Ja to nechci, to chce vedeni :-) Ja si uvedomuji, ze pokud to neni garazove reseni (ten stary nfs jsem slepil ja) slepene sysadminem/netadminem, tak to nikdy nebude levne. Synchronni to byt spis nemusi, vse, co jsme tu zatim zakoupili/postavili jsou urcite asynchroni reseni.
U tech truenas/synology mam info z vice stran - jedna si to pochvaluje, jedna si stezuje a tak. Tezko pak posoudit pouzitelnost do SMB. Reseni za miliony tady neuspeje, kdyz zatim neuspela nfs licence za nzke desitky tisic euro (licence+support).
Konzultace za desitky tisic, na to mi budget asi taky nedaji, resp. budget reseni jen vedeni, takze ja nemam v ruce ani halir, podle ktereho bych se mohl ridit :-) Stacilo by mi, kdyby mi nekdo napsal nejake firmy, ktere takove reseni nabizeji, ktere bych mohl oslovit pro zakladni naceneni. Ty konzultace "predbihaji" posloupnost. Vedeni proste potrebuje znat nejake ceny, aby se mohlo "rozhodnout", kterym smerem se pujde.
Co se tyce technickych parametru, nejsou momentalne primo definovane. Co urcite zname, jsou parametry stareho NFS (sata i nvme ssd) - a treba novy SAN ISCSI ma nizsi vykon, ale ma ty "feature". Ze na vse pouzivame 10G site, mame moznost strcit (pouze) NAS na 100GB switch. K tomu mame vyhrazenou 10G optiku mezi lokalitami, opet moznost prepojit na 100G, ale zaklad je tech 10G.
Zatim jsem si obnovil znalost, ze jsem tehdy objevil Starwinds VSAN.