Mě by v práci nenapadlo nepoužít framework, používám Spring a na FE React, ale doma momentálně laboruju s Python Bottle a Server side redneringem. A člověk by ani neřekl, kolik se toho v tom dá udělat, ale problém spočívá v podpoře v IDE, která je katastrofická - a nejde ani tak o Python část zdrojáků, tam framework nepotřebuju, ale jde o ty jeho templates.
Takže Bottle podporu pro svoje templates vůbec nemá, pak je tam Mako templates - tyhle byly velice oblíbené ale JetBrains dropnul podporu už v roce 2021. Teď je tam tiket v jejich systému, má podporu 80 likes aby vrátili zpatky podporu pro ty Mako templates, ale smůla, už několik let tam podpora není.
Pak je tam Jinja template, to tam plugin má a momentálně je používám, ale je to katastrofa, nedokáže to propojit vstupní parametry s těmi co jsou v templatu, ani to neumí propojit volání fragmentu, nejen že to nenašeptá parametry, ale nepropojí to ani metodu. Hrůza je to. Už jsem v tom naprogramoval kus aplikace a asi to vzdám a přepíšu to do něčeho jiného.
A zdůrazňuju, že to není kvůli tomu mikro frameworku samotnému, ale je to kvůli podpoře v IDE. Bez ní se to prostě nedá.
Dobrou podporu v IDE má Django, ale mám k tomu frameworku nějaký odpor, pokaždé jak vidím ty jejich tzv. "batteries" included, tak mě to odradí, dávají tam řadu věcí, které nepotřebuju. Dokonce i svoje ORM namísto SQL Alchemy - kdoví, jaká úskalí to skýtá.
Nejlepší Keep it simple "template" je to, co má PHP, ASP, nebo co měly staré JSP a nebo právě to, co měly Mako templates nebo co má Python Bottle - a ty nejlepší "templates" jsou ty, kde se píše přímo kód. To jsou IMO nejlepší templates. Hlupáci to historicky zarazili, protože v tom lidi prasili, ale v roce 2025 se všude používá React a to je defacto v pricnipu právě to, co byly JSP nebo PHP, prostě kód a html jsou dohromady.
Bohužel, vždycky když je něco dobrý způsob který funguje, tak musí přijít nějaký dbl, který to zničí a zkomplikuje. Aby to náááhodou nebylo potom, pro ostatní až moc jednoduché.