Synchronizace dvou pracovních PC

Synchronizace dvou pracovních PC
« kdy: 01. 06. 2025, 15:40:53 »
Preji hezky den ve spolek. Potřebuji synchoronizovat svá dvě pracovní PC - notebook a desktop. Na obou mam ubuntu 24.04  - na notebooku pracuje nejlepe, desktop jsem tomu prizpusobil. Chci aby obe zarizeni byly uplne stejne. Sync domovskeho adresare mam uz tak nejak vymysleny a to pres NAS kam delam rsync a pak zpet. Problemem jsou lokalni upravy jako pracuji na jednom ze zraizeni a potrebuji nahodit tool nahodim a prcuji jenze ho nemam na druhem zarizeni. No proste by me zajimalo jestli nekdo mate takovy scenar a jak to resite. 

Re:Synchornizace dvou pracovních PC
« Odpověď #1 kdy: 01. 06. 2025, 15:52:18 »
Požívam https://syncthing.net/
Nič lepšie som zatiaľ nenašiel. Mám to na 6 zariadeniach.

Re:Synchronizace dvou pracovních PC
« Odpověď #2 kdy: 01. 06. 2025, 19:42:16 »
Přesně na tohle je Unison. Sám to tak používám. Nevozím notebook do práce z práce, ale mám v práci pevné mini PC a Unisonem si synchronizuji data.

« Odpověď #3 kdy: 03. 06. 2025, 23:50:54 »
Přesně na tohle je Unison. Sám to tak používám. Nevozím notebook do práce z práce, ale mám v práci pevné mini PC a Unisonem si synchronizuji data.

Intel Unison? Ten jsem neznal, ale:
Intel Unison will soon be discontinued. The first step in its wind-down process is ending service for most platforms at the end of June 2025. Lenovo Aura platforms will continue to be supported.

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 06. 2025, 02:41:13 »

Zopper

• 917
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 06. 2025, 07:47:37 »
... adresare mam uz tak nejak vymysleny a to pres NAS kam delam rsync a pak zpet. Problemem jsou lokalni upravy jako pracuji na jednom ze zraizeni a potrebuji nahodit tool nahodim a prcuji jenze ho nemam na druhem zarizeni.
Unison, syncthing, atd, tady myslím nepomůžou, otázku chápu tak, že na soubory už má NAS, ale chce řešit instalaci nástrojů. Jinak řečeno, tohle je spíš téma managed deployment - Ansible Playbooks, a tak dál.

Všechny tyhle věci, které znám, ale vyžadují, aby ta instalace probíhala stylem "upravím playbook a pustím ho na obou strojích." Neznám nic, co by umělo "tady si to nainstaluju ručně a ono se to zreplikuje na druhou stranu."

Já občas potřebuju deploynout nějaké věci do pár VM po jeho smazání a znovuvytvoření, a zatím si na to udržuji celkem jednoduchý bash skript ve stylu if not installed foo: install foo. Ale dost zvažuju přechod právě na Ansible, byť to znamená nějakou další závislost, co se tam musí prvně dostat.

« Odpověď #6 kdy: 04. 06. 2025, 08:51:00 »
Taky by mě zajímalo, jak to udělat. Já to kdysi řešil přes nomachine (dneska asi x2go) a noťas jsem měl jako tenkýho klienta. Měl jsem ale přípojku 1Gb na kolejích s veřejnou IP, elektrika v ceně :-). Bylo to slušně použitelný na běžnou práci jako počítání, kontrola Fluentu apod...

jjrsk

• 784
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 04. 06. 2025, 08:55:02 »
Nevim teda estli to chapu uplne spravne, ale pokud pouzivas nejaky balickovac, tak asi neni zasadni problem semotamo udelat diff, a doinstalovat co chybi. Horsi to bude s odebiranim, protoze to jaksi uz vyzaduje telepatii.

Samozrejme se daji do jiste miry pouzivat i brutalnejsi zpusoby. Trebas proste naprasaka rsync pres celej disk, kde budes za spravne povazovat ty novejsi/neexistujici soubory. Coz samo opet bude znamenat problem s odebiranim cehokoli.

Jak tu zaznelo, vsechny nastroje k tomu urctene vyzaduji, aby sis nejdriv napsal nejakej predpis a teprve pak se to nainstaluje. Nepredpoklada to ze budes neco instalovat rucne. Ackoli nektere umi to, ze kdyz uz to nainstalovano je, tak to poznaji.

« Odpověď #8 kdy: 04. 06. 2025, 12:44:00 »
Kvůli tomu jsem přešel na NixOS + flakes a home-manager. Mám jedno git repo se sdílenou konfigurací pro víc strojů (firemní notebook, ws, osobní notebook). Na každém mám přesně ten samý software a přesně tu samou verzi software (podle verze která byla dostupná v NixOS repu při posledním update flakes) a částečně tu samou konfiguraci (systémovou totožnou, uživatelskou jen u věcí které mám přepsané do home-manager, jako např. WM atd.).

« Odpověď #9 kdy: 04. 06. 2025, 13:17:08 »
Nebo se přes RDP/VNC připojovat do tohoto jednoho stroje/VM. Ten stroj by se pak mohl i replikovat mezi lokalitou práce/doma.

« Odpověď #10 kdy: 04. 06. 2025, 13:37:44 »
Já občas potřebuju deploynout nějaké věci do pár VM po jeho smazání a znovuvytvoření, a zatím si na to udržuji celkem jednoduchý bash skript ve stylu if not installed foo: install foo. Ale dost zvažuju přechod právě na Ansible, byť to znamená nějakou další závislost, co se tam musí prvně dostat.
O Ansiblu toho moc nevím, ale jediné, co by mu mělo v základu stačit na spravovaných strojích, je sshd, ne? Takže žádná speciální závislost navíc.