Levné úložiště pro zálohování jednotek TB dat

Re:Levné úložiště pro zálohování jednotek TB dat
« Odpověď #75 kdy: 28. 06. 2025, 19:18:39 »
Jeste tu nezaznelo storj.io. Neni z lacinych - 4$/TB/mesic, holt je to hot zaloha a rychlost up i down je CDN grade, ale zasadni vyhoda je, ze ja hostuju jejich data a oni moje, takze za to neplatim nic. Vychazi to zhruba 1:3. Momentalne hostuju 8 TB a mam tam ulozeno 3 TB a vychazi +-0, vlastne nepatrne mi tam kredit narusta. A vsechno to bezudrzbove bezi na Synology 923+, jejich appka v Dockeru a moje zalohovani dela HyperBackup. Zatizeni zpusobuje zanedbatelny. Je tam nejaky 7$ za egress ale to u 3 nebo 4 vrstvy zalohy nehraje roli...

« Odpověď #76 kdy: 28. 06. 2025, 23:11:13 »
jméno příjmení

Tady už je levnější ten Hetzner storage box. Tam můžeš zálohovat i přes rsync nebo scp a další. A podle všeho to skutečně jede na serveru. Když hostuješ něčí data a máš naopak data u nich, tak je to výhoda, že neplatíš nic. Ale musíš mít kromě úložiště i slušný připojení. To co hostuješ, musí být pořád k dizpozici, což není jen tak.

« Odpověď #77 kdy: 29. 06. 2025, 06:55:41 »
No, v tomto setupu by nevyslo levneji nic. Tech 8 TB mam rozlozeny po discich kde je shodou okolnosti nejaky volny misto a ktery by tam sedely nevyuzity tak jak tak, a casem az je budu potrebovat tak je zmensim nebo smazu a pouziju pro sebe. Driv jsem to mel na normalnim Windows 10 PC, zatizeni zanedbatelny.
Pristup to ma pres S3, API, Web, nebo jejich commandline aplikaci, primo podporuji rclone, Truenas, atd.
Co se tyce pripojeni, mam normalni domaci 100/100 a provoz toho toolu nepresahuje kolem 1 mbs. A availability - nekolik hodin vypadku nic neznamena, a povolujou max 30 dni offline. Je toho vic zajimavyho, ale nejsem jejich agent takze viz storj.io. Osobne si myslim ze je to celkem genialni myslenka a pro zalohovani je to bezva.

« Odpověď #78 kdy: 29. 06. 2025, 12:45:13 »
STORJ.IO
Tak jsem na to koukal, je to zajímavé. Nicméně na webu storj.io jsem vůbec nic o decentralizačnímu uložení souborů nenašel. Správný web je asi storj.dev .. ?

« Odpověď #79 kdy: 29. 06. 2025, 23:04:02 »
Jeste tu nezaznelo storj.io. Neni z lacinych - 4$/TB/mesic, holt je to hot zaloha a rychlost up i down je CDN grade, ale zasadni vyhoda je, ze ja hostuju jejich data a oni moje, takze za to neplatim nic. Vychazi to zhruba 1:3. Momentalne hostuju 8 TB a mam tam ulozeno 3 TB a vychazi +-0, vlastne nepatrne mi tam kredit narusta
Zkoumám to celou neděli ale není mi jasné jak docílím tohoto stavu ? Co jsem pochopil, tak jsem nainstaloval NODE a spároval s pěněženkou, ale jak to spáruju zase se storj.io, abych to co vydělám, poplatil moje úložky?
Můžeš jen nějak nastínit?

« Odpověď #80 kdy: 30. 06. 2025, 17:19:00 »
No ani nevim proc maji 2 weby, uz dlouho jsem se na jejich stranky nekoukal, ono to bezi stylem nastav a zapomen.
Rek bych ze io je spis pro business a dev dokumentace a vyvoj. Zaklad asi viz https://www.storj.io/cloud-object-storage dole FAQ, a detaily https://storj.dev/learn/concepts/data-structure
Nevim na kolik technickych detailu by tady byl tady prostor, tak asi spis to realny pouziti:
1. Storage Node. Node je jejich aplikace nebo jak bych to nazval, ktera bezi ve Windows jako sluzba v pozadi nebo v Linuxu (taky v Synology, Qnap, apod.) jako docker kontejner. Nastavis mu kolik GB/TB muze pouzit. Oni plati storj tokenem https://coinmarketcap.com/cs/currencies/storj/ ten bezi pod Ethereum (na burzovniu cene nezalezi, oni vzdycky poslou tolik storj kolik v tu chvili odpovida castce USD co mas dostat). Adresa ETH penezenky se dava do configu toho Nodu. Bud muzes mit vlastni a delat si s tim co chces, nebo ja jsem tam dal adresu kterou mi vygeneroval uzivatelsky ucet.
2. Uzivatelsky ucet - ten je pro zakaznika ktery chce u nich uklada sve data. Za sluzbu muzes platit kartou nebo primo storj tokenama - takze deposit adresu kterou dostanes v uctu das jako vyplatni adresu do Nodu. A je vystarano. Navic pri tomto nastaveni davaji +10% bonus.

Funguje to roky skvele. Akorat je treba myslet na to, ze ono trva tak pul roku nez Node zacne jakz takz vydelavat, tj. nez se zaplni aspon tak 2 - 4 TB. Ta rychlost zaplneni se meni tak moc, ze se neda predpovedet. Tj. jak zakaznici ruzne nahravaji a mazou data. Takze urcite prvnich par mesicu musis bud platit nebo naopak zacit tam ukladat svoje data az se Node trochu zaplni, odhadem tak pul roku.
A jeste musis mit verejnou IPv4 adresu, muze byt i dynamicka.
« Poslední změna: 30. 06. 2025, 17:24:04 od Pepa Z Depa »

« Odpověď #81 kdy: 01. 07. 2025, 11:04:32 »
Díky, ještě se zeptám. Musím mít pro každé úložiště znovu vygenerovanou novou identitu nebo stačí jedna a používat ji na víc místetch?
EDIT: AI říká že ne, co storage to identita. Příspěvek nejde smazat tak si odpovídám sám :-)
« Poslední změna: 01. 07. 2025, 11:10:35 od michaelscz »

« Odpověď #82 kdy: 01. 07. 2025, 11:10:49 »
Novou identitu. A samostatne bezici Node. ETH adresu stejnou.

« Odpověď #83 kdy: 01. 07. 2025, 16:30:36 »
Jeste tu nezaznelo storj.io. Neni z lacinych - 4$/TB/mesic, holt je to hot zaloha a rychlost up i down je CDN grade, ale zasadni vyhoda je, ze ja hostuju jejich data a oni moje, takze za to neplatim nic. Vychazi to zhruba 1:3. Momentalne hostuju 8 TB a mam tam ulozeno 3 TB [...]

Jakože k tomu, abych mohl zálohovat svých cca 5 TB potřebuji nakoupit dalších 15 TB storage a někam je ještě do skříně nacpat ? No to tedy pěkně děkuju. Jako jo, pro trochu dat se to možná hodí ale pro větší objemy je to celkem na dvě věci. To radši u Hetznera zaplatím těch asi 13 EUR za měsíc a mohu si s těmi pěti terabajty, navíc bez závazků, dělat celkem co chci a zálohovat víceméně čím chci.
« Poslední změna: 01. 07. 2025, 16:33:32 od Martin Poljak »

« Odpověď #84 kdy: 01. 07. 2025, 16:46:55 »
To jo. Ale taky platis celych 5TB bez ohledu na to kolik tam mas. A celkem to mas 4000 Kc za rok, takze za rok jim zaplatis 6 TB HDD, a kazdy rok znova dalsi.
A neni to uplne 3x, ted kdyz mi to vychazi - kredit je nepatrne vyssi nez bill (+14.11$, -13.41$), mam u nich 3.09TB, a ulozeno jejich mam 7.2TB.
Kazdopadne nikomu to nenutim, nic z toho nemam. Je to varianta.
« Poslední změna: 01. 07. 2025, 16:52:14 od Pepa Z Depa »

« Odpověď #85 kdy: 02. 07. 2025, 07:48:58 »
Jakože k tomu, abych mohl zálohovat svých cca 5 TB potřebuji nakoupit dalších 15 TB storage a někam je ještě do skříně ...

Kdo to nechce číst celý: bez sepsání požadavků a rizik a spočtení rozvahy se to kvalifikovaně rozhodnout nedá.

Volba se odvíjí od nároků.

Když to bude mět být RAID5 + záloha, tak ano, je to 4:1. Pokud to má být RAID6 + lokální záloha + offsite kopie v RAID5 + lokální záloha, tak je to 9:1 (+ 2x odpovídající NAS). Což už je docela nepříjemná vstupní investice, ale:
- lokální odezva je naprosto nesrovnatelně rychlejší
- není potřeba to nakupovat hned všechno najednou, dá se to klidně rozložit, už proto že riziko selhání u nových disků je nižší
- provozní náklady jsou výrazně nižší než u cloudu, takže čím déle se to bude využívat a čím větší bude požadovaná kapacita, tím spíš to bude výhodnější; dá se s velkou mírou jistoty počítat s tím, že prvních 5 až 10 let budou provozní náklady jen na elektriku, zatímcu u cloudu jsou platby za kapacitu trvalé za celou dobu používání a přibližně odpovídají pořizovací ceně 1ks enterprise disku s požadovanou kapacitou každý rok
- při umístění v lokalitě s uživatelem to není závislé na tom, jestli funguje internet
- i když po nějaké době (budu počítat 5 let, a to je hodně paranoidní odhad) začnou disky postupně odcházet (řekněme tempem 1ks/ročně, což je taky hodně paranoidní), tak původní modely už stejně nebudou na trhu, a náhrada bude 1) levnější a 2) s vyšší kapacitou, takže eventuální nárůst nároků na kapacitu se vyřeší v podstatě sám. U cloudu by to vyžadovalo přechod na vyšší paušál.