Identifikace sítě ve Windows a macOS

Identifikace sítě ve Windows a macOS
« kdy: 03. 07. 2025, 09:08:47 »
Jenom takovy neznaly dotaz -- existuje nejaky standard nebo sluzba nebo demon, aby windows poznal ze je na te same siti jako minule? Obcas mi napise, ze se pripojil k nove siti, obcas pozna, ze na te siti uz byl. Bylo by fajn, kdyby to nebylo jen "obcas", protoze na tom pak zavisi sdileni a tiskarny a tak... Asi se jedna primarne o kabel, doufam ze u wifi to pozna spolehlive... Diky

Re:Windows/Mac (a ostatni OS) a "identifikace site"
« Odpověď #1 kdy: 03. 07. 2025, 09:09:54 »
Jen doplnim -- na siti mam "server" a nas, takze jsem schopen neco nainstalovat a nastavit, jen prozatim mi prijde ze je to nejaka divna heuristika a ze to nejde nejak dostat pod kontrolu...

ja.

• 372
    • Zobrazit profil
Re:Identifikace sítě ve Windows a macOS
« Odpověď #2 kdy: 03. 07. 2025, 09:53:17 »
Windows identifikuje siet pomocou NLA:

1) domenove meno (DHCP domain name) a ci k danej domene existuje znama AD
2) ip rozsah subnetu
3) dostupnost konektivity a verejna ip (probe na msftncsi.com)

« Odpověď #3 kdy: 03. 07. 2025, 10:36:54 »
diky moc za info

jjrsk

• 784
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 07. 2025, 08:48:54 »
Ehm ... specielne widle dost casto nepoznaj ani to, ze vubec v nejaky siti jsou. A pokud chces na to tema neco resit, tak prvni co musis vypnout je ten jejich "fastboot" ... Ani widle v domene nejsou schopny poznat, ze jsou v ty svy matersky siti. Pricemz k tomu tam maji ty DCcka.

Oni totiz indicky soudruzi z ms zjistujou, estli je sit a jaka v okamziku, kdy ti jeste nesviti ani sitovka. A pak si neco mezi 1/2 a hodinou ten vysledek pamatujou. A nastaveni ze to delat nemaj zcela ignorujou.

Takze se napriklad pri kazdym jednom restartu dozvis, ze GPO se nepovedlo aplikovat protoze DC neni dostupny ... (a tuhle hlasku ti do logu vybleje i to DCcko samo)