Hotový systém na prehliadanie údajov z DB?

Hotový systém na prehliadanie údajov z DB?
« kdy: 28. 05. 2025, 13:36:52 »
Robím rôzne revízie spotrebičov a mám z toho Excel plný údajov. Náhľad:

Clipboard-05-28-2025-01" border="0

Stĺpcov je cca 20, riadkov už viac ako 1000. Predstavme si, že by som tie údaje „anonymizoval“, t. j. všetky citlivé údaje (napríklad adresu, umiestnenie, ...) by som vymenil za nejaké jedinečné bludy (napr. Konvalikova 5, Bratislava za X56T).

Následne by som to niekde uploadol (najjednoduchšie u mňa na hostingu do MariaDB, ale nebránim sa inému) a cez nejaký systém sprístupnil zákazníkom. Príklady:

Zákaznikovi by som poslal link: mojsupersystemnarevizie.sk/lokalita/X56T a jemu by to zobrazilo všetky spotrebiče z lokality X56T. Alebo zákaznik by použil link mojsupersystemnarevizie.sk/zariadenie/1060 a jemu by to zobrazilo všetky údaje s týmto zariadením.

Predstava je teda taká, poradiť nejakú hotovú vec (ja by som to vedel v PHP spraviť, ale bezpečnosť môjho riešenia by bola = -5) do ktorej by sa dali vložiť údaje (najlepšie asi do databázy) a cez jednoduché odkazy tieto údaje z databázy zobrazovať.

Prístup s heslom by bol bonus, ale nemusí byť.

Re:Hotový systém na prehliadanie údajov z DB?
« Odpověď #1 kdy: 28. 05. 2025, 13:44:16 »
Už jsem to tak 20 let nepoužil a už nevím, co všechno to (ne)umí, tak je to možná blbost (a kanon na vrabce), ale nešel by takhle použít třeba PhpMyAdmin?

« Odpověď #2 kdy: 28. 05. 2025, 14:02:59 »
Už jsem to tak 20 let nepoužil a už nevím, co všechno to (ne)umí, tak je to možná blbost (a kanon na vrabce), ale nešel by takhle použít třeba PhpMyAdmin?

sel a pro jistotu bych si ohlidal jak bezpecne ma prihlasovani a zaplaty at z toho neni dira do systemu.

« Odpověď #3 kdy: 28. 05. 2025, 14:34:33 »
Podívej se na https://www.airtable.com/. Např. nakladatelství Melvil to používají, píše o tom tady https://www.lifehacky.cz/jak-si-ochocit-zlobiva-firemni-data-airtable-dejstvi-druhe/.
Existují pak i self-hosted alternativy.

jjrsk

• 784
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28. 05. 2025, 17:21:32 »
Ehm ... tohle nemuzes poslat nekomu kdo neovlada SQL.

...
Co od toho ocekavas? Pokud si zavestim z kristalovy koule, tak chces aby nejakej udrzbar videl kde co kdy ma mit jakou revizi?

Imo bys mel zacit nekde jinde - a to u toho, ze na ty kramy nalepis stitky s kodana (ean, qr, ...) a poridis si merak kterej to umi cist a ma rovnou svoji databazi do ktery ti k tomu napise vysledky mereni. Dostanes k tomu typicky i nejakej SW, kterej zaridi to co chces. Respektive, umi to minimalne vyexportovat kramy patrici tomu kterymu zakaznikovi a nemusis to nechat valet na netu.

Pokud uz bys moci mermo chtel nejaky nahlizedlo do databaze, do ktery si to budes nejak sam ladovat, tak excel to umi (das do nej connection string na databazi a dotaz kterej to zobrazi do tabulky). Jen si musis zaridit aby se pripojoval nejak sifrovane. Dosazitelny data muzes omezit v ty databazi pravama per uzivatel (a nebo se muzes jako 99% spolehnout na to, ze to query neumi zmenit).

« Odpověď #5 kdy: 28. 05. 2025, 17:52:29 »
Ehm ... tohle nemuzes poslat nekomu kdo neovlada SQL.

...
Co od toho ocekavas? Pokud si zavestim z kristalovy koule, tak chces aby nejakej udrzbar videl kde co kdy ma mit jakou revizi?

Imo bys mel zacit nekde jinde - a to u toho, ze na ty kramy nalepis stitky s kodana (ean, qr, ...) a poridis si merak kterej to umi cist a ma rovnou svoji databazi do ktery ti k tomu napise vysledky mereni. Dostanes k tomu typicky i nejakej SW, kterej zaridi to co chces. Respektive, umi to minimalne vyexportovat kramy patrici tomu kterymu zakaznikovi a nemusis to nechat valet na netu.

Pokud uz bys moci mermo chtel nejaky nahlizedlo do databaze, do ktery si to budes nejak sam ladovat, tak excel to umi (das do nej connection string na databazi a dotaz kterej to zobrazi do tabulky). Jen si musis zaridit aby se pripojoval nejak sifrovane. Dosazitelny data muzes omezit v ty databazi pravama per uzivatel (a nebo se muzes jako 99% spolehnout na to, ze to query neumi zmenit).

Trafil si myšlienku. Každý kus dostal svoj jedinečný kód, čo je vlastne príprava na QR kódy. Nasnímal by QR kód a uvidel by dátum a históriu.

Druhý QR kód by mal na pracovisku a cez neho by videl všetky evidované zariadenia jeho pracoviska a mal zoznam.

Oni aj s tým meracím prístrojom je možnosť, ale nechcem byť viazaný na 1 soft a 1 výrobcu. Za tie roky som si našiel nejaký systém evidencie, ktorý mi vyhovuje. Je to všetko zoradené ako potrebujem a cez excel to viem zoradiť, filtrovať ako potrebujem. Následne poslať PDF.

Ale tomu sa chcem vyhnúť. Chcem ich naučiť, tu máš QR kód, pozri si. Inakšie Microsoft 365 Basic si platím, neviem či by som to vedel nejako využiť...

« Odpověď #6 kdy: 28. 05. 2025, 20:04:24 »
Len tak zbežne:
phpmyadin poznám, len to sa mi už zdá fakt ten kanón na vrabce :)
airtable vyzerá zaujímavo (1000 riadkov free, 20 USD na mesiac / 50000 riadkov, 24 USD pri mesačnej platbe)

Našiel som https://baserow.io/ (3000 riadkov free, 10 USD / 50000 riadkov, 12 USD pri mesačnej).

Idem skúsiť baserow, či by sa to nedalo cez views (t. j. import dát, vyfiltrovať a zobraziť to cez nejaký link)

« Odpověď #7 kdy: 28. 05. 2025, 22:00:10 »
Na jednoduche prehliadanie pouzivam toto. Jeden php subor a ma vsetko
https://sourceforge.net/projects/sql-edit-table/

Trochu som si upravil na heslo a tak. Ale ten povodny uplne staci.

Kit

• 836
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 28. 05. 2025, 22:39:42 »
Nalil bych to do databáze a zbytek nechal vygenerovat AI.

« Odpověď #9 kdy: 29. 05. 2025, 00:16:38 »
Tvůj popis je dost povrchní.
Podle mne zkus najít nějakou aplikaci na správu majetku.
Já myslím že do 20-25 tis. Kč určitě bude dostatečný výběr.

Chceš aby to běželo na serveru, jako web, a jak na Androidu?
A co to má všechno umět? Jedna věc je tupý přehled, ale ty budeš chtít určitě sledovat plno dalších měnitelných údajů. DHIM, opravy, přesuny atd.

Jako toto přenést z toho Excelu do funkční aplikace pod nějakou databází, pakliže nemáš znalosti abys to udělal sám, bude řádově dražší.
Já vím prkotina, tak hledej termín CRUD a SQL.

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 29. 05. 2025, 00:24:12 »
nedavno sem (nedo)resil neco (vzdalene)podobneho, tedy. data pouze pro me, ale dostupne/editovatelne z PC(Linux) a telefon(Android) a zaroven moznost vlozit fotku...

1. https://mementodatabase.com (closed source)
- free ma omezeni na 3 db (aka knihovny) ale neomezeny pocet radku a 100MB "cloud" prostor
- dost pohodlne ovladani, spousta typu poli k tabulce, vcetne napr. "hodnoceni 0-5 hvezd" :-)
- Linux klient ma sice nefunkcni "Filtr", ale ma funkcni SQL dotazy, ktere lze ulozit a v okne SQL dotazu dane DB se ukazuji pak jako listy
- moznost napojeni na google sheet
- zobrazeni jak table, tak "galerie" (foto + vybrane udaje)
- u Android app (pouze, NE u desktop klienta kde je mozno jen predplatne) lze zakoupit licence jednorazova,
ale nejak sem nedohladel poradne info jak by se pak choval free desktop klient, jestli byt >3 DB nezobrazil, neumel editovat, nebo jestli by na PC to pripadne slo aspon resit pres ten Google sheet spoj

2. https://nocodb.com (open source, sami se uvadeji jako alternativa k vyse zminene Airtable
- nema klienta (zatim ani pro Android) ale WebUI, ktere mi prijde dost povedene, ovladanim i moznostma,
ale v Adnrdoid web prohlizeci to dost skripe
- ma ke stazeni AppImage na snadne/rychle vyzkouseni
« Poslední změna: 29. 05. 2025, 00:28:18 od k3dAR »

« Odpověď #11 kdy: 29. 05. 2025, 07:54:24 »
Tvůj popis je dost povrchní. Uznávam a som rád, že diskusia mi to celkom nakopla.

Aktuálne mám všetky údaje v Exceli. Zapisujem a tlačím si ich tak, ako potrebujem. Vyfiltrujem, zoradím, pošlem PDF, keď niekto niečo potrebuje. S tým nemám problém. Nechcem robiť nejakú nadstavbu Excelu, je to takto super. Ako som zistil u mojich „korporátnych“ zákaznikov je problém akýkoľvek soft kdekoľvek. Nejaké windows/linux/android aplikácie inštalovať nemá zmysel, nepretlačím to. Ak im chcem tie dáta dať, buď pošlem PDF alebo link*, kde si to zobrazia. Jedná sa len o zobrazenie dát pre užívateľa, žiadna editácia, žiadna správa.

*Ešte aj s linkom je občas problém, majú blokáciu všetkého možného.

Preto som rozmýšľal, že ak Excel „uploadnem“ do mysql u mňa (t. j. na mojom hostingu), stačil by mi nejaký jednoduchý skript na zobrazovanie dát. Niečo čo by len cez prehliadač po kliknutí na mojadomena.sk/zariadenie/1325
zobrazilo všetky riadky (a len niektoré stĺpce) obsahujúce zariadenie s ID 1325.

Kliknem napríklad na odkaz mojadomena.sk/lokalita/1 a zobrazilo by to všetky zobrazilo všetky riadky z(a len niektoré stĺpce) obsahujúce lokalitu 1. Z môjho pohľadu úplná blbosť v PHP, len ...

Začínajú sa mi veľmi páčiť odkazy, ktoré ste poslali. Využil by som ich API na dolovanie dát a ja si to len zobrazil (stiahnem nejakú html5 template a dorobím si tam kód). Obzeral som:
mementodatabase (10 requests per minute)
nocodb (APIs - 5 Requests/second)
baserow (we have decided to not implement any API usage limits in the hosted version for now)

« Odpověď #12 kdy: 29. 05. 2025, 08:09:57 »
Pridávam ďalšiu možnosť https://www.sqlmaestro.com/products/mysql/phpgenerator/ . Dá sa v tom vyklikať celý takýto webový systém a ono to vygeneruje príslušný kód PHP aplikácie. Programovanie nie je potrebné, ale znalosť relačných databáz áno.

Robil som s tým asi 5 rokov dozadu. Bol som schopný urobiť v tom podobné systémy na mieru zhruba za 30 hodín. Neviem ale povedať, v akom stave / kvalite je to teraz.

Vyzerá to trochu old-school, ale oproti cloud riešeniam ako airtable to má pár výhod.

• Dáta máš na svojom serveri, máš kontrolu nad dodržaním GDRP a podobne. (jasne, pre niekoho výhoda, pre niekoho nevýhoda)
  • Platba za licenciu je jednorazová (free trial je 30 dní).
  • Môžeš sa pohrabať vo vygenerovaných zdrojákoch a trochu ich ešte poupravovať. (ale ak ich opäť pregeneruješ, budeš musieť svoje dodatočné zmeny opäť aplikovať)

Majú verziu napr. aj pre SQLite https://www.sqlmaestro.com/products/sqlite/phpgenerator/ .

« Odpověď #13 kdy: 29. 05. 2025, 08:18:34 »
Snipe-IT