If bez curly brackets?

Re:If bez curly brackets?
« Odpověď #60 kdy: 20. 08. 2025, 08:48:29 »
No jo, ale tohle přece vůbec nefunguje v případě, že na jednom projektu dělají aspoň dva lidi. Jiné IDE, jiné nastavení, jiné preference.
Vo firme maju byt stanovene presne pravidla formatovania, pripadne sa pouziva jeden config, ktory si kazdy natiahne do svojho IDE.

LeosB

« Odpověď #61 kdy: 20. 08. 2025, 10:57:51 »
Hmm, co když má spolupracovník jiné IDE? Jak se domluvíte na stylu formátování?
Česky?

To je opravdu nepředstavitelné, že by si spolu sedli, dohodli se na formátování a každý si to pak nastavil ve svém IDE?

Je to představitelné, ale zbytečně komplikované - takhle se to dělalo dřív, ještě než existovala moderní IDE kterým stačí dát do git repository soubor .editorconfig a IDE se podle toho nastaví automaticky (a klidně pro každý projekt jinak, čehož dosáhnout se starými IDE ve kterých pracujete na spoustě různých projektů byl velký problém).

LeosB

« Odpověď #62 kdy: 20. 08. 2025, 10:59:34 »
Možná používají formátovače ve svých IDE.

No jo, ale tohle přece vůbec nefunguje v případě, že na jednom projektu dělají aspoň dva lidi. Jiné IDE, jiné nastavení, jiné preference.

Evidentně Vám uniklo že moderní editory mají spolupráci více lidí už dávno vyřešenou: https://editorconfig.org

Používám VS Code

Gratuluji. A tohle znáte? https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=EditorConfig.EditorConfig

« Odpověď #63 kdy: 20. 08. 2025, 13:07:11 »
Hmm, co když má spolupracovník jiné IDE? Jak se domluvíte na stylu formátování?
Česky?

To je opravdu nepředstavitelné, že by si spolu sedli, dohodli se na formátování a každý si to pak nastavil ve svém IDE?

Je to představitelné, ale zbytečně komplikované - takhle se to dělalo dřív, ještě než existovala moderní IDE kterým stačí dát do git repository soubor .editorconfig a IDE se podle toho nastaví automaticky (a klidně pro každý projekt jinak, čehož dosáhnout se starými IDE ve kterých pracujete na spoustě různých projektů byl velký problém).
Tak jsem se na to koukl. Tohle někdo používá? Vždyť to nic neumí! Akorát nastavit o kolik odsadit a ve které verzi utfka to uložit. Proč se vůbec babrat s nějakým editorconfigem, když drtivou většinu věcí musím pořešit jinak? Tech pár drobností už můžu přihodit.

BTW, ten charset je dobrý vtip. Latin1 nebo nějaké UTFko. Ve chvíli, kdy si můžu vybírat z téhle nabídky, je stejně jediná příčetná volba utf-8.

« Odpověď #64 kdy: 20. 08. 2025, 13:49:42 »
Možná používají formátovače ve svých IDE.

Evidentně Vám uniklo že moderní editory mají spolupráci více lidí už dávno vyřešenou: https://editorconfig.org

Evidentně jsem se vůbec nekoukl, co ten clang-format všechno umí, pokud navrhujete editorconfig.

Tohle:

Citace
indent_style: set to tab or space to use hard tabs or soft tabs respectively.
indent_size: a whole number defining the number of columns used for each indentation level and the width of soft tabs (when supported). When set to tab, the value of tab_width (if specified) will be used.
tab_width: a whole number defining the number of columns used to represent a tab character. This defaults to the value of indent_size and doesn't usually need to be specified.
end_of_line: set to lf, cr, or crlf to control how line breaks are represented.
charset: set to latin1, utf-8, utf-8-bom, utf-16be or utf-16le to control the character set.
trim_trailing_whitespace: set to true to remove any whitespace characters preceding newline characters and false to ensure it doesn't.
insert_final_newline: set to true to ensure file ends with a newline when saving and false to ensure it doesn't.
root: special property that should be specified at the top of the file outside of any sections. Set to true to stop .editorconfig files search on current file.

je naprosto směšná a pro spolupráci nepoužitelná podmnožina formátování zdrojových kódů.

« Odpověď #65 kdy: 20. 08. 2025, 13:55:14 »

Ano. Pokud ten styl nevynucuje následně CI, tak nemá smysl se o to ani pokoušet, protože každý člověk v týmu do toho přinese nějakou vlastní kreativitu.

Ostatně jde tohle vidět i na novějších jazycích, že mají formátování zdrojáků nativně viz go fmt, a rustfmt.

Bojím se, že na vás clang-format už zanechal stopy.

Díky za pochvalu! :-D

On totiž dotahuje jeden z možných přístupů k formátování do extrému.

Přesně! A je to dobře.

« Odpověď #66 kdy: 20. 08. 2025, 14:19:32 »
Tak jsem se na to koukl. Tohle někdo používá? Vždyť to nic neumí! Akorát nastavit o kolik odsadit a ve které verzi utfka to uložit. Proč se vůbec babrat s nějakým editorconfigem, když drtivou většinu věcí musím pořešit jinak? Tech pár drobností už můžu přihodit.

BTW, ten charset je dobrý vtip. Latin1 nebo nějaké UTFko. Ve chvíli, kdy si můžu vybírat z téhle nabídky, je stejně jediná příčetná volba utf-8.

A vidíte, v něčem se shodneme (v tom, že editorconfig je k ničemu), a v něčem ne (třeba je to taky tím, že můj tým je geograficky roztroušen od Kalifornie po Austrálii).

« Odpověď #67 kdy: 20. 08. 2025, 14:41:45 »

Ano. Pokud ten styl nevynucuje následně CI, tak nemá smysl se o to ani pokoušet, protože každý člověk v týmu do toho přinese nějakou vlastní kreativitu.

Ostatně jde tohle vidět i na novějších jazycích, že mají formátování zdrojáků nativně viz go fmt, a rustfmt.

Bojím se, že na vás clang-format už zanechal stopy.

Díky za pochvalu! :-D

On totiž dotahuje jeden z možných přístupů k formátování do extrému.

Přesně! A je to dobře.
Na tohle jsem přesně narážel. Ona existuje určitá míra formátovací volnosti, kterou odhalíte jen pomocí striktního formátovače a diffu. Když na to kouká člověk, tak je to zformátované dostatečně stejně, aby to při čtení nijak nevadilo.

Můžete to i zaintegrovat do CI. Stačí použít tool, který zdroják "formátuje" místo toho aby ho "rekonstruoval z ASTčka".
Pravidla, která ten formátovač vynucuje, nemusí jednoznačně definovat každou mezeru.

Nějaká vlastní kreativita (v mezích pravidel, která se ale netýkají jen formátování) se přece očekává a hlídá se to přes code review. Opravdu je cílem ji zkoncentrovat do tokenů mezi whitespacy, nebo je to jen omezení použitého nástroje?

« Odpověď #68 kdy: 20. 08. 2025, 15:26:20 »
Nějaká vlastní kreativita (v mezích pravidel, která se ale netýkají jen formátování) se přece očekává a hlídá se to přes code review. Opravdu je cílem ji zkoncentrovat do tokenů mezi whitespacy, nebo je to jen omezení použitého nástroje?

Jenže mi naprosto vyhovuje to, že můžu zdroják libovolně nabouchat jak mi to přijde pod ruku, a pak udělám Ctrl-x Ctrl-s a mám jednotný styl. Tím pádem nemusím přemýšlet nad zalamováním řádků a podobnými nepodstatnými věcmi (forma) a můžu se soustředit jen na funkcionalitu (obsah).

Ze života bych to přirovnal k automatické převodovce - umím jezdit i s manuálem, ale neskutečně mě to sere, a ubírá mi to pozornost, kterou jinak můžu věnovat ostatním účastníkům silničního provozu, a jedu tím pádem bezpečněji.

« Odpověď #69 kdy: 20. 08. 2025, 16:57:36 »

Jenže mi naprosto vyhovuje to, že můžu zdroják libovolně nabouchat jak mi to přijde pod ruku, a pak udělám Ctrl-x Ctrl-s a mám jednotný styl. Tím pádem nemusím přemýšlet nad zalamováním řádků a podobnými nepodstatnými věcmi (forma) a můžu se soustředit jen na funkcionalitu (obsah).
Jenže tohle udělá i podstatně méně striktní astyle. Jenom když to třeba někde sám zalomím, protože to tam zrovna dává smysl, tak mi to nepřeválcuje.

« Odpověď #70 kdy: 20. 08. 2025, 17:31:16 »
Jenže tohle udělá i podstatně méně striktní astyle. Jenom když to třeba někde sám zalomím, protože to tam zrovna dává smysl, tak mi to nepřeválcuje.

Myslím si, že my dva se tady dohadujeme jakou barvu má mít přístřešek na kola zatímco zbytek jezdí na mokrých sedadlech :).

Vyzkoušeli jsme toho tenkrát v roce 2017 docela dost různých variant a nakonec jsme skončili u clang-format. Je ale docela možné, že astyle nám tenkrát v týmu utekl, protože si jej nepamatuju. Ale zkoušeli jsme teď nástrojů více.

« Odpověď #71 kdy: 20. 08. 2025, 19:32:22 »

Myslím si, že my dva se tady dohadujeme jakou barvu má mít přístřešek na kola zatímco zbytek jezdí na mokrých sedadlech :).

Vyzkoušeli jsme toho tenkrát v roce 2017 docela dost různých variant a nakonec jsme skončili u clang-format. Je ale docela možné, že astyle nám tenkrát v týmu utekl, protože si jej nepamatuju. Ale zkoušeli jsme teď nástrojů více.
Neřešíme spíš barvu přístřešku, který už dávno stojí? ;)

My právě v práci přecházíme z astyle na clang-format, takže můžu srovnávat.

« Odpověď #72 kdy: 21. 08. 2025, 14:24:36 »
Neřešíme spíš barvu přístřešku, který už dávno stojí? ;)

Tak jsem to myslel :), že už řešíme jenom barvu... (samozřejmě, že starorůžová :-P)

« Odpověď #73 kdy: 22. 08. 2025, 14:49:53 »

Me by se libilo formu a obsah uplne oddelit...
Nepotrebuju jednoty styl chci u sebe svuj styl a kazdej at si ma svuj.
Casto musim koukat do nekolika projektu kde kazdy to ma trochu jinak a ja bych to chtel videt vsechno stejne...
Kdybych si mohl nakonfigurovat neco jako lokalni stylesheet pro svoje editory a kdyz nahodou potrebuju i neco napsat tak  treba nejakej commit hook at to predela do stylu daneho projektu...

BoneFlute

• 2 043
    • Zobrazit profil
« Odpověď #74 kdy: 22. 08. 2025, 17:33:52 »
Me by se libilo formu a obsah uplne oddelit...
Nepotrebuju jednoty styl chci u sebe svuj styl a kazdej at si ma svuj.
Casto musim koukat do nekolika projektu kde kazdy to ma trochu jinak a ja bych to chtel videt vsechno stejne...
Kdybych si mohl nakonfigurovat neco jako lokalni stylesheet pro svoje editory a kdyz nahodou potrebuju i neco napsat tak  treba nejakej commit hook at to predela do stylu daneho projektu...

Souhlas.

Představoval jsem si "databázi" funkcí. Vyhledám si funkci, a "vyexportuju" si v podobě, jak chci já. Na to musí být připravený verzovací systém, aby dokázal zobrazit změny/rozdíly, a ve správném formátu.

Asi by muselo hodně věcí spolupracovat.
Asi málo muziky za hodně peněz.