Skládaný rackový server nebo koupený?

RDa

• 3 055
    • Zobrazit profil
Re:Skládaný rackový server nebo koupený?
« Odpověď #15 kdy: 23. 07. 2025, 11:26:22 »
Nie je to sice rackove riesenie, ale velmi sa mi paci tento minisforum. Velku vyhodu ma oproti ostatnym mini pc, ze ma 4 NVMe sloty, co by mi velmi pasovalo 2 disky na proxmox (VM, LXC, IMG) RAID1 a dalsie 2 disky na data tiez RAID1 ZFS.
Velmi slusny CPU a 64GB RAM
Plus 2x 2.5GBit sietovky co mi tiez pasuje, lebo v KVM mam pfSense (konecne uz vysla 2.8.0).
Bohuzial v EU nie je dostupny, len barebone bez CPU a RAM.

To same dosahnes beznou zakladovkou, do PEG slotu das poctive chlazene 4xNVMe (Asus Hyper m.2), dalsi 4L pcie port z CPU nejspis vede na oculink (ale zde to bude pate nvme), na chipset povesis sitovky .. klidne dualni i224/i226, ackoliv desktop ti umozni pouzit i 2x10G kartu nebo jakekoliv jine reseni. Pameti tam das i 128-192-256 G do 4 slotu, a muzes tam mit normalni zdroj.. normalni boost a ne externi adapter ktery bude velky jak to minipc a jeste te omezovat v TDP, protoze i to chlazeni asi je takove meh v te male krabici.

Ano, to mini ma sve zakazniky.. kteri zapasi s mistem pripadne je jim design prednejsi.. ale nenabizi nic zazracneho, co by neslo udelat jinak.

David

• 170
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 25. 07. 2025, 12:23:01 »
To by ale základní deska musela umět bifurcation.

K těm jiným než Supermicro deska - pro Ryzen má hezké desky ASRock Rack, ale četl jsem, že si deska nedokáže moc povídat se Supermicro chassis, resp. číst pořádně stav PSU. Což je dost kritické, ať už pro čtení spotřeby, ale hlavně stavu zdrojů (odešel, vyměnit atd.)

RDa

• 3 055
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 25. 07. 2025, 15:11:56 »
Vetsina modernich desek umi delit port na mensi casti (jen intel je v tomto cerna ovce.. ze stare desktop procesory umeli jenom 8/4/4 a nove umi jenom 8/8). U AMD se to vetsinou necha podelit.. kor kdyz existuji ty 4xNVMe karty od stejneho vyrobce (ASUS).

Cteni zdroju na supermicro jsem vyuzil velice vyjimecne. Na domaci pouziti je tato informace uplne zbytecna - zjistite ze vam to nejede, tak se podivate do vedlejsiho pokoje co s tim je. A redundantni zdroje jsou taky blbost.. tak kriticky provoz clovek nema, natoz aby mel dve nezavisle site (a dve UPS). A v pripade poruchy zdroje (a to staci jen vypadek AC) tak supermicro chassis pisti jako divoke... (takze osazuji jen 1 zdroj u sveho samo domo racku). Roli hraje i spotreba.. ktera je cca +20W na tom zbytecnem zdroji, v pripade male zateze (100-200W) to dela vice nez se da akceptovat.

« Odpověď #18 kdy: 25. 07. 2025, 16:42:09 »
jo, ty 4 HDD maji spotrebu tech 30 W. ale co ten zbytek?

Servery se od běžných PC liší ve dvou věcech - vzdálený přístup a chlazení. Pokud není nutné řešit přístup, tak nejlepší je poskládat nějaký větší tower s co nejvíc větráků (něco jako 4x140mm, klidně podvoltovaných, pro začátek). Komponenty ti za nižší teploty poděkují. Sám jsem za posledních 15+ roků, pro svoji potřebu, kupoval a na serverovny umisťoval desítky serverů, ale doma mám stále bigtower a ten běží a běží a běží (aktuálně se 4x18TB RAIDem a 30 W příkonu). A jinak není nic, čím se "přibližovat k profi". Věci jako hot-swap, SMP, TB RAM nebo interconnect (třeba IB, Slingshot) nejspíš budou overkill.