HW vs. SW RAID1

Josef

HW vs. SW RAID1
« kdy: 14. 10. 2011, 13:41:52 »
Ahoj, chtěl bych se Vás zeptat, co byste preferovali a případně proč:

a) Softwarový RAID1 (mirroring) pomocí Debian testing.
b) Hardwarový RAID1 (mirroring) pomocí RAID řadiče (tuším, že to je chipset Intel Q35 Express Chipset - ICH9DO) co má v sobě základní deska v Dell stanici a na tom Debian testing.

Pár lidí mě od hardwarového RAIDu odrazuje (laciné chipsety co stojí za ... atd.), ale zase si říkám, že na Dell stanici to může být v pohodě.

Díky

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
Re: HW vs. SW RAID1
« Odpověď #1 kdy: 14. 10. 2011, 14:03:16 »
A on to je opravu HW RAID? Neni to jen takovy ten tzv "Fake RAID"?

Josef

« Odpověď #2 kdy: 14. 10. 2011, 14:11:28 »
A on to je opravu HW RAID? Neni to jen takovy ten tzv "Fake RAID"?
Přiznám se, že teď přesně nevím o čem mluvíte...

peterko

« Odpověď #3 kdy: 14. 10. 2011, 14:18:56 »
niektore nizsie chipsety (napr ten tvoj q35) maju fake raid, co sa tvari ze je hw raid, ale v skutocnosti raid robi driver v os.
v tom pripade je lepsie pouzit linux sw raid

Sten

« Odpověď #4 kdy: 14. 10. 2011, 14:31:16 »
Doporučuji spíše SW RAID. Pokud vám nejde o nějaký extrémní výkon a nebude tam mít desítky disků, tak výkonově rozdíl nepoznáte, ale až se něco rozbije (nebo pokud vypadne proud a ten řadič nemá baterii, to pak data snadno mizí), tak výhody SW RAID poznáte hned. Třeba když odumře deska, tak zprovoznit ten HW RAID bude hodně náročné.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14. 10. 2011, 15:04:42 »
No rekneme to takhle:
Je HW RAID, pak dlouho nic, pak je SW RAID a pak jsou tyhle polosoftwarovy @#$% co obcas delaji Zagorku i pri pouziti jako normalni radic.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 14. 10. 2011, 15:07:46 »
Aha, ono nejde doeditovat post.
Proste radice typu ICH spadaji do te kategorie polosoftwarovych fake RAID radicu. Osobne je nemam rad ani jako obyc radic.

PCnity

• 706
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 14. 10. 2011, 15:34:37 »
V tomto pripade by som sa urcite priklonil k MDRAIDu. Ak by sa vsak uz jednalo o radic typu LSI/SIL/AMCC/etc... Daval by som aj RAID1 cez ten radic.

motyq

« Odpověď #8 kdy: 14. 10. 2011, 15:45:31 »
Na novejsich zelezech i pri pouziti 6xscsi/sas disku treba raid 1+0 pripadne raid5 je rozdil oproti hw/sw raidu prakticky nemeritelny (samozrejme uvazuju hw raid radice lsi, pripadne qlogic).
Vlastni zkusenost s ibm 3650/dell 2950. a jak zminuji predemnoou - vymena za behu v pohode, plna kontrola nad stavem (v pripade hwraidu musite spolehat na to co vam rekne nejaka obskurni binarni utilitka ktera k radici je - jestli vubec), moznost prehazet disky do jinyho stroje (klidne i v jinem poradi to je fuk)...

Josef

« Odpověď #9 kdy: 14. 10. 2011, 15:57:47 »
Právě jsem zkusil na takto vytvořená hardwarový RAID1 neinstalovat Win7 a v pohodě, ale Debian testing instalátor nevidí vůbec žádný disk, nic.

KapitánRUM

« Odpověď #10 kdy: 14. 10. 2011, 16:23:21 »
Zkušenosti s Raid ve firmách (vesměs obyč zrcadlo):

Software raid Linux:
- SW Linuxový RAID: chodí výborně, snazší konfigurace byla, když byl /boot na zvláštní partition
DISK 0: /boot | / | swap
DISK 1: /boot | / | swap
Kde se /boot synchronizoval manuálně a swap se z toho vynechal.
Pole se občas rozpadlo a ne a ne se opět spojit, nakonec jsem to vyřešil skriptem, který mi o rozpadnutí raidu řekl a manuálně jsem to opravil, cca 2 zásahy ročně na 24/7 serveru.

Software raid Widlo:
Také v pohodě, ale po rozpadnutí mi nijak nešlo nastavit upozornění na tento stav, musel jsem to prostě čas od času prohlížet. Nevím, třeba by to šlo nějak jednoduše, aniž bych si musel psát vlastní aplikačku, ale nepřišel jsem na to.

Poloviční HW raid:
To jsou takové ty nVidia a iNtel chipsety, které podporují například hw rozeslání commandu (příkaz se pošle na oba disky) na oba disky, což jistě šetří výpočetní výkon, ale celé je to řízené nějakým SW ovladačem. Tedy, bylo naprosto spolehlivě nespolehlivé a když se to rozpadlo, znamenalo to vesměs rozpojit celé pole a znovu ho sestavit. Něco příšerného. No, ale abych tomu nekřivdil, pokud se server s polem dostatečně dlouho restartoval, jednou se i stalo, že se pole začalo dávat samo dohromady.

Plně HW raid.
Těch jsem dával dokupy asi 40, od Adapteců, promise, perců přes ty nejobskurnější. 
Zrcadlo je ok, ale nesnažte se vymejšlet věci jako raid 6, ono to chodí a chodí to spolehlivě, než v tom začnou zlobit disky.

Nebudu dělat reklamu firmě DELL a nebudu Vám vyprávět strašidelnou historku a šlendriánství a amatérismu.

Fantomas

« Odpověď #11 kdy: 14. 10. 2011, 16:43:23 »
Jestli to je nejaky embedded raid 1 radic, tak na tom bych hw pole nepoustel, sw pole bude slapat spolehliveji. Tyto radice vetsinou ani nemaji standardni raid podporu v jadre, a kdyz nektere distra maji treba pomoci jaderneho ovladace primo od vyrobce, stejne ten raid je normalni svindl a nesel bych toho ani za nic. Sw pole je hodne v pohode, akorat je potreba dat dohromady nejake hlidaci skripty. Rozhodne ovsem bude nejlepsi sehnat si co nejvice informaci o tom radici.

dustin

« Odpověď #12 kdy: 14. 10. 2011, 16:49:08 »
Ad hlídací skripty - v debianu to při výpadku disku z pole posílá rovnou maily, jen stačí v mdadm.conf nakonfigurovat mailovku.