Server pro web a databázi

Ondrasovka1

Server pro web a databázi
« kdy: 14. 10. 2011, 18:37:15 »
Zdravim,
Mám takovou otázku. Chci rozjet na svém pc server. Mám Linux Ubuntu 10.04 a chtěl bych se zeptat jak to všecko funguje. Jsem úplný začátečník a vím o tom asi tak jako koza o traktorech. Vím že existuje google a na něm strašně moc návodů jak v češtině tak i v angličtině, ale vůbec nevim kde mám co nastavit aby to fungovalo abych se mohl vzdáleně přihlašovat a spravovat to atd.
Mám představu, že to bude server na nimž poběží apache,mysql,php. Chci tam mít web(y).
Prosím poradil by někdo? Děkuji za odpověď.
« Poslední změna: 17. 10. 2011, 00:26:53 od Petr Krčmář »

DarkKnight

Re: server pro web a databázi
« Odpověď #1 kdy: 14. 10. 2011, 18:50:02 »
http://wiki.ubuntu.cz/Apache%20s%20MySQL%20a%20PHP

kdyz budes mit problem, mrkni na jejich IRC na freenode tusim (#ubuntu-cz)

Ondrasovka1

« Odpověď #2 kdy: 14. 10. 2011, 19:01:14 »
#ubuntu-cz na jakým je to serveru
irc.gts.cz je to prázdná místnost...
Jínak díky za odkaz určitě se bude hodit.
- ještě prosím tě nevěděl bys nějaký návod na ssh-server (vzdálený přístup?)
- a jak nastavit komunikaci z jinýho kompu ve stejné síti

DarkKnight

« Odpověď #3 kdy: 14. 10. 2011, 20:12:10 »
jak jsem psal - irc je na freenode

komunikace z jineho kompu -> spravne nastaveni firewallu (u ubuntu je to iptables - defaultne je povolene vse myslim)
ssh-server -> nainstaluj balik openssh (a proc neprojdes tu wiki tam? :))

Ondrasovka1

« Odpověď #4 kdy: 14. 10. 2011, 20:24:54 »
jo no to je možná dobrej nápad  ;D ;D ;D. Každopádně díky a já to pořešim tak zatím díky.

Nassir

« Odpověď #5 kdy: 14. 10. 2011, 20:27:27 »
Ja mam rad taketo checklisty, ked nieco nastavujem, takze:
1) Nainstalujes ssh. Ubuntu nepouzivam, ale je to asi takto:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install openssh-server2) Asi sa to aj same spusti, ak nie tak /etc/init.d/sshd start, alebo service sshd start by to malo spravit
3) Zadaj prikaz ifconfig, aby si si zistil svoju aktualnu ip adresu
4) Z akehokolvek pocitaca v lokalnej sieti sa prihlasis cez ssh:
Kód: [Vybrat]
ssh uzivatel@ip.ad.re.sa5) Vzhladom na tvoje zaciatky mozeme generalizovat, ze v tomto okamihu mozes vykonavat vsetky prikazy rovnako, ako keby si sedel priamo za danym pocitacom.

No a tak do buducna by si si mohol pozriet subor /etc/hosts, kde si mozes zapisat alias na okolite pocitace. To znamena, ze na notebooku si urobis alias na server, a nemusis v jeho prehliadaci pouzivat ip adresu.

Ondrasovka1

« Odpověď #6 kdy: 14. 10. 2011, 20:46:01 »
Jo díky za skvělí návod. A ještě mám dotaz když ten server vypnu tak musím asi to SSH pustit na 100%, že? asi se to automaticky po spuštění nepustí?

PS REDAKCI: ty kontrolní otázky pro ověření. Jsou fakt vostrý, polovinu z nich si musim googlit  :D :D :D :D

DarkKnight

« Odpověď #7 kdy: 14. 10. 2011, 21:23:33 »
nevis co ma nekdo kudrnateho na hlave? :)

co se tyce ssh -> bezi jako daemon, pri spusteni pc se automaticky spusti (to same jako lamp...) -> vsechno co je v /etc/init.d/ se spousti pri startu

Ondrasovka1

« Odpověď #8 kdy: 14. 10. 2011, 21:27:25 »
no třeba sem si musel googlit jedno přísloví.

> Jinak díky za informace moc mi to pomohlo.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #9 kdy: 14. 10. 2011, 21:37:07 »
První věc, které bych se vzdal je ubuntu, chceš lise pořádně naučit spravovat serverovou mašinu, použij distribuci, která je pro to určená. Jelikož používáš Ubuntu, tak ve Tvém případě bude nejlepší Debian Stable. Tím nechci říkat, že to na ubuntu nejde provozovat, jde, ale .... Pak záleží na tom, jestli chceš služby i pochopit, nebo jen rychle nakonfigurovat a používat? Co se týče rychlosti k použití, je LAMP jednoznačně lepší, protože již má veškeré služby přednastavené. Ovšem pokud chceš pochopit, jak to celé funguje, doporučuji instalaci jednotlivých distribučních balíků a ruční konfiguraci. Počítej však s tím, že tomu budeš muset věnovat nějaký čas a nastudovat nějaké texty. Odměnou za to Ti bude, že pochopíš taje, které LAMP před Tebou skrývá. Volba je jen a jen na Tobě. Jediné, co k tomu mohu dodat, že věci se mohou dělat buď dobře a nebo špatně. Nic mezi tím.

Ondrasovka1

« Odpověď #10 kdy: 14. 10. 2011, 21:46:35 »
Pavel 'TIGER' Růžička: aha takže doporučuješ nainstalovat Debian. No teď jsi mě trošku zamotal hlavu, páč nevim co dělat. Každopádně se to chci naučit a nejspíš asi i pohcopit. Nikdy nevíš co se ti v životě bude hodit žejo "co se v mládí naučíš ve stáří jako když najdeš" ... ale teď vůbec nevim.
Vůči těm lidem co mi tady poradili by to bylo asi nefér. Existujou i návody na debian?
(myslím že neškodí když zkusím třeba obě distribuce Linuxu)

DarkKnight

« Odpověď #11 kdy: 14. 10. 2011, 21:49:50 »
Ondrasovka1: zatim zustan u ubuntu, at se naucit poradne pracovat s linuxem

pokud ale budes chtit naostro provozovat server, prejdi na debian (ubuntu uz ma nainstalovane dalsi veci, ktere nevyuzijes...)

Ondrasovka1

« Odpověď #12 kdy: 14. 10. 2011, 21:57:42 »
jo takhle... Hm myslím že to je dobré řešení. Díky za rady.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #13 kdy: 14. 10. 2011, 23:19:59 »
[DarkKnight]

Hmmm, mno nevím, jestli to byla dobrá rada, myslím, že na pořádné naučení linuxu je Debian lepší.

[Ondrasovka1]

Na debian existuje dost návodů, a kde návod nepomůže, tam pomůže forum <noflame> a dle mého úsudku je i vstřícnější, než u Ubuntu </noflame> Pro začátek bych začal na debian.cz

DarkKnight

« Odpověď #14 kdy: 14. 10. 2011, 23:37:13 »
TIGER: on zase az tak velky rozdil mezi ubuntu server a debianem neni (akorat ze ubuntu je "vyladene" do podoby plug&play -> predkonfigurovane   -> proto je pro nektere lepsi debian)

ano, na detailni nauceni linuxu je debian lepsi... ale je lepsi se to ucit na uzivatelsky privetivejsim systemu, kdyz o tom nic nevis

a presne kvuli takovym radam plno lidi tvrdi, ze linux je pro geeky, strasne slozity a nechapou, jak to nekdo muze chapat, protoze jim plno lidi nabidne ne uplne uzivatelsky privetivy system (a je blbost to preinstalovat na debian, kdyz mas ubuntu, rozdil ktery poznas je pomalu jenom v ubuntackych aliasech ll, l, la (misto ls a prepinace) )