Zkušenosti s Raid ve firmách (vesměs obyč zrcadlo):
Software raid Linux:
- SW Linuxový RAID: chodí výborně, snazší konfigurace byla, když byl /boot na zvláštní partition
DISK 0: /boot | / | swap
DISK 1: /boot | / | swap
Kde se /boot synchronizoval manuálně a swap se z toho vynechal.
Pole se občas rozpadlo a ne a ne se opět spojit, nakonec jsem to vyřešil skriptem, který mi o rozpadnutí raidu řekl a manuálně jsem to opravil, cca 2 zásahy ročně na 24/7 serveru.
Software raid Widlo:
Také v pohodě, ale po rozpadnutí mi nijak nešlo nastavit upozornění na tento stav, musel jsem to prostě čas od času prohlížet. Nevím, třeba by to šlo nějak jednoduše, aniž bych si musel psát vlastní aplikačku, ale nepřišel jsem na to.
Poloviční HW raid:
To jsou takové ty nVidia a iNtel chipsety, které podporují například hw rozeslání commandu (příkaz se pošle na oba disky) na oba disky, což jistě šetří výpočetní výkon, ale celé je to řízené nějakým SW ovladačem. Tedy, bylo naprosto spolehlivě nespolehlivé a když se to rozpadlo, znamenalo to vesměs rozpojit celé pole a znovu ho sestavit. Něco příšerného. No, ale abych tomu nekřivdil, pokud se server s polem dostatečně dlouho restartoval, jednou se i stalo, že se pole začalo dávat samo dohromady.
Plně HW raid.
Těch jsem dával dokupy asi 40, od Adapteců, promise, perců přes ty nejobskurnější.
Zrcadlo je ok, ale nesnažte se vymejšlet věci jako raid 6, ono to chodí a chodí to spolehlivě, než v tom začnou zlobit disky.
Nebudu dělat reklamu firmě DELL a nebudu Vám vyprávět strašidelnou historku a šlendriánství a amatérismu.