Rack jako centrum internetu pro domácnost

David

• 168
    • Zobrazit profil
Rack jako centrum internetu pro domácnost
« kdy: 06. 06. 2025, 15:05:16 »
Ahoj,

při rekonstrukci (cizího) domu navrhuji umístit pod strop 7U 600x450mm rack jako centrum místní sítě/internetu. Zatím tam budou 3 garsonky a jeden větší byt, výhledově další prostory. Takže v racku bude router, switch, PoE kostky pro APčka (zatím 2x AP) a pro anténu na střeše (přívod internetu), zakončení asi 10 kabelů (možná patch panel).

Stavbyvedoucí a profíci z místního ISP by tam rack nedávali. Asi by to pohodili na půdě, nebo schovali do mělkého rozvaděče ve zdi - to by se ale podle mě všechno zbytečně přehřívalo. Malý 10'' rack bych nedával kvůli nestandardní šířce. Já chci dát rack pod SDK strop, nikoli na půdu. Bude tam sice vata, ale stejně si myslím, že na půdě bude v létě hodně vedro.

Co myslíte, mám si stát za 19'' rackem? Dává smysl mít na vše prostor? Díky.

Re:Rack jako centrum internetu pro domácnost
« Odpověď #1 kdy: 06. 06. 2025, 15:23:45 »
switch, PoE kostky pro APčka (zatím 2x AP) a pro anténu na střeše

Proč ne rovnou POE switch? Párportové gigabitové switche už zase tolik nestojí, ale pro WiFi AP s AX už může být vhodné brát 2.5GBe. U managovaného switche je i ta výhoda, že to umí napájení na požádání odpojit, takže se dá třeba na dálku udělat udělat powercycle zatuhlého AP. Pak se do toho dají vrazit třeba i kamery.

« Odpověď #2 kdy: 06. 06. 2025, 15:23:59 »
Já mám v domě "pro jednu domácnost" 19" rack a v něm
  • NVR
  • 2 patch panely
  • 2 vyvazvovací panely
  • switch
  • router
  • poličku pro Terminátor a pod
  • UPS
  • NAS

takže bych se neptal Mám si stát za 19" rackem? ale Bude 7U stačit?

David

• 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 06. 06. 2025, 15:37:45 »
Jasně, no. Znáš to. Dneska je tam internet řešený ve formě O2 modemu v kuchyni na stole, zaprasený roky vaření. Snažím se to dělat trochu s výhledem do budoucna, kdyby třeba pak to NVR nebo NAS bylo potřeba, ale ten 7U vidím jako kompromis, kdyžtak se server dá někam jinam. Už to, že tam navrhuji 45 cm hloubku a ne 60.

Proč ne rovnou POE switch?
Souhlasím, ty výhody znám, půjde o cenu - navrhnu konkrétní hardware a uvidíme. Sám mám nějaký Zyxel switch, co má 4x normální a 4x PoE port. Jak je PoE switch větší, už má snad vždycky aktivní větrání, a to nechci (hluk, spotřeba). Stejně tak řešit 2,5 Gbe je v tomto případě zbytečné.
« Poslední změna: 06. 06. 2025, 15:39:56 od David »

Brumla

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 06. 06. 2025, 17:52:41 »
Rozhodně rack a rozhodně POE switch min 8 portů, raději lehce výkonově naddimenzovaný. V penězích na rekonstrukci to bude pidi položka. Stavbyvedoucí ani ISP nemusí improvizovat jako sysadmin, který dostane k vyřešení situaci, až si uživatelé za rok vymyslí kamery, zvonek s voip a kdo ví co dalšího. Navíc - kde potáhneš kabel, natáhni 2. Kde plánuješ 2, dej 3. Záloha se hodí. Řešit to dodatečně je vždy mnohem dražší a technicky náročnější.

« Odpověď #5 kdy: 08. 06. 2025, 15:13:34 »
Zase pokud jsou už v plánu kamery, může být lepší vzít obyčejný 16x100M POE switch, jeden uplink port do NVR, druhý uplink do sítě (nebo ho nechat nezapojený pro separaci sítí) a na AP a všechno ostatní 2.5GBe switch s 10GBps uplink portem/y.
https://www.yuanley.com/products/yuanley-6-port-25g-poe-switch-unmanaged,-4-x-25g-base-t-poe-ports,-2-x-10g-sfp,-ieee8023af-at,-78w,-compatible-with-100-1000-2500mbps,-metal-fanless,-desktop-wall-mount-25gbe-network-switch

David

• 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 08. 06. 2025, 15:55:56 »
Ano, pro kamery by to tak být mohlo. Jen tedy v ty čínské značky moc důvěru nemám, TP-Link je asi jediný, co bych si tam dal raději, než ty úplně neznámé. Kdo ví.

« Odpověď #7 kdy: 08. 06. 2025, 16:28:09 »
Ti proficí z ISP nejsou u mě žádní profíci. Nechápu, jak můžou rozmlouvat rack ....

Ale 7U je málo! Bacha na to, že na tom odkazu z alzy je špatně foto, tam je 9U což beru jako naprosté minimum...
Sám mám 12 to teprve beru jako takové akorát ....
« Poslední změna: 08. 06. 2025, 16:31:46 od michaelscz »

« Odpověď #8 kdy: 08. 06. 2025, 16:59:37 »
7U stačit časem nebude. Osobně bych nešel pod 12U a ten kdo bude v budoucnu přidávat kamerovku, nebo další věci ti poděkuje. Nejde jen o to jestli se tam vše vejde, ale i jestli se bude v tom racku dobře pracovat

« Odpověď #9 kdy: 08. 06. 2025, 17:48:37 »
  • NVR
  • 2 patch panely
  • 2 vyvazvovací panely
  • switch
  • router
  • UPS
  • NAS

Úplně nevím, jestli jste zrovna vy a obecně zdejší uživatelé moc reprezentativní příklad (v podstatě tohle, co jste vyjmenoval jsem měl asi rok na jednom Banana Pi) ale vzhledem k tomu, že je to (fakticky i když ne formálně) bytový dům, ta otázka na místě je.

Brumla

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 08. 06. 2025, 22:07:56 »
  • NVR
  • 2 patch panely
  • 2 vyvazvovací panely
  • switch
  • router
  • UPS
  • NAS

Úplně nevím, jestli jste zrovna vy a obecně zdejší uživatelé moc reprezentativní příklad (v podstatě tohle, co jste vyjmenoval jsem měl asi rok na jednom Banana Pi) ale vzhledem k tomu, že je to (fakticky i když ne formálně) bytový dům, ta otázka na místě je.
Jak přesně jste měl na Banana Pi 2 patch panely, vyvazvovací panely a poličku pro Terminátor?

« Odpověď #11 kdy: 09. 06. 2025, 09:59:44 »
Rack určitě ano, silně to zpřehlední a zkulturní celou instalaci. Pamatuju z dob mého aktivního wifinaření i věci typu čínského PoE injektoru položeného v sádrošovém podhledu, spousty smotaných UTPček narvaných tamtéž, líně nakonektorované RJ45 jen na čtyři dráty, desktopový switch u stropu visící za napájecí kablík..

Takže když jsem po stěhování vymýšlel, jak ustájit core takové skromné domácí infrastruktury, tak jsem si v hlavě rovnou počítal Účka výšky racku, .. pak jsem si to stejně musel namalovat a dopadlo to 15U rackem.
Ono se to nasčítá.. patch panel, vyvazovák, switch, polička na router/firewall, polička na HP T640 + box na disk, kus mezery na airflow, vyvazovák, polička na PoE injektory a napájecí zdroje, zásuvková lišta, UPSka a je to tak zhruba akorát.
Ale to je případovka pro malý homelab; pro běžný objekt pár U určitě ubyde.

« Odpověď #12 kdy: 09. 06. 2025, 10:27:48 »
Ano, pro kamery by to tak být mohlo. Jen tedy v ty čínské značky moc důvěru nemám, TP-Link je asi jediný, co bych si tam dal raději, než ty úplně neznámé. Kdo ví.
Zrovna u těch levných switchů je fuk, co je na tom za logo, ty čipy jsou v tom vesměs stejné, a sjou to často lety proveřené firmy.

Jinak, u switchů může být výhodou integrovaný zdroj, aby to byl vše v jedné plechové škatuli, a nebyla za tím někde ještě bednička s 3 metry kabelu. To pak člověk často má jen 2U polici kabelů a daptérů. Osobně v tom vidím i vyšší požární bezpečnost - vše v plechu vs zdroj v plastové krabičce.

« Odpověď #13 kdy: 09. 06. 2025, 10:33:17 »
V případě konkrétní situace vůbec nejde o rack!
Ale o to jak jsou ty byty (garsonky) pronajímány, a ev. ten byt.
Není normální aby v jednom bytě bylo centralizováno něco pro jiné, cizí lidi v dalších bytech.
Minimálně se to může stát problémem pro narušení cizího soukromí atd.

Takže jestliže existuje nějaká externí a vyhrazená technická místnost a nebo zázemí pro ISP v daném domě od kterého má klíče pouze to ISP a správce budovy tak je to OK, ale jinak je to nesmysl.

Karmelos

• 1 176
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 09. 06. 2025, 10:33:49 »
Já bych dal rack a do každého bytu z něj dotáhnul jednu optiku a metaliku. Plus jestli bude mít celý dům kamerový systém tak na to nechal místo. Tzn mít tam prostor pro kamerový HW a 2-3 ISP operátory co si tam dovedou svoje připojení a dají svůj switch. Protože každý nájemník si bude řešit internet sám. jelikož je místní ISP evidentně nějaký garážista, bude v brzké době vykoupen/odstaven případně nebudou nájemníci spokojeni se službami, rychlostí nebo spolehlivostí  takže stejně budou chtít O2/VF. Hlavně si myslim tam natahat tu optiku, dřív nebo později se tam může dostat. pokud to teda neni nějaká megařiť.

Na druhou stranu, jestli to je pro cizího,tak pokud seš za to placenej a za rack víc vyfakturuješ tak je určitě ukecej. Pokud za to víc nedostaneš, může ti to bejt jedno a hodil bych jim to do vaty na půdě s tim, že to tak chtěli - nechal bych si to ale písemně schválit jako požadavek zákazníka, s poznámkou že byli upozorněni na problém s funkcí a přehříváním a náprava při reklamaci bude následně fakturovaná jako nová zakázka.
Gréta je nejlepší.