, a jeden ze strůjců je neschopná firma Oracle a komunita kolem. To co se dělo za těch 30 let v Javě to je totální šílenství a binec.