Doporučte značku notebooku pro práci

JurajP

• 375
    • Zobrazit profil
Doporučte značku notebooku pro práci
« kdy: 24. 06. 2025, 09:29:33 »
Zacal som uvazovat nad kupou notebooku. Aktualne pracujem na desktope, pripajam sa remote na klientove pc. Vravel som si ale, ze ked je vonku pekne, nebolo by zle pracovat aj na zahrade, alebo popri rybarceni. Tak som zacal rozmyslat, ci nekupit notebook. Tu sa naskytla otazka, ze aky. Kedysi som mal Lenovo Thinkpad R500 este pocas studentskych cias a bol som spokojny. Tak som zacal pokukovat po Lenove. Pozeral som triedy P a T, co patria medzi najlepsie Thinkpady. Cenovo to je +- 1300-1500e bez dph. Moje kriterium je AMD procesor a 32gb ram. Pozeral som aj E radu, ta by vysla mozno 1000e, ale z Thinkpadov patri medzi tie lowcost. Este som pozeral aj MS Surface ale tie AMD nemaju, maju snapdragony, tam sa obavam s kompatibilitou niektorych appiek, a maju 16gb ram napevno zadratovanych. Podobne ma zaujal aj Asus nejaky Vivobook, ale s touto znackou moc skusenosti nemam, dizajnovo ale pekne kusky. Na jednej strane nechcem za to minut tisice eur, moj primarny stroj na pracu bude desktop, na druhu stranu bude ten notebook do buducna vyuzivat manzelka, ked nastupi do prace, takze nech to aj zopar rokov vydrzi.
Co by ste poradili?

PS: doplnim, ze Macbook to nechcem, ak by mi to chcel niekto ponukat :)

Re:Doporučte značku notebooku pro práci
« Odpověď #1 kdy: 24. 06. 2025, 10:05:48 »
klíčová otázka zní, jakou práci na tom chceš dělat lokálně, od toho se bude odvíjet konfigrace a částečně i míra odolnosti.
pokud chceš dělat jen dálkově, stačí ti něco, co utáhne klienty VPN a RDP, tzn stačí i chromebook nebo pibook ve vhodném šasi.

takže
1) ujasnit workload
2) vytipovat konfiguraci
3) na jejím základě vytipovat konkrétní modely s požadovanou odolností
4) vyrazit do Alzy na showroom a osahat si maximum co tam budou mít, protože nechceš na x let skončit se strojem, u kterého ti klávesnice / displej / touchpad bude pít krev.

JurajP

• 375
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24. 06. 2025, 10:16:29 »
musi na tom bezat windows, takze chromebook nepripada do uvahy. takisto rozmer obrazovky 15.6-16". co sa tyka lokalne, tak samozrejme nejake vlastne veci programovat, a co sa tyka pracovnych veci, clovek nikdy nevie, teraz fungujem vzdialene, ale o par rokov moze byt situacia ina. a bude to resp notebook aj pre manzelku (ms office).

« Odpověď #3 kdy: 24. 06. 2025, 10:25:25 »
Jeste bych doplnil zasadni otazku - co znamena _venku _  ? Od toho se odviji pozadavky na maximalni jas displaye. Pro praci venku ve stinu je za mne teda cokoli pod 500 NITS je nepouzitelnych, nad 600 vicemene pouzitelny a 1000 NITS znamena ze nebudes neustale hledat stin. Pokud za to nechces nechat cca +2000e , tak mas v +14,5" hodne omezenej vyber - v podstate jen Lenovo a microled  https://www.alza.cz/lenovo-yoga-pro-9-14irp8-storm-grey-celokovovy-d7783482.htm. V kazdym pripade vlastni zkusenost vyda za tisic rad od internetovejch kolegu, takze hura do Alzy a podobnejch eshopu
« Poslední změna: 24. 06. 2025, 10:31:46 od petrisdiver »

mark42

• 150
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24. 06. 2025, 11:21:07 »
Zamysli sa aj nad tym, ci chces matny alebo leskly display. Pri praci vonku je to spolu s jasom klucovy parameter.
A kapacita baterie resp. vydrz -- mozes mat "delo" herny pocitac ktory je vykonovo dobre pouzitelny aj na pracu, ale zacne hladat zasuvku po 2h :-)

JurajP

• 375
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 06. 2025, 12:03:12 »
Vonku myslim doma na zahrade pod pristreskom, je tam tien. O herny notebook nestojim, to mam desktop a moc nehravam, cize integrovana graficka staci. Tie lenova T a P maju 400nit, asus myslim 500/600. Mate skusenost s Asusom? Cital som, ze podpora nic moc, kvalita netusim. Vela notebookov ma aj oled displeje co neviem ci je zrovna vhodne na pracu.
« Poslední změna: 24. 06. 2025, 12:04:44 od JurajP »

« Odpověď #6 kdy: 24. 06. 2025, 12:27:26 »
Vonku myslim doma na zahrade pod pristreskom, je tam tien. O herny notebook nestojim, to mam desktop a moc nehravam, cize integrovana graficka staci. Tie lenova T a P maju 400nit, asus myslim 500/600. Mate skusenost s Asusom? Cital som, ze podpora nic moc, kvalita netusim. Vela notebookov ma aj oled displeje co neviem ci je zrovna vhodne na pracu.

ASUSy bych vůbec neřešil. Kvalitativně, co jsem slyšel, taky žádný zázrak, ostatně ve firmách na člověk prakticky nenarazí. Kdybych si kupoval notebook, koupím si, upřímně, víceméně za drobné repasovaný ThinkPad (klasická T480 kupříkladu je jednoduše nesmrtelný stroj), až překvapivě dobré jsou i (minimálně některé) ThinkBooky za pár korun (něco tohohle typu: https://www.bscom.cz/notebook-lenovo-thinkbook-16-g7-arp-arctic-grey-21mw0036ck_d2177758/).

S tím, jak šly HP i Dell kvalitativně do háje jsme se zase ocitli tam, kde před lety: člověk si může vybrat buď z IBM, IBM nebo případně IBM (tedy už dávno Lenova, samozřejmě, ale to know how tam zůstalo a je to znát i když zlí jazykové tvrdí, že ne ale je). Dell na druhou stranu ještě nedávno míval i u nejlevnějších řad výbornou podporu.
« Poslední změna: 24. 06. 2025, 12:31:44 od Martin Poljak »

« Odpověď #7 kdy: 24. 06. 2025, 12:45:45 »
BTW píšeš, že "primární stroj na práci bude desktop".
Tak konfiguraci hledej spíš podle toho, co na tom pak bude chtít dělat manželka, a pracuj dálkově na desktopu. Nebudeš muset řešit přenosy pracovních dat, aktuálnost aplikací, atd, jen dostatek dat na paušálu v telefonu.
Kromě toho, když ti to upadne pod tramvaj, dojdeš do nejbližšího krámu, koupíš doslova jakoukoli šlupku, připojíš se, a funguješ dál.

Buldr

• 167
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24. 06. 2025, 12:56:39 »
Nevím co řešíš, základním parametrem pracovního NTB zůstává servis, což je asi v dnešní bídě a zoufalství v podstatě nutnost. Dell stále hledá nejhlubší součástkové dno, kam až lze klesnout a vše osekané až na holou kost. HP je na tom kvalitou i materiály stále lépe, avšak už se mi několikrát stalo, že prostě neměli náhradní díl (ostatně to i u Dell), ale zase se nestane, že ti budou měnit 10x zdroj, než konečně dostaneš plně funkční zdroj mimo tolerance a normy. Fujitsu se stáhlo z trhnu a Lenovo je na tom stejně jako HP.

Panasonic je někde úplně jinde, jak kvalitou, zpracováním, servisem ... ale i cenou a určením, čili ten chtít asi nebudeš.
Carpe diem

L..

• 321
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 24. 06. 2025, 13:05:07 »
Thinkpady byly skvělé, když je dělala IBM. S prodejem Lenovu šly citelně dolů. Já měl T61 z období těsně po prodeji a to už nebylo úplně ono. Teď máme Thinkpady v práci a je to hrozný hnůj. Počítač za 50k+, ale zpracováním jako kdyby byl za 15k, problémy s USB-C, atp. Z nějakého divného důvodu ale jejich legenda z časů IBM stále přežívá a lidi si stále myslí (napřílad naše IT), že je to dobrá značka...

Naopak velmi dobrou zkušenost mám s vyššími řadami HP a Dellu. ZBooky jsou třeba legendární. Kéž bychom mohli mít v práci ty, misto toho čínskýho šuntu...  >:(

« Odpověď #10 kdy: 24. 06. 2025, 13:27:59 »
Co se týče Dellu, mám výbornou zkušenost se 13" a 14" Inspirony a Latitude včetně varianty 2in1 obojího, naopak velmi špatnou s 3kovou řadou Precision (mám služební 3551 s 10.gen i7 a přes léto není problém ji uvařit ani na ventilační podložce v klimatizovaném kanclu; pak se musí vypnout a fungovat začne tak po půl hodině vychládání). Precision prostě 5xxx nebo líp 7xxx, ale za ty si docela připlatíš.

Starší syn má Framework 16, zatím naprostá spokojenost; na mě je to velký, volil bych spíš 13ku nebo dokonce klidně i 12ku.
Od kolegů mám dobrý reference na Tuxedo, System76, a NovaCustom (s kódem FLOCK2025 můžeš mít do 31.7.2025 100€ slevu).

« Odpověď #11 kdy: 24. 06. 2025, 14:04:34 »
Thinkpady byly skvělé, když je dělala IBM. S prodejem Lenovu šly citelně dolů. Já měl T61 z období těsně po prodeji a to už nebylo úplně ono. Teď máme Thinkpady v práci a je to hrozný hnůj. Počítač za 50k+, ale zpracováním jako kdyby byl za 15k, problémy s USB-C, atp. Z nějakého divného důvodu ale jejich legenda z časů IBM stále přežívá a lidi si stále myslí (napřílad naše IT), že je to dobrá značka... [...] Naopak velmi dobrou zkušenost mám s vyššími řadami HP a Dellu.

Problém je, že ten zbytek je hnůj taky. Kvalitativně sice šly dolů ale pořád je hrozně vidět, že tam docela velká část původního know-how zbyla. Já s nimi nějak špatnou zkušenost nemám když to srovnám se zbytkem. Kór z poslední doby. Ale já kupuju naopak spíš nížší až nízkou střední třídu. Ono se to napříč jednotlivými segmenty trhu dost liší. To je to. A tazatel, zdá se mi, nepoptává high-end.

« Odpověď #12 kdy: 24. 06. 2025, 14:17:00 »
Soukromě používám DELL latitude 5480 (supr komp, sehnal jsem ho za 2500 ale kč :-)) Display skvělej, rozlišení fullhd dostačující, i na sluníčku se to dá, prakticky o něm nevím, když na něm občas něco edituju v 3D CADu a mám otevřenejch milion panelů a oken v brave...
Pracovně mám přiřazenej Latitude 5350 z minulýho roku (14 × Intel® Core™ Ultra 5 135U-nevím jestli to dělají s AMD), taky není špatnej, je lehounkej, display celkem slušnej, komp má občas tendenci se přehřívat - nejsem admin toho kompa, takže moc toho nepovím, myslím si, že to dělá bitdefender (na obou jedu Kubuntu/Mint)

Zpracování se mi líbí asi víc ten Latitude 5350, ale štve mě že to nemá síťovku, a klávesnice mi přijde taky lepší na tom 5480, co se týká supportu, tak dell má teď problémy dodávat komponenty (což vím od IT oddělení u nás na ústavu). Pokud bych si to kupoval za svý tak bych asi stejně šel 5480(ikdyž bych měl rozpočet jako vy), protože mi přijde dotaženější (a to jsem přecházel z o generaci starší verze bez podsvitu a s horším displayem)...

« Odpověď #13 kdy: 24. 06. 2025, 14:39:09 »
BTW píšeš, že "primární stroj na práci bude desktop".
Tak konfiguraci hledej spíš podle toho, co na tom pak bude chtít dělat manželka, a pracuj dálkově na desktopu. Nebudeš muset řešit přenosy pracovních dat, aktuálnost aplikací, atd, jen dostatek dat na paušálu v telefonu.
Kromě toho, když ti to upadne pod tramvaj, dojdeš do nejbližšího krámu, koupíš doslova jakoukoli šlupku, připojíš se, a funguješ dál.

Pracuj dálkově na desktopu? To je celkem knížecí rada. Nejen já bychom toho takhle asi moc neudělali. Jako samozřejmě, záleží co dělá. Ale i tak, přijde mi, je s tím mnohokrát víc problémů než užitku a ergonomie práce poloviční. Nainstalovat Syncthing je hned (a ještě mi jako vedlejší efekt dělá záložní verzování souborů) a aplikace udržuju aktuální všude tak jako tak.

JurajP

• 375
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 24. 06. 2025, 21:30:12 »
Pozeral som IdeaPady od lenova a celkom ma zaujali. Aj tie tie Pro aj Slim. Vychadzaju +- 800-1000€ bez dane, parametre dobre, svietivost displeja bud 500 alebo az 1100nit, akurat je to oled