Tak jsem před 3 dny udělal upgrade z 9.10 na Lucid Lynx. Od verze 9.10 už používám jen linux, dual-boot jsem zrušil. S 9.10 byla relativní spokojenost, i když mouchy byly, ale kromě suspend to RAM všechno na IBM Thinkpad X40 běželo a Suspend jsem vyřešil zapnutím KMS.
Upgrade na 10.04 byl ale velké zklamání. Po upgrade systém nenabootoval. Po googlování jsem zjistil, že problém byl ve Vitrualboxu, který zaváděl při bootu něco kvůli USB, což už pro 10.04 není potřeba. Naštěstí se mi povedlo odstranit.
Zkouším bootovat znova, opět nic - systém během bootu opět zamrzá. Po neskutečné době náhodou nacházím, že problém je s čipsetem i810. Podle mě spousta lidí stále běží na počítačích s prvním Centrinem (Pentium M) a nechápu, jak můžou vypustit LTS verzi, která s tímto čipsetem nefunguje. Zkouším dle návodu znovu zapnout KMS a systém konečně startuje.
Další zklamání, systém je nestabilní, Firefox nelze spustit, respektive se spustí a pak okno zmizí někam do neznáma, toto se neustále opakuje.
Dávám tedy na rady lidí, že upgrade je nesmysl a chce to čistou intalaci. Zálohuji teda všechna data, nastavení a jdu instalovat.
Po instalaci (s aplikací workaround pro zapnutí KMS) systém vypadá lépe, ale zdání klame. Po instalaci pár programů (oficiální repozitáře plus mimo pouze adobe-flash plugin) systém denně 2x - 3x tuhne tak, že zničeho nic se sekne, totálně zamrzne a konec. Většinou se neuloží žádné nastavení, naposledy když rhytmbox nabídl stažení pluginu pro mp3, při instalaci opět vytuhnul a po restartu bylo rozházené celé nastavení mých panelů, místo 2 virtuálních ploch 4, atd....
Nechápu, proč když chci z panelu odstranit ikonu obálky (messaging), vezme sebou i ikonu pro nastavení hlasitosti a samotnou ji tam nemůžu dostat.
Možná mám smůlu s konkrétním počítačem, ale u LTS verze jsem čekal větší vyladěnost. Když už mám všechny data zazálohovaný, jdu zkusit PCLinuxOS a Archlinux. Nejpravděpodobněji ale zvážím návrat k 9.10, kde nebyl jediný problém a systém bez restartu běžel většinou 14 dní, jen Suspend to RAM a vše ok bez zaškobrtnutí.